Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2010

ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ...


Αρρώστια χωρίς αξιοπρέπεια

Του Nικου Γ. Ξυδακη

"Η Καθημερινή", 30/01/2010.

Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει διασταυρωθεί με τον καρκίνο. Ολοι έχουμε ζήσει τη νόσο, πλάι μας κι εντός μας, έχουμε τραβηχτεί σε διαγνώσεις και προγνώσεις, σε προθαλάμους ιατρείων και διαδρόμους νοσοκομείων. Και όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή ότι, αν ο άρρωστος δεν διαθέτει οικονομική επιφάνεια και ισχυρή υποστήριξη από την οικογένειά του, μπορεί να χάσει το παιχνίδι χωρίς καν να αγωνιστεί, χωρίς καν να του δοθεί ευκαιρία ιάσεως ή ανακουφίσεως.

Ακουσα από το στόμα φίλου καρκινοπαθούς, καθηγητή Ιατρικής, διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής, να μου αφηγείται τι τραβάει ο ασφαλισμένος του Δημοσίου για να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Μου περιέγραφε τις μακρόσυρτες, βασανιστικές αναμονές στον Αγιο Σάββα: «Ζητώ λίγη αξιοπρέπεια μόνο...» Αδυνατούσα να τον πιστέψω: Ενας επιφανής γιατρός, καθηγητής, να εκλιπαρεί αξιοπρέπεια στο λαβύρινθο του ΕΣΥ...

Εζησα πρόσφατα την οδύσσεια ενός άλλου καρκινοπαθούς, «πληβείου», ασφαλισμένου στο ΝΑΤ. Οι γιατροί του δημόσιου νοσοκομείου τον ξέγραψαν εξαρχής. Κανείς γιατρός δεν εξηγεί με σαφήνεια στους οικείους του ποια αγωγή πρέπει να ακολουθήσει, ποιες δυνατότητες νοσηλείας υπάρχουν. Τα ειδικά αντικαρκινικά νοσοκομεία δεν τον δέχονταν· τον πήραν μόνον όταν έφτασε σκελετός. Οι «ιδιωτικοί» γιατροί συστήνουν την α ή τη β θεραπεία, σε ιδιωτικά θεραπευτήρια· η οικογένεια δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Στο ΕΣΥ του χορηγούν παυσίπονα, τα πανάκριβα φάρμακα τα αγοράζει μόνος του και ακολουθεί μακρά διαδικασία για να πληρωθεί από το Ταμείο. Και λιώνει, χωρίς αξιοπρέπεια.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι όπως κατάντησε, ξεγράφει τους καρκινοπαθείς. Ο χρόνιος καρκινοπαθής είναι «ακριβός» ασθενής, δυσάρεστος, ανεπιθύμητος. Οι γιατροί ακτινοθεραπευτές καταγγέλλουν ότι ο εξοπλισμός του ΕΣΥ είναι ελάχιστος και απηρχαιωμένος· οι ακτινοθεραπείες που χορηγούνται έχουν ρόλο παρηγορητικό· η λίστα αναμονής ξεπερνά τους δύο μήνες. Εν τω μεταξύ, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια εκσυγχρονίζονται και θησαυρίζουν – με τα χρήματα των ασφαλισμένων...

Ιδού η ισοπολιτεία και το κράτος πρόνοιας. Η Ελλάδα του 2010 ξεγράφει τους αρρώστους της, δεν τους προσφέρει ούτε καν αξιοπρέπεια.

******************

Ο κήπος των καρκινοπαθών της Ελλάδας.
Κλινικάρχες , ογκολόγοι , ακτινολόγοι, νοσοκόμοι
και άλλοι "θεράποντες"
συναγωνίζονται ως λύκοι
στο ποιος θα "πηδήσει" (μεταφορικώς)

περισσότερα πρόβατα, δηλαδή ασθενείς
και συγγενείς τους.
Ενδεικτικές τιμές:
α/ ταρίφα ογκολόγου

για ένα (1!) μόνο χημικό "κοκτέιλ" σε ιδιωτική
κλινική της Θεσσαλονίκης: 1700 ευρώ, χωρίς απόδειξη!
β/ ταρίφα ακτινολόγου στην ίδια κλινική: 300 ευρώ
η συνεδρία, με απόδειξη.
γ/ ταρίφα κρεβατιού κλινικής:
200 ευρώ ημερησίως!
δ/ ταρίφα νοσοκόμων για να σε "καθίσουν"
για μισή ώρα στο κρεβάτι ή να σε γυρίσουν: 50 ευρώ!
Και όλα αυτά , δίχως τα φάρμακα, τις φυσικοθεραπείες,
τα παραϊατρικά βοηθήματα κλπ.

1 σχόλιο:

dimitris είπε...

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΥΓΙΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ.

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...