Σκιές από το μακρινό 1989: Γιατί ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ κήρυξαν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ
Γράφει ο Γιάννης Μακρυγιάννης
Πηγή: ieidiseis.grΔεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τείνει να διαμορφωθεί στο άγριο προεκλογικό σκηνικό μία συνθήκη, όχι εντελώς καινούργια, αλλά σε μία νέα εκδοχή: Αυτή ενός νέου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου. Όπου η ΝΔ, «όμορες» του ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25, αλλά και το ΚΚΕ, αναγορεύουν ως κύριο αντίπαλό τους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ουσιαστικά, περίπου με έναν απροσδόκητο τρόπο με βάση όσα φαίνονταν πριν λίγους μήνες, ακόμα και ακριβώς πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε να αναβιώνει ένα μέτωπο, που αυτή την ώρα δίνει σε μεγάλο βαθμό τον τόνο στην προεκλογική σύγκρουση.
Αφενός γιατί το ΠΑΣΟΚ, το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ, με τον τρόπο του το κάθε κόμμα, έκαψαν ή επιχειρούν να κάψουν το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης, το οποίο πρόταξε εξ αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ως ένα κρίσιμο βαθμό η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για νέα γαλάζια αυτοδυναμία ως η πιο ισχυρή για την επόμενη των εκλογών. Αφετέρου γιατί αναβιώνουν συγκρούσεις και επαναφέρουν διαχωρισμούς από το παρελθόν, που δεν επιτρέπουν την ανάδειξη του κύριου μετώπου που αφορά στην αξιολόγηση και τη στάση απέναντι στη διακυβέρνηση της ΝΔ και δεν βοηθούν στην επικράτηση του διλήμματος «να φύγει ή να μείνει ο Μητσοτάκης».
Το συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό αυτών των ημερών, δεν προέκυψε βέβαια τυχαία.
Η στρατηγική κάθε κόμματος δείχνει να υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από τα δημοσκοπικά δεδομένα, που εμφανίζονται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές και τα οποία ανεξάρτητα από το βαθμό ρευστότητας στο εκλογικό σώμα, επηρεάζουν τις κινήσεις και τη στάση κάθε «παίκτη» στην προεκλογική σκακιέρα.
Ενδεχομένως το μόνο κόμμα, που θα είχε σταθερό μέτωπο κατά της Κουμουνδούρου, θα ήταν το ΚΚΕ, αλλά και αυτό, εκτιμώντας ίσως ότι είναι ευκαιρία να περιχαρακώσει κι άλλο την εκλογική του περιοχή, οξύνει την επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να αποκρούσει οποιαδήποτε πίεση από μία ενδεχόμενη κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ – επιδιώκοντας ακριβώς αυτό: να την αποτρέψει, καίγοντας τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης. Άλλωστε η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη, αιφνιδίασε με την ωμότητα ακόμα και μετριοπαθείς αριστερούς, ίσως και κομμουνιστές.
Όμως ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ25, βασιζόμενοι κυρίως στα ευρήματα των ερευνών και τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, δείχνουν να αντιμετωπίζουν (και επιπλέον να θέλουν και να κάνουν ό,τι μπορούν γι αυτό) τον ΣΥΡΙΖΑ ως το χαμένο των εκλογών. Και μάλιστα τον μεγάλο χαμένο των εκλογών
Με έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα χάσει με διαφορά από τη ΝΔ και ακόμα περισσότερο εάν η τελευταία κερδίσει την αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ θα αποφύγει την πίεση να συγκυβερνήσει με τον κ. Μητσοτάκη. Και ακριβώς μετά να συγκρουστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά, εκτιμώντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιέλθει σε κρίση, ενώ θα αμφισβητηθεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την άλλη, το ΜΕΡΑ25 εισχωρεί στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ωθούμενο και από το βαρύ κλίμα που επικράτησε μετά τα Τέμπη για τις κυβερνώσες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος. Και επιζητά να εκφράσει την αντισυστημική ψήφο, αποσπώντας αριστερές δυνάμεις, που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τμήματα της νεολαίας που θέλουν να στείλουν αντιεξουσιαστικό, τρόπον τινά, μήνυμα.
Όπως διαγράφονται τα πράγματα, το κρίσιμο ίσως και καθοριστικό στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αντιστρέψει την εικόνα των γκάλοπ και να αξιοποιήσει το προφανώς ετερόκλητο, αλλά με κάποια λογική, μέτωπο που έχει απέναντί του σε στοιχείο που θα λειτουργήσει υπέρ του, ενεργοποιώντας τα αντιδεξιά αντανακλαστικά του προοδευτικού χώρου.
Το ότι εμφανίζεται ως το κόμμα που επικεντρώνει αποκλειστικά τη στρατηγική του στόχευση στην ήττα και την πτώση του κ. Μητσοτάκη από την εξουσία είναι ενδεχομένως και το σημαντικό του όπλο, αφού εμφανίζεται ουσιαστικά ο πλέον μασίφ εκφραστής του «αντιδεξιού» αισθήματος και της κοινωνικής δυσφορίας για την διακυβέρνηση αυτής της τετραετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου