To βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελούσε μέρος της σύγχρονης βρετανικής ταυτότητας. Ιδρύθηκε το 1948, με στόχο την παροχή δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης. Από τη δεκαετία του 60 και μετά, Έλληνες ακόμη και μετρίου εισοδήματος με σοβαρές ασθένειες κατέφευγαν -επί πληρωμή- στα βρετανικά νοσοκομεία. Ύστερα ήρθε η δεξιά της Θάτσερ και των διαδόχων της. Και τώρα η νέα κυβέρνηση των Εργατικών τραβάει τα μαλλιά της.

Μία έκθεση που ανέθεσε η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ αποκάλυψε τις πολλαπλές πτυχές της καταστροφής. Τη συνέταξε ο διάσημος χειρουργός και μέλος της Βουλής των Λόρδων Ara Darzi, και αναλύει τις παθογένειες που γνωρίζουμε και στην Ελλάδα της ΝΔ: μεγάλοι χρόνοι αναμονής για θεραπεία, υποβάθμιση των εγκαταστάσεων και  τρομερή έλλειψη βασικού ιατρικού εξοπλισμού   και προσωπικού.

«Οι μεγάλες αναμονές για θεραπεία στα τμήματα επειγόντων περιστατικών εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει επιπλέον 14.000 θανάτους κάθε χρόνο», αναφέρει η έκθεση, υπογραμμίζοντας το ανθρώπινο κόστος της πολυετούς παραμέλησης. Αυτό δεν είναι απλώς μια στατιστική- αντιπροσωπεύει πραγματικές ζωές που χάθηκαν, οικογένειες που διαλύθηκαν και φτωχές κοινότητες που έμειναν να παλεύουν αβοήθητες.

Ο Βρετανός Άδωνις

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η ικανοποίηση από το βρετανικό ΕΣΥ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η πτώση αυτή αποδίδεται στη χρόνια υποχρηματοδότηση αλλά και την κακοδιαχείριση, ιδίως κατά τη διάρκεια των μέτρων λιτότητας της δεκαετίας του 2010, όταν οι  δαπάνες για την υγεία περιορίστηκαν δραστικά.

Η καταστροφική αναδιάρθρωση του ΕΣΥ το 2012, στην οποία πρωτοστάτησε ο τότε υπουργός Υγείας Lord Andrew Lansley, https://members-api.parliament.uk/api/Members/123/Thumbnailένα είδος Βρετανού Αδωνι Γεωργιάδη(αν υπάρχει τέτοιο πράγμα) επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακμής των δημόσιων υπηρεσιών, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση του ιδιωτικού τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Πολλοί ασθενείς στράφηκαν στην ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη για ταχύτερη πρόσβαση σε θεραπείες και υπηρεσίες, από χειρουργικές επεμβάσεις  έως εξειδικευμένες εξετάσεις.

Ιδιωτικοποίηση της Υγείας

Περισσότερα άτομα άρχισαν να επενδύουν σε ιδιωτική ασφάλιση υγείας ή να πληρώνουν από την τσέπη τους για ιδιωτική περίθαλψη. Η τάση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των ομάδων με υψηλότερο εισόδημα, οι οποίες έχουν την πολυτέλεια να παρακάμπτουν το ΕΣΥ για ταχύτερη θεραπεία.

Οι κυβερνητικές πολιτικές ενθάρρυναν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην υγειονομική περίθαλψη. Η ανάθεση ορισμένων υπηρεσιών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές εταιρείες έχουν οδηγήσει σε αυξημένη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στην οποία ο πρώτος πληρώνει τον δεύτερο.

Ο εισηγητής της έκθεσης καθηγητής Darzi, ο οποίος έχει αφιερώσει τρεις δεκαετίες στο ΕΣΥ, δήλωσε σοκαρισμένος για τα ευρήματα. «Η κλίμακα της πρόκλησης είναι τεράστια», δήλωσε. «Είμαστε μάρτυρες μιας υπηρεσίας υγείας σε παρακμή και αυτό είναι ασυγχώρητο».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια στο Journal of Epidemiology and Community Health, διαπίστωσε ότι υπήρξαν 334.327 υπερβολικοί θάνατοι πέραν του αναμενόμενου αριθμού στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία κατά την οκταετή περίοδο 2012 και 2019. Ο υπερβολικός αριθμός θανάτων οφείλεται στις περικοπές των δεξιών κυβερνήσεων, σύμφωνα με τη μελέτη. Επλήγησαν περισσότερο οι πολίτες με μειωμένο εισόδημα, κακή υγεία, διατροφή και στέγαση.

Στάρμερ: «Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι»

[.....................................................]


Μεγάλη Βρετανία / Πώς η δεξιά κατέστρεψε το περίφημο

Εθνικό Σύστημα Υγείας

..