Τρίτη, Ιουλίου 05, 2011

Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ 5ης ΙΟΥΛΙΟΥOλοι πληρώνουµε τα µάρµαρα

 
Του Ριχάρδου Σωμερίτη
Το Βήμα, 02/07/2011Κεντρικός στόχος της «πλατείας» την περασµένη Τετάρτη ήταν όχι µια µαζική διαµαρτυρία για το «µεσοπρόθεσ µο» έξω από τη Βουλή αλλά ο αποκλεισµός της και η παρεµπόδιση της προσέλευσης εκεί των βουλευτών και συνεπώς η παρεµπόδιση της ψηφοφορίας. Με άλλα λόγια, απλά και σταράτα: η κατάλυση του κυριότερου θεσµού της αντιπροσωπευτικής δηµοκρατίας.

Το καθήκον τουδηµοκρατικού κράτους ήταν να εµποδίσει µια τέτοια κατάσταση που θα οδηγούσε ασφαλώς σε ανατροπές µε σοβαρότατες εσωτερικές και διεθνείς συνέπειες. Και το κατάφερε µε το µικρότερο δυνατό ανθρώπινο κόστος.

Οι πολύχρωµοι και άχρωµοι πολιτικά αγαπηµένοι τόσων ΜΜΕ «αγανακτισµένοι», που θέλουννα φύγουν κυβέρνηση, Βουλή, τρόικα και ό,τι άλλο στο όνοµα µιας άπιαστης «άµεσης δηµοκρατίας» που είναι πρόσχηµα για κάθε παρεκτροπή, βρήκαν τον λογικό τους σύµµαχο:

τους κάθε ακροδεξιού και ακροαριστερού εξτρεµισµού «µπαχαλάκηδες». Αυτούςπου ασέλγησανµία ακόµα φορά σε βάρος της πόλης και του λαού.

Ο πολύς κόσµος δεν πήγε στο Σύνταγµα µήτε αλλού. Απέφυγε σε µεγάλο βαθµό και τις διαδηλώσεις των συνδικάτων _ των ΓΣΕΕ και Α∆Ε∆Υ και ΠΑΜΕ. Αποδεχόµενος µε ενθουσιασµό το «µεσοπρόθεσµο»; Αµφίβολο! Από φόβο; Ισως. ∆ηλαδή, τον φόβο που προκαλούν οι «µπαχαλάκηδες». Ισως και για άλλους λόγους. Και γιατί να αποκλείσουµε µε το ζόρι την περίπτωση να είναι πλειοψηφία όσοι κατάλαβανότι κακό - στραβό - ανάποδο το «µεσοπρόθεσµο», όµως άλλη ρεαλιστική λύση παραµονής στην Ευρώπη χωρίς πτώχευση κανείς δεν προσφέρει: όλος ο κόσµος δεν είναι Αντωνάκης!

Οι αστυνοµικές δυνάµεις, µε λίγες παρεκτροπές, προστάτευσαν φυσικά το Σύνταγµα αλλά δεν µπορούσαν ταυτόχρονα να προστατεύσουν, παρά τις άναρθρες ραδιοφωνικές κραυγέςµερικώνρεπόρτερ, και όσους ήθελαν, άµεσα ή έµµεσα, να το καταλύσουν. Χρησιµοποίησαν κυρίως τα «χηµικά». Οι αντίπαλοι της Αστυνοµίας (και των θεσµών) που πήραν τις περισσότερες φορές την πρωτοβουλία των µαχών χρησιµοποίησαν εναντίον των αστυνοµικών κυρίως τα µάρµαρα της πλατείας σπάζοντάς τα σε κοµµάτια. Προσοχή: Ποιες θα είναι οι «ανώτερες µορφές αγώνα» στο µέλλον;

Για µία ακόµα φορά προβλήθηκε από µερικούςτο επιχείρηµα «µπαχαλάκηδες = παρακράτος». Είναι πολύ πιθανό η ΑΣτυνοµία να χρησιµοποιεί και αυτή τη γνωστή µέθοδο του «εισοδισµού» ακόµα και για να έχει πληροφορίες. Είναι γελοία η γενίκευση:Γιατί τότε όσοι «µπαχαλάκηδες» συλλαµβάνονται υποστηρίζονται από όσους τους χαρακτηρίζουν παρακρατικούς;

Είναι αυτονόητο ότι οι απεργίες, οι πλατείες, οι «µπαχαλάκηδες», οι απαγορεύσεις απόπλου πλοίων, η µετατροπή της Αθήνας σε κόλαση δεν συµβάλλουν στηνανάπτυξη, στον τουρισµό και συνεπώς στον περιορισµό των θυσιών που καλούνται να προσφέρουν (υποχρεωτικά) κυρίως οι µη έχοντες. Τα µάρµαρα της πλατείας θα τα πληρώσουµε όλοι µας και συλλογικά η χώρα!

Πάντως η κυβέρνηση, εσωτερικά µόνη εναντίον όλων,κέρδισε στη Βουλή αλλά και έξω από τη Βουλή µια σηµαντική µάχη. Το καθήκον της τώρα είναι να πράξει το παν για να µη δικαιωθούν όσοι προβλέπουν και κυρίως προσβλέπουν σε µεγαλύτερες αδικίες, σε µεγαλύτερες εξαρτήσεις και σε χειρότερες ανατροπές.


somerit@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μνήμη Κώστα Μπέσιου

Κώστας Λαχάς Ο ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΣ  Τα λόγια μου της νύχτας μετανάστες σε δρομολόγια χωρίς επιστροφή άσ’ τις πλατείες να βογκούν σου λέω άστες ίσως μ...