Σάββατο, Σεπτεμβρίου 30, 2023

Πώς το ισχυρό "αιολικό λόμπι" επηρεάζει την κυβέρνηση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα καμένα του Έβρου

 https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/main/public/2023-09/anemogenitries.jpg.webp?itok=-j6nkhpm

Ανεμογεννήτριες στον Έβρο: «Ισχυρό λόμπι στο χώρο της αιολικής ενέργειας» – Παραδοχή στο 

THE PRESS PROJECT

ότι οι επιστημονικές εισηγήσεις παρακάμπτονται

Για το «ισχυρό λόμπι στο χώρο της αιολικής ενέργειας» και για «έργα τα οποία επιστημονικά απορρίπτονται ως επιβλαβή για το περιβάλλον αλλά πολιτικά προχωρούν» μίλησε στο TPP και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Press» ο υπεύθυνος δράσεων διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Απόστολος Καλτσής με αφορμή την αδειοδότηση των ανεμογεννητριών στα καμένα του Έβρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και το Υπουργείο Ενέργειας παρά την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας (ΟΦΥΠΕΚΑ) ακόμη και πριν από τις πυρκαγιές. Μετά τις αποκαλύψεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας το έργο της τοποθέτησης ανεμογεννητριών ανεστάλη, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν. Με τι κριτήρια υπουργείο και δημόσια διοίκηση προχωρούν σε αδειοδότηση ενός έργου παρακάμπτονας την αρνητική εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ ο οποίος ανέδειξε τις σοβαρές συνέπειές του στο φυσικό περιβάλλον; Τη σοκαριστική απάντηση την έδωσε στο TPP η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης: «Ο ΟΦΥΠΕΚΑ απλώς εισηγείται. Ό,τι και να λέει, στο τέλος αποφασίζει το υπουργείο», αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τον εξόφθαλμο παραγκωνισμό των αρμόδιων οργάνων στο βωμό των μεγαλοεπιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ρεπορτάζ των Γεωργία Κριεμπάρδη, Author at The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις,  Ραδιόφωνο, ΤηλεόρασηΓεωργίας Κριεμπάρδη &

Νεκταρία Ψαράκη, Author at The Press Project - Ειδήσεις ... Νεκταρίας Ψαράκη 

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αποκάλυψε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ ενέκριναν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα καμένα του Έβρου, την ίδια ώρα που η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου (ΟΦΥΠΕΚΑ) είχε δώσει αρνητική εισήγηση. Μετά τις αντιδράσεις, το ΥΠΕΝ ανέστειλε αυτή την «οικονομική δραστηριότητα» για έναν χρόνο, με το ζήτημα να εξακολουθεί να γεννά ερωτήματα ως προς το ποια είναι τα κριτήρια τα οποία υπερίσχυσαν της εισήγησης του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press φιλοξενήσαμε τον υπεύθυνο δράσεων διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Απόστολο Καλτσή. «Ενώ θα έπρεπε μετά την μεγάλη καταστροφή στον Έβρο, δραστηριότητες βιομηχανικής φύσεως να ανασταλούν, βλέπουμε το αντίθετο, όχι μόνο αδειοδοτούνται, αλλά και μέσα στην καμένη έκταση. Αυτό το έργο που αξιολόγησε η αποκεντρωμένη διοίκηση πριν τις πυρκαγιές και πήρε άδεια, είχε ήδη αρνητική εισήγηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ» σχολίασε αρχικά.

«Ροδόπη και Έβρος είναι περιοχές αιολικής προτεραιότητας. Μέχρι στιγμής έχουν μπει 270 ανεμογεννήτριες. Μετά την πυρκαγιά, είναι σαφές ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η διαχείριση των πληθυσμών των αρπακτικών πουλιών και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, όχι να μπουν καινούργιες ανεμογεννήτριες» τόνισε. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφτιαξε τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αναθέτοντας του τον ρόλο να αξιολογεί τις επιπτώσεις των έργων στις περιοχές Natura. Θα περίμενε κάποιος η κυβέρνηση να σέβεται αυτόν τον οργανισμό που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, να υπάρχει σεβασμός σε αυτό που γνωμοδοτούν. Βλέπουμε όμως ότι μια σειρά από γνωμοδοτήσεις, κυρίως για αιολικά, που δίνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, η κυβέρνηση τις προσπερνάει , χωρίς πραγματική τεκμηρίωση και δίνει τις άδειες. Ουσιαστικά, απαξιώνει τη δουλειά ενός οργανισμού που έφτιαξε η ίδια για να κάνει καλύτερα αυτήν τη δουλειά» σημείωσε ο κ. Καλτσής. «Ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η μόνη υπηρεσία που κάνει αξιολόγηση» υπογράμμισε, σχολιάζοντας πως από το υπουργείο παίζουν με τις λέξεις, λέγοντας πως ο ΟΦΥΠΕΚΑ εισηγείται κι όχι γνωμοδοτεί (!).

Τα κρίσιμα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα

Το TPP επικοινώνησε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προκειμένου να φιλοξενήσει στην εκπομπή κάποιον εκπρόσωπο ώστε να δοθούν απαντήσεις. Ποια ήταν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία κρίθηκε ότι πρέπει να παρακαμφθεί η αρνητική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου που αξιολογεί τις επιπτώσεις των έργων στις περιοχές Natura; Υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη η οποία αποδεικνύει ότι οι περιβαλλοντικές συνέπειες είναι αμελητέες; Σε ποια επιστημονικά δεδομένα βασίστηκε το Υπουργείο Ενέργειας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και προχώρησε σε αδειοδότηση μετά την πυρκαγιά, την ίδια ώρα που το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέες, και την ίδια ώρα που η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανυπολόγιστη καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή; Γιατί δόθηκε προτεραιότητα σε μία οικονομική δραστηριότητα λίγες ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές και όχι στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ανταποκρίθηκε αρχικά θετικά στο αίτημά μας για εμφάνιση του γενικού γραμματέα Ιωάννη Σάββα στην εκπομπή μας, ενώ ζήτησαν λίγο χρόνο να ενημερωθεί για το ζήτημα.

Το ΥΠΕΝ μιλά για πληγείσα από την πυρκαγιά έκταση, και η ΑΔΜΘ υποστηρίζει ότι δεν κάηκε ποτέ 

 

 

 

[...............................................

]ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Ισχυρό λόμπι στο χώρο της αιολικής ενέργειας» - Παραδοχή στο THE PRESS PROJECT ότι οι επιστημονικές εισηγήσεις παρακάμπτονται

Δεν υπάρχουν σχόλια: