Παρασκευή, Ιανουαρίου 10, 2014

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

  • 4ο Διεθνές Συνέδριο για τους Προσωκρατικούς (30/6-4/7/14)

    Η International Association for Presocratic Studies ανακοινώνει το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τους Προσωκρατικούς που θα φιλοξενηθεί από το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών», ΑΠΘ στις 30 Ιουνίου-4 Ιουλίου 2014.
  • Νέα εκδοτική σειρά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Παλαιά κείμενα, νέες αναγνώσεις

    Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης εγκαινίασαν μια νέα εκδοτική σειρά με τον τίτλο «Παλαιά κείμενα, νέες αναγνώσεις». Στόχος της σειράς αυτής είναι η έκδοση παλαιότερων αφηγηματικών κειμένων συνοδευμένων από σχετικές μελέτες που συστήνουν το έργο και τον δημιουργό του τόσο στο ειδικό όσο και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Η κερένια κούκλα Η "Κερένια κούκλα" του Χρηστομάνου αποτελεί την πρώτη έκδοση της σειράς, υπεύθυνη της οποίας είναι η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αγγέλα Καστρινάκη.
     Η Κερένια κούκλα" του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου είναι ένα έργο με θέμα τον έρωτα, την τρυφερότητα, τον πόθο. Με έναν νεαρό άντρα που άθελά του γλυκοβλέπει ένα κορίτσι που κοκκινίζει. Με το ερωτευμένο κορίτσι να έλκεται ακαταμάχητα ενώ πρέπει να αντισταθεί. Με τη μοιραία στιγμή ανάμεσά τους, που κάνει ωστόσο μια αμυγδαλιά αιφνιδίως να ανθίσει. Με εύθυμους γλεντζέδες και φλύαρο λαϊκό κόσμο. Με λιβάδια γεμάτα λουλούδια αλλά και με πένθιμα δωμάτια αρρώστιας. Με τους δυο νέους να αγκαλιάζονται μισοναρκωμένοι από ευτυχία σε ένα κατώφλι. Με μια αμείλικτη τιμωρία...Ένα μυθιστόρημα για τη γλύκα του έρωτα και για την πίκρα από τη σύντομη διάρκεια της ζωής. Ένα κορυφαίο έργο της ελληνικής πεζογραφίας.
    Η μελέτη της Αγγέλας Καστρινάκη αναζητά στο μυθιστόρημα τα λανθάνοντα νοήματά του, τα σύμβολα, τις υπόγειες αναφορές σε αρχαία μυστήρια του θανάτου και της αναγέννησης - όλα όσα κρύβονται αριστοτεχνικά κάτω από μια επιφάνεια αθηναϊκής ηθογραφίας. Η Κερένια κούκλα αναδεικνύεται ως ένα υψηλής τέχνης συμβολιστικό έργο, αλλά και ως το πρώτο -και χωρίς συνέχεια για πολύν καιρό- ελληνικό ερωτικό μυθιστόρημα, καθώς αντιμετωπίζει το φαινόμενο του έρωτα στην αυτονομία του.
  • Παρουσίαση βιβλίου (170/01/14)

    Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 στις 7.30 μ.μ. ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης παρουσιάζει το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «’55» (εκδ. Άγρα) στα Κέντρα Πολιτισμού ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ-Βιβλιοπωλεία (Αστυδάμαντος 11, Παγκράτι). Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Καλημέρης.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ=> Ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης για τον μαύρο Σεπτέμβρη του '55 ...

  • Ο Γιώργος Χρονάς στη Θεσσαλονίκη (21-22/1/14)

"Ο Καβάφης στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια'' με το Γιώργο Χρονά στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ (προσέλευση 8.30 μ.μ.), στο Στο Καφέ-μπαρ Έντεχνον (Ι. Δέλλιου 4, Πλ. Συντριβανίου, Θεσσαλονίκη). Μία παράσταση γεμάτη ποίηση και μουσική με αντηχήσεις ραδιοφωνικών εκπομπών και χαμένων φίλων, που ξεκίνησε το ταξίδι της μια βραδιά τον Αύγουστο που μας πέρασε στο 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου, και τώρα συνεχίζει στο Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης με τον ποιητή και εκδότη Γιώργο Χρονά να επιλέγει, να διαβάζει και να δημιουργεί τη δική του ατμόσφαιρα σε αυτό το ιδιότυπο "ανοικτό" μονόπρακτο, που μπορεί κάθε βραδιά να οδηγείται και σε διαφορετικά μονοπάτια ανάλογα με το κοινό και τη διάθεση του ρεσεψιονίστ. Είσοδος ελεύθερη με κρατήσεις 2310280553 Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, και ώρα 8.00 μ.μ., ο Γιώργος Χρονάς διαβάζει ποιήματά του. Θα συνομιλήσουν μαζί του οι συγγραφείς Παναγιώτης Γούτας, Διονύσης Στεργιούλας και Ιορδάνης Κουμασίδης.
  • Δωρεά της ποιήτριας Ρούλας Αλαβέρα στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

    Μια πλήρη σειρά τευχών του περιοδικού
    Νέα Πορεία (1955-2004) αποφάσισε να δωρήσει η ποιήτρια κυρία Ρούλα Αλαβέρα στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, του περιοδικού που με την αδιάλειπτη παρουσία του επί πενήντα χρόνια αναδείχτηκε σε ένα από τα σημεία αναφοράς των νεοελληνικών γραμμάτων στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΓ υποδέχτηκε με χαρά την ανακοίνωση της δωρεάς και αποφάσισε αμέσως την αποδοχή της στη συνεδρίασή του στις 16.12.2013. Επίσης, αποφάσισε την άμεση έναρξη εργασιών για την ψηφιοποίηση των πολύτιμων περιεχομένων του και την ανάδειξή τους μέσω βάσης δεδομένων ελεύθερα προσβάσιμης από τις ιστοσελίδες του ΚΕΓ στο διαδίκτυο. Για τον σκοπό αυτό θα διαμορφωθεί ειδικό ηλεκτρονικό περιβάλλον για την υποδοχή, ανάρτηση και προβολή των περιεχομένων του περιοδικού με τρόπο που να εξασφαλίζει την αξιοποίησή του και να διασφαλίζει ταυτόχρονα και την ακεραιότητά του. Το Δ.Σ. του Κέντρου και ο Πρόεδρός του καθηγητής κ. Ι.Ν. Καζάζης εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τη δωρήτρια κ. Ρούλα Αλαβέρα.
  • Συμπόσιο: Προσλήψεις και χρήσεις των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα, 19ος-20ός αιώνας (17-18/1/14)

    Το περιοδικό Τα Ιστορικά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την κυκλοφορία του, συνδιοργανώνει με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και του Εκδοτικού οίκου «Μέλισσα» συμπόσιο με θέμα "Προσλήψεις και χρήσεις των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα, 19ος-20ός αιώνας", Παρασκευή 17 & Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου (αμφιθέατρο)
  • 7ο Διεθνές Συνέδριο: Η Αγγλική ως Lingua Franca (ELF7) (4-6/9/14)


  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Lee (Lee) :Με αφορμή την ταινία που κυκλοφόρησε φέτος στους κινηματογράφους , θυμόμαστε την πιο ατίθαση γυναίκα-φωτογράφο όλων των εποχών Lee Miller

    «H πορεία της Λι Μίλερ από μοντέλο του φωτογράφου Μαν Ρέι σε μία απ’ τις σημαντικότερες ανταποκρίτριες και φωτογράφους του Β’ Παγκοσμίου Πο...