Τρίτη, Σεπτεμβρίου 02, 2008

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία

ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΡΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία
Μπορεί η ευτυχία να λειτουργήσει ως ένα είδος εμβολίου, που θα προλαμβάνει ασθένειες προσφέροντας έτσι στον άνθρωπο το δώρο της μακροβιότητας; Ειδικοί λένε ότι μπορεί. Και επιπλέον σπεύδουν να επιβεβαιώσουν αυτό που με κάποια καχυποψία λέμε συχνά: «Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία».

Αυτό που κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους είναι οι διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις, υποστηρίζει ο Ρούουτ Φέενχοβεν του Πανεπιστημίου Εράσμους (φωτ. ΑΠΕ)
«Η ευτυχία δεν θεραπεύει, αλλά μπορεί να προλάβει μια ασθένεια», σημειώνει ο Ρούουτ Φέενχοβεν, του Πανεπιστημίου Εράσμους του Ρόντερνταμ, σε μια μελέτη που θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα. Ο Ολλανδός καθηγητής βασίστηκε για τη μελέτη αυτή σε περίπου 30 εργασίες, οι οποίες έγιναν σε πολλές χώρες και είχαν διάρκεια από ένα έως 60 χρόνια. Ο Φέενχοβεν λέει, βάσει αυτών, συνάγεται ότι αν θέλει κάποιος να ζήσει πολλά χρόνια η ευτυχία λειτουργεί το ίδιο ευεργετικά με το κόψιμο του καπνίσματος. Η ευτυχία, προσθέτει, θεωρείται ότι μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής κατά 7,5 με 10 χρόνια. Το γιατί πρέπει να μελετηθεί. Ωστόσο, όλοι μπορούν να παρατηρήσουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη τάση να προσέχουν το βάρος τους, να είναι πιο προσεκτικοί σε όποια συμπτώματα παρουσιαστούν, καπνίζουν λιγότερο και πίνουν λιγότερο αλκοόλ.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους; Οχι τα πλούτη, όπως πιστεύουν πολλοί. Τουλάχιστον όχι τα χρήματα για όσους έχουν εξασφαλίσει τα προς το ζην και καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Αυτό που κάνει όλους ευτυχισμένους είναι οι κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις. Το επιβεβαιώνουν μελέτες επιστημόνων, που σημειώνουν ότι «τα χρήματα, λίγα ή πολλά, έρχονται σε δεύτερη μοίρα». Οι σχέσεις είναι αυτές που συμβάλλουν αποφασιστικά στην ισορροπία, στην εσωτερική γαλήνη και στην αίσθηση ασφάλειας κάθε ανθρώπου. Αυτή η προσέγγιση αρχίζει να απασχολεί και τους οικονομολόγους, ορισμένοι εκ των οποίων τάσσονται υπέρ της άποψης ότι για να μελετηθεί η ευημερία ενός λαού «πρέπει να πάψουμε να ρωτάμε "τι αγοράσατε;" και να αρχίσουμε να ρωτάμε "ζείτε καλά;"».

(Πηγές: Γαλλικό, ΑΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/09/2008
***
- Το χρήμα δε φέρνει την ευτυχία,
λέει ένας Ολλανδός επιστήμονας σε μία μελέτη του!
- Μπα! Και τι είναι αυτό που τη φέρνει;
-Εκείνα που μετρούν πιο πολύ στους ανθρώπους είναι οι κοινωνικές
και διαπροσωπικές σχέσεις τους κι όχι τα όβολα."
- Δε μου λες, ο Ολλανδός ήταν χορτάτος ή νηστικός,
όταν έγραψε τη μελέτη αυτή;
-Γιατί ρωτάς;
- Εγώ όταν είμαι χορτάτος, είμαι μες στην τρελή χαρά.
Όταν όμως πεινάω και δεν έχω λεφτά για να αγοράσω
κάτι να φάω, τότε τα βλέπω όλα μαύρα και οι κοινωνικές
και διαπροσωπικές μου σχέσεις περνούν μια σκληρή δοκιμασία.
Γίνομαι θεριό ανήμερο!

4 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Δεν ξέρω τι λέει η μελέτη του Ολλανδού αλλά όπως έχω ακούσει από έγκυρη πηγή "Κάλιο όμορφος και πλούσιος παρά φτωχός και άσχημος".

Sting είπε...

Φίλε μου, κάτι έχω ακούσει κι εγώ περί αυτού:

Καλύτερα κυκλοφορείς με όβολα στην τσέπη,
παρά απένταρος να κάνεις βόλτα στην ακτή Τσελέπη.

Stelios Frang είπε...

Κι εγώ δεν πιστεύω ότι κάνει ευτυχισμένο το χρήμα, γι' αυτό λέω σε διάφορους πλούσιους να μου παραχωρήσουν τα δικά τους για να ευτυχήσουν!

Sting είπε...

Κι εγώ κάνω το ίδιο: πολιορκώ στενά το ζεύγος Αγγελοπούλου, για να ανταλλάξουμε περιουσίες.
Προς το παρόν αρνούνται
να το κάνουν, αλλά πες, πες, πες, εγώ θα τους "ψήσω" στο τέλος.
Μεταξύ μας αυτοί οι πλούσιοι είναι περίεργα όντα. Αν και δυστυχισμένοι,
επιμένουν να βαδίζουν κόντρα στο πραγματικό συμφέρον τους . Όταν μάλιστα πας να τους βοηθήσεις να αντιληφθούν το νόημα της ευτυχίας, βάζουν τους φουσκωτούς τους να σε πετούν στα μπάζα.

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...