Παρασκευή, Ιανουαρίου 17, 2014

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ



  • Διημερίδα: Διδάσκοντας τη γλώσσα μέσα από τις γλώσσες των μαθημάτων του σχολείου (1-2/2/14)

    Τα Εκπαιδευτήρια Σ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου και η Επιστημονική Ένωση «Νέα Παιδεία», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διοργανώνουν διημερίδα με θέμα: "Διδάσκοντας τη γλώσσα μέσα από τις γλώσσες των μαθημάτων του σχολείου" Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την 1 και 2 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» των Εκπαιδευτηρίων Σ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου (Ελευθερίου Βενιζέλου 112-114, Περιστέρι, τηλ.: 211 500200, fax: 210 5773760) το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου και την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014. Στη διημερίδα αυτή μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν εκπαιδευτικοί της δημόσιας και της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανεξαρτήτως ειδικότητας. Οι εισηγητές, πανεπιστημιακοί, σχολικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα καλύψουν θέματα που αφορούν στους ποικίλους τρόπους με τους οποίους οι μαθητές έρχονται σε επαφή και προσλαμβάνουν τη γλώσσα μέσα από τα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα ή τις δραστηριότητες της σχολικής ζωής τους.
  • Ανέκδοτο έργο του Ν. Καζαντζάκη

    Το ανέκδοτο θεατρικό έργο του Ν. Καζαντζάκη "Ξημερώνει" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καζαντζάκη (επιμ. Νίκος Μαθιουδάκης & Αθανάσιος Καρασίμος).
  • Ημερίδα για τα Σώματα Κειμένων (17/1/14)

    Στο πλαίσιο λειτουργίας του Εργαστηρίου Μετάφρασης και Επεξεργασίας του Λόγου του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, η επίκουρη καθηγήτρια Τιτίκα Δημητρούλια οργανώνει ημερίδα για τα σώματα κειμένων στις 17 Ιανουαρίου 2014 στην αίθουσα 1 του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ώρες εργασιών: 10.00-17.00). Η ημερίδα πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ. Θα εξετάσει πτυχές της μεθοδολογίας των σωμάτων κειμένων, θεωρητικές και πρακτικές, επιδιώκοντας να αναδείξει τη σημασία της διεπιστημονικής τους χρησιμοποίησης, τα προβλήματα κατασκευής τους σε περιφερειακές γλώσσες όπως η ελληνική αλλά και την τεράστια σημασία τους για την ψηφιακή της επιβίωση, όψεις της χρήσης τους στη μετάφραση και τις λογοτεχνικές σπουδές, αλλά και στη διδακτική. Η μεθοδολογία των σωμάτων κειμένων αποτελεί σήμερα μεθοδολογία αιχμής σε όλους τους τομείς της επικοινωνίας και φυσικά στη μετάφραση και στη λογοτεχνία. Η χρήση σωμάτων κειμένων στις μεταφραστικές και λογοτεχνικές σπουδές υποστηρίζει τις συγκριτικές και διαπολιτισμικές μελέτες σχετικά με τα καθολικά και τις ιδιαιτερότητες των γλωσσών και των πολιτισμών· σχετικά με τον μεταφρασμένο λόγο, την επίδραση που δέχεται από την ξένη γλώσσα αλλά και εκείνη που ο ίδιος έχει στη γλώσσα υποδοχής· σχετικά με την υφολογία, την ιστορία της λογοτεχνίας κ.ά.
  • Μαραθώνια ανάγνωση ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη (27/1/14)

    Θέλοντας να τιμήσουν τον μεγάλο ποιητή και το έργο του με αφορμή το έτος Καβάφη που μόλις πέρασε (το 2013 συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη γέννησή του και 80 χρόνια από τον θάνατό του), τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014, το βράδυ, λογοτέχνες, ποιητές, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί, μουσικοί, ηθοποιοί και απλοί αναγνώστες, θα συγκεντρωθούν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) και θα διαβάσουν ποιήματά του σε μια μαραθώνια ανάγνωση που θα κρατήσει έως τα μεσάνυχτα. Την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο ποιητής-βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Στις 5:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη (παραγωγή: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ). Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται η έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τίτλο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΠΟΙΗΤΗΣ Εικόνες πάνω στο πρόσωπο και την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη. Ώρα έναρξης αναγνώσεων: 7 το βράδυ
  • Colloquium Τομέα ΜΝΕΣ Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (21/01/14)

    O συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός, θα μιλήσει την Tρίτη 21 Ιανουαρίου 2014, ώρα 19.30 με θέμα: «Για το μυθιστόρημα. Μνήμες και εξομολογήσεις από το εργαστήρι του συγγραφέα», στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτηρίου Φιλοσοφικής Σχολής).
  •  

    *Συζήτηση με τη Ρέα Γαλανάκη: Σχέση της Ιστορίας και της μυθιστορηματικής γραφής (22/1/14)

    Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων: «Έξι ιστορίες και ένα Μουσείο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα) ο Δημήτρης Τρίκας συζητά με τη Ρέα Γαλανάκη για τη σχέση της Ιστορίας και της μυθιστορηματικής γραφής, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 8.00 μ.μ.
  • Oι Ντάνιελ Μέντελσον και Δημήτρης Παπανικολάου συζητούν για τον Καβάφη (21/1/14)

    Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου και ώρα 7.00 μ.μ. ο πανεπιστημιακός και μεταφραστής του Κ. Π. Καβάφη Ντ. Μέντελσον συζητά με τον Δ. Παπανικολάου, λέκτορα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για το πολυδιάστατο έργο και τη συνεχιζόμενη επίδραση του Αλεξανδρινού ποιητή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφ. Συγγρού 107-109, Αθήνα). 
  • Daniel Mendelsohn - Wikipedia, the free encyclopedia
  • Κύκλος μαθημάτων για τον Κ.Π. Καβάφη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (25/1-22-2/14)

    Ο κύκλος των μαθημάτων «Κ.Π. Καβάφης» περιλαμβάνει πέντε συναντήσεις στο χώρο της Στέγης. Στο συγκεκριμένο κύκλο μαθημάτων θα διδάξουν πανεπιστημιακοί, οι οποίοι θα προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή με διαθεματική προοπτική. Σκοπός του κύκλου είναι η καινοτόμος προσέγγιση στην ανάγνωση και κατανόηση του καβαφικού έργου και της επίδρασής του. Στο τέλος των διαλέξεων θα ακολουθήσει συνάντηση με τους διδάσκοντες σε στρογγυλή τράπεζα. Διδάσκουν οι: Δημήτρης Δημηρούλης (Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο): «Βιο-τεχνία» Καβάφη Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών): Ο Αισθητικός Καβάφης Γιάννης Παπαθεοδώρου (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων): Ο Ιστορικός Καβάφης Δημήτρης Παπανικολάου (Λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εταίρος του κολλεγίου St. Cross): Ο Ερωτικός Καβάφης Οι συναντήσεις του κύκλου θα πραγματοποιηθούν τα Σάββατα 25 Ιανουαρίου και 1, 8, 15 και 22 Φεβρουαρίου 2014.
  • Εκδήλωση για τον Ηλία Παπαδημητρακόπουλο (23/1/14)

    Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον διηγηματογράφο και δοκιμιογράφο Ηλία Παπαδημητρακόπουλο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το έργο του παρουσιάζει η κριτικός λογοτεχνίας Ελ. Κοτζιά, ενώ μαζί του συνομιλεί ο δημοσιογράφος Γ. Μπασκόζος. Αποσπάσματα από τα έργα του λογοτέχνη διαβάζουν οι ηθοποιοί Σ. Μάινας και Αλ. Σακελλαρόπουλου.

    Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος: Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα που δε φαίνεται

  • Ηλεκτρονικό Περιοδικό "eκπ@ιδευτικός κύκλος"

    Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας εκδίδει εκπαιδευτικό ηλεκτρονικό περιοδικό με επιτροπή Κριτών (καθηγητές Πανεπιστημίων) και ISSN:2241-4576 το οποίο βρίσκεται στον ιστότοπο http://www.educircle.gr/. Ο eκπ@ιδευτικός κύκλος είναι ένα τετραμηνιαίο, επιστημονικό, εκπαιδευτικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης, το οποίο απευθύνεται σε επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτικούς και έχει στόχο να αναδείξει την επιστημονική γνώση και την έρευνα στον ευρύτερο κύκλο των αντικειμένων που συνθέτουν το πεδίο της τυπικής, μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Παρέχει άμεση και ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό του υποστηρίζοντας την αρχή της υποστήριξης της παγκόσμιας ανταλλαγής γνώσεων, καθιστώντας διαθέσιμα στο κοινό τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.
  • Παζάρι βιβλίου στην Πλατεία Κοτζιά (17/1-5/2/14)

    Παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά: 180 εκδότες, 150.000 βιβλία, σε τιμές από 50 λεπτά. Το παζάρι που κάθε χρόνο κάνει τους Αθηναίους να συρρέουν στη μεγάλη τέντα των εκδοτών αναζητώντας τα διαβάσματα του χειμώνα επιστρέφει και φέτος από τις 17/1 έως τις 5/2. Το παζάρι διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου και το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος.
  • Παρουσίαση βιβλίου (17/1/14)

    Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου και ώρα 8.00 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Κολωνάκι) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της δίγλωσσης ελληνογαλλικής ανθολογίας: Οι Ιθάκες τι σημαίνουν; 20 σύγχρονοι Έλληνες ποιητές. Το έργο παρουσιάζουν ο ποιητής και εκδότης Φρ. Κομπ και η μεταφράστρια Μ.-Λ. Κουλμέν-Κουτσάφτη, ενώ συμμετέχουν γνωστοί Έλληνες ποιητές διαβάζοντας στίχους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ : Με λογοτεχνικά κείμενα άσχετα προς την εποχή μας θεματικά η εξοικείωση των μαθητών με τη Λογοτεχνία

  Η διδασκαλία “ολόκληρου λογοτεχνικού έργου”: απορίες, ενστάσεις, προβληματισμοί ...