Κριτική μουσικής / Oι τρεις δισκοκριτικές αυτής της εβδομάδας
Ένας μοναχικός country folk δίσκος, ένας γοητευτικός jazz δίσκος γεμάτος ζωηρούς ρυθμούς και ένας ελληνικός δίσκος αφιερωμένος σε εμβληματικές γυναίκες
H γοητευτική μοναξιά του έντεχνου country rock της επαρχίας
Buck Meek
Haunted mountain
Ένας μοναχικός country folk δίσκος, ένας γοητευτικός jazz δίσκος γεμάτος ζωηρούς ρυθμούς και ένας ελληνικός δίσκος αφιερωμένος σε εμβληματικές γυναίκες
Ο κιθαρίστας του indie folk συγκροτήματος των Big Thief κυκλοφορεί έναν προσωπικό δίσκο με τον οποίο γεφυρώνει τη γλυκόπικρη και βουνίσια αφηγηματικότητα του Neil Young με τη χαμηλοβλεπούσα εσωστρέφεια του Sufjan Stevens. Αυτό είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα σε σχέση με τις ορδές των απόγονων τού αμερικάνικου folk rock που κατακλύζουν τη δισκογραφία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο Buck Meek κατάγεται από το Τέξας και ένιωσε πως ήρθε η στιγμή να εκφραστεί ως solo τροβαδούρος. Σε πολλά τραγούδια παίζει σαν να βρίσκεται κλεισμένος στο ράντσο του, χωρίς καμία διάθεση να βγει στην πολυκοσμία, με αναμμένο το τζάκι ενώ έξω φυσομανάει. Μερικά τραγούδια του μοιάζουν να γράφτηκαν για να μας κρατήσουν συντροφιά σε κάποιο καταφύγιο που μας προστατεύει από τη βαρυχειμωνιά. Άλλα, για να μας χαρίσουν ωραίες μελωδίες και κιθαριστικά σόλο για να συνοδεύσουν τις μπίρες της παρέας. Πετυχαίνει τον στόχο του, ωστόσο, με σχετικά γλυκό τρόπο. Είναι από αυτούς τους μουσικούς που τους αρέσει να νιώθουν μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Η μοναξιά που κουβαλάει το έντεχνο country rock της επαρχίας ακούγεται ευχάριστα εδώ και οι καημοί του αγαπησιάρη τραγουδιστή, χάρμα. Η κλασικότατη folk νοοτροπία βρίσκει στα περισσότερα τραγούδια τον στόχο της.
Ο Meek έχει περιγράψει το «Haunted mountain» ως μια συλλογή ερωτικών τραγουδιών, τα μισά από τα οποία έγραψε για τη γυναίκα που τελικά έγινε η σύζυγός του. Αν τα τραγούδια είναι τόσο προσωπικά όσο λέει, τότε θα όφειλαν να ακούγονται ολίγον πιο βιωματικά και εξομολογητικά. Όσο τρυφερά κι αν είναι, υπολείπονται λίγο σε ειλικρίνεια.
FULL ALBUM
Μια γιορτή της ελεύθερης jazz και του αυτοσχεδιασμού
Jaimie Branch
Fly or die fly or die fly or die ((world war))
Το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ της αδικοχαμένης τρομπετίστριας Jaimie Branch είναι μια γιορτή της ελεύθερης jazz και μια αποθέωση του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Τα τραγούδια της νοστιμεύουν καρυκεύματα από ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και οι εμπνεύσεις της είναι βουτηγμένες στην ψυχεδέλεια και στην αποδόμηση. Μέσα στις εννέα συνθέσεις του δίσκου ξεδιπλώνεται η τεχνική ικανότητα της μουσικού και το ακατέργαστο πάθος με το οποίο συνδέεται με τα κρουστά και τα έγχορδα που την πλαισιώνουν. Ο δίσκος ήταν σχεδόν ολοκληρωμένος λίγο πριν από τον άδοξο θάνατό της από υπερβολική δόση ναρκωτικών και τα μέλη της οικογένειάς της και οι συνεργάτες της στο συγκρότημα συμβουλεύτηκαν τις σημειώσεις της για να οριστικοποιήσουν τις τελικές μείξεις των κομματιών λίγο πριν από την κυκλοφορία τους. Αυτός ο δίσκος, επομένως, αποτελεί ένα ρέκβιεμ για τη σύντομη, αλλά επιδραστική καριέρα της. Όπως και τα προηγούμενα άλμπουμ της, έτσι κι αυτό προκρίνει τη χαρά της μουσικής και την τέρψη από τον αρμονικό συνδυασμό των αναλογικών οργάνων. Ακούγεται επομένως σαν ένα ξέφρενο πάρτι που στήθηκε στη γειτονιά. Δεδομένης της γυμνής ενορχήστρωσης, τα σόλο τρομπέτας ακούγονται ανέμελα και παιχνιδιάρικα, χωρίς τάσεις επίδειξης. Το δεύτερο μέρος γίνεται ακόμα πιο funky και αναβλύζει αυθεντικούς ήχους Νέας Ορλεάνης, ειδικά όταν το τσέλο συνεργάζεται άψογα με τα κρουστά και μαζί στήνουν εξωγήινα σχήματα, με τους ρυθμούς να κρατούν τα τραγούδια ριζωμένα στις παραδόσεις της Καραϊβικής.
FULL ALBUM
Ένα φεμινιστικό concept album, ταγμένο στην καλαισθησία
Ευσταθία
Γένους θρυλικού
Ο πιο πρόσφατος δίσκος της Ευσταθίας αποτελείται από έντεκα τραγούδια για έντεκα γυναίκες που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Η δισκογραφική της κυκλοφορία συνοδεύει την ομώνυμη συγγραφική της δουλειά, καθώς η ίδια έγραψε ένα βιβλίο για τις γυναίκες τις οποίες επέλεξε να τιμήσει με μελωδίες και στίχους που τους ταιριάζουν.
Η έμπειρη και εξαιρετικά καλλιεργημένη τραγουδίστρια ερμηνεύει κομμάτια για εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως η Μαρί Κιουρί, η Ιζαντόρα Ντάνκαν, η Λου Σαλομέ, η Καμίλ Κλοντέλ, η Καλλιρρόη Παρέν και άλλες. Πρόκειται για γυναίκες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην επιστήμη και στις τέχνες και οι περισσότερες από αυτές έκαναν τομή στον ανδροκρατούμενο κόσμο όπου έδρασαν.
Ο βίος και το έργο των θηλυκοτήτων αυτών τροφοδοτούν τα τραγούδια της Ευσταθίας, η οποία τολμά ένα concept album - κάτι που συναντάμε πολύ σπάνια στην εγχώρια δισκογραφία. Το άψογης αισθητικής εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο Αντώνης Γλυκός προσθέτει στη συνολική καλαισθησία της κυκλοφορίας.
Η φροντισμένη ενορχήστρωση τιμάει την πνευματικότητα που διαπερνάει τα μονόπρακτα που υπέγραψε η Ευσταθία, ενώ τα τραγούδια της υπηρετούν στωικά τις στρογγυλές μελωδίες και την ομορφιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου