«Έδωσα με την ψυχή μου τις οικονομίες μιας ζωής»
Σάββατο, 01.11.08
Oι 60.000 ευρώ δεν του περίσσευαν. Είναι χαμηλοσυνταξιούχος και αυτά ήταν ό,τι είχε απομείνει από το σπίτι του, που το πούλησαν όσο όσο, όταν χρειάστηκαν χρήματα για τους γιατρούς και τις θεραπείες.
Σίγουρα δεν είναι από τους «συνηθισμένους» ευεργέτες νοσοκομείων ή άλλων ιδρυμάτων, που κατά κανόνα είναι εύποροι, κληρονόμοι σεβαστών περιουσιών.
Ομως την επιταγή την έδωσε χωρίς δεύτερη σκέψη αμέσως μόλις την πήρε από την τράπεζα, για τη δωρεά στο Ασκληπιείο, στη μνήμη της Μαρίας, της κόρης του που «χτυπήθηκε από τον καρκίνο».
«Τα έδωσα με την ψυχή μου και ευχαριστιέμαι που ξέρω ότι με το μηχάνημα που αγόρασα εξυπηρετούνται άρρωστοι άνθρωποι. Για τη μνήμη του παιδιού μου και της γυναίκας μου που πέθανε μέσα σ’ αυτό το νοσοκομείο».
Ο κ. Θανάσης Γκοβόστης είναι 91 χρόνων, συνταξιούχος ωρολογοποιός, «από τους καλύτερους στην τέχνη, είχαν να το λένε».
Σήμερα ζει μόνος του σ’ ένα παλιό ισόγειο δωματιάκι με μια μικρή αυλή στη Γλυφάδα - του το έχουν παραχωρήσει χωρίς ενοίκιο οι αγοραστές του σπιτιού του. Τα καλοκαίρια περνάει τις περισσότερες ώρες στην ταράτσα, καθώς εκεί έχει περισσότερη δροσιά και ένα μεγάλο ξύλινο σταυρό για να προσεύχεται για τους δικούς του.
Παρέα του είναι οι φίλοι του από το ΚΑΠΗ της γειτονιάς, οι φωτογραφίες των δικών του ανθρώπων, το βιολί και το μπάντζο του. «Σ’ αυτό το σπίτι που βλέπεις έχουν γίνει μεγάλα γλέντια, ο πατέρας μου ήταν κεφάτος και δεν έχανε ευκαιρία να παίζει και να τραγουδά με τους φίλους του. Μαζεύονταν και γλεντούσαν με τις ώρες», λέει κ. Γκοβόστης. Τις Τετάρτες τ’ αφήνει όλα. Εχει άλλες ασχολίες, αφού είναι η μέρα που πηγαίνει στο νεκροταφείο για τη γυναίκα και την κόρη του, τη Μαρία του, που δεν άντεχε να τη βλέπει «να λιώνει από την αρρώστια και να υποφέρει».
Την απόφαση για τη δωρεά την πήρε ξαφνικά την περασμένη άνοιξη, όταν βρέθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας για να επισκεφθεί κάποιο φίλο του που είχε αρρωστήσει. «Πέρασα από το ακτινολογικό και είδα κόσμο πολύ μαζεμένο και πολλούς αρρώστους σε φορεία να περιμένουν.
Αλλά το μηχάνημα είχε χαλάσει και δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. Τότε σκέφτηκα μήπως μπορώ να κάνω κάτι για όλους αυτούς τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνταν για μία ακτινογραφία», περιγράφει ο ίδιος στον ΕΤ. Το μυαλό του πήγε αμέσως στις οικονομίες που του είχαν μείνει από την πώληση του σπιτιού. Μόλις γύρισε στο σπίτι, τηλεφώνησε στο διοικητή και του είπε πως θέλει να κάνει μια δωρεά στο νοσοκομείο. Λίγες μέρες αργότερα, ο διοικητής κ. Ηρακλής Καραγιώργος τον υποδεχόταν στο γραφείο του για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες. «Στην αρχή, μου πρότειναν να δωρίσω ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο αλλά εγώ είπα πως προτιμώ να κάνω δωρεά για κάποιο μηχάνημα στο ακτινολογικό», λέει ο κ. Γκοβόστης. Εθεσε μόνο έναν όρο, μόλις αγοραστεί το μηχάνημα να αρχίσει αμέσως να λειτουργεί. «Είχα ακούσει για άλλες δωρεές μηχανημάτων που τα αγόραζαν αλλά έμεναν αχρησιμοποίητα. Δεν ήθελα να γίνει το ίδιο και το είπα στο διοικητή».
Ακολούθησαν οι διαδικασίες που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και στα μέσα του καλοκαιριού αγοράστηκε και εγκαταστάθηκε το μηχάνημα - ένα υπερσύγχρονο σύστημα ψηφιακών ακτινογραφιών στο ακτινολογικό εργαστήριο του Ασκληπιείου. Αμέσως τοποθετήθηκε και η πινακίδα: «Στη μνήμη της Μαρίας Γκοβόστη».
«Δεν ήταν πως μου περίσσευαν τα χρήματα, αλλά πιστεύω πως έπιασαν τόπο, αφού τα έδωσα για να βοηθηθούν τόσοι άρρωστοι άνθρωποι.
Στο Ασκληπιείο πέθανε η γυναίκα μου, η κόρη μου είχε νοσηλευτεί για ένα διάστημα εκεί κι εγώ έχω πάει αρκετές φορές για εξετάσεις. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες τρέχουν για να τα προλάβουν όλα, αλλά είναι πάντοτε ευγενικοί. Πάντα φέρονταν πολύ καλά και έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για μένα και την οικογένειά μου», λέει συγκινημένος.
Τα χρήματα έπιασαν τόπο
Το σύστημα ψηφιοποίησης ακτινογραφιών που δώρισε ο κ. Θανάσης Γκοβόστης στο Ασκληπιείο της Βούλας είναι ένα από τα ελάχιστα που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που μετατρέπει απευθείας τις ακτινογραφίες σε ψηφιακές εικόνες. Ετσι, για όλο τον ακτινολογικό τομέα του νοσοκομείου, έχει καταργήσει το παραδοσιακό εμφανιστήριο που έβγαζε τις ακτινογραφίες με την «παλιά» τους μορφή σε φιλμ - τέτοια εμφανιστήρια λειτουργούν στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία. Με το σύστημα αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται τα ειδικά χημικά υγρά που απαιτεί το εμφανιστήριο τα οποία έχουν μεγάλη τοξικότητα και κρύβουν κινδύνους για την υγεία των τεχνολόγων που τα μεταχειρίζονται.
Οι δωρητές που «έχτισαν» το ΕΣΥ
Ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ οι δωρεές που έχουν γίνει σε νοσοκομεία της Αττικής μόνο τα τελευταία δύο χρόνια. Το ΕΣΥ, γενικά, οφείλει αρκετά στους ιδιώτες δωρητές του: Πρόσφατα δωρήθηκαν από ευεργέτη που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος τρία πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια εντατικής θεραπείας στο Ασκληπιείο της Βούλας. Ολόκληρο το νοσοκομείο «Αγία Ολγα» χτίστηκε στη δεκαετία του 1980 με έξοδα της κ. Α. Περρωτή-Κωνσταντοπούλου και έγινε δωρεά στο κράτος στη μνήμη του πατέρα της. Ολόκληρη η περιουσία του Παναγιώτη και της Αγλαΐας Κυριακού -που υπολογιζόταν το 1933 σε περίπου 15 εκατομμύρια δραχμές- διατέθηκε για την ίδρυση μιας παιδιατρικής κλινικής που είναι σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το «Αγλαΐα Κυριακού». Το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, το Αρεταίειο, θεμελιώθηκε το 1894 με δωρεά του Θεοδώρου Αρεταίου, ο οποίος άφησε σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του για το σκοπό αυτό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με δωρεά του Ν. Τζάνη χτίστηκαν το 1876 και οι πρώτες εγκαταστάσεις του Τζανείου Νοσοκομείου στον Πειραιά. Αντίστοιχα, μέλη της οικογένειας Σισμάνογλου από την Κωνσταντινούπολη έθεσαν το 1936 το θεμέλιο λίθο του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου το οποίο λειτούργησε αρχικά ως φυματιολογικό ίδρυμα. Η δεύτερη πτέρυγα του Σπηλιοπούλειου Νοσοκομείου χτίστηκε το 1922 με δωρεά του Χ. Σπηλιόπουλου.
Μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Ευαγγελισμού χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες. Σήμερα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποδοχής μιας δωρεάς από το ΕΣΥ και να αγοραστεί ο αντίστοιχος εξοπλισμός απαιτούνται περίπου τρεις μήνες. Αν η δωρεά αφορά σε ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, ο χρόνος είναι αρκετά μεγαλύτερος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου