«Δεν υπάρχουν βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις στον δικό μας κλάδο. Όλοι σε λίγο θα είμαστε μη βιώσιμοι. Όλα είναι αλυσίδα κι αν δεν γίνει κάτι, θα ζήσουμε ένα πρωτοφανές καταστροφικό ντόμινο» λέει στην «Αυγή» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης
Λουκέτα, απολύσεις, μειώσεις μισθών και... κορωνοϊός - Οι πολιτικές της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τον φόβο από τη νέα έξαρση της πανδημίας αδειάζουν την αγορά της πόλης και το μόνο που γίνεται είναι να συσσωρεύονται νέα χρέη για εμπόρους και μικρομεσαίους, αλλά και εργαζόμενους
Τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών αναμένεται να ζήσει η Θεσσαλονίκη. Η πόλη οδεύει προς βίαιη φτωχοποίηση κι αν δεν ληφθούν, έστω και τώρα, κάποια ουσιαστικά μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και μικρομεσαίους, έτσι που να τονωθεί το καταναλωτικό κεφάλαιο, πολύ πιθανόν να χρειαστεί να ανοίξουν νέα συσσίτια. Μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται υπερβολικά ή και δραματικά, αλλά δυστυχώς κοινή πεποίθηση στην πόλη είναι ότι έρχονται μεγάλες φτώχειες...
Αυτό που αναμένουν όλοι είναι λουκέτα, απολύσεις, κυριαρχία των ελαστικών μορφών εργασίας και μειώσεις μισθών και εισοδημάτων. Για τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρη Κυπριανίδη ήδη «άρχισαν τα όργανα», αφού οι δείκτες της ανεργίας μετά τον τερματισμό του lockdown πήραν για τα καλά την ανιούσα, όπως και η ημιαπασχόληση. Όταν τον ρωτήσαμε «πώς θα είναι ο χειμώνας που έρχεται για τους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη;», απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη «δύσκολος, πολύ δύσκολος».
Εκτόξευση ανεργίας
Προβλέπει ότι η πραγματική ανεργία από το φθινόπωρο και μετά, οπότε θα τελειώσει και η τουριστική περίοδος, θα σκαρφαλώσει έως και το 40%. «Ήδη είμαστε στο 30%. Έχουν χαθεί 120.000 θέσεις εργασίας» πρόσθεσε. Θέσεις εργασίας που, όπως μας εξήγησε, για τη Θεσσαλονίκη οι περισσότερες προέρχονται είτε από τον χώρο της εστίασης, είτε των εμπορικών καταστημάτων, είτε από τον τουριστικό κλάδο, που χτυπήθηκαν από την υγειονομική κρίση πολύ περισσότερο σε σχέση με την εποχή των Μνημονίων.
Ο φόβος για το αύριο
Εστίαση, μικρεμπρόριο και τουρισμός είναι οι τρεις κλάδοι που έχουν «δυναμική» παρουσία στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για το καλό φαγητό, τη διασκέδαση, αλλά και την αγορά της. Τα τελευταία δέκα χρόνια Βαλκάνιοι, Εβραίοι, Τούρκοι επισκέπτονταν την πόλη, γέμιζαν τα ξενοδοχεία της και άφηναν σημαντικά ποσά στην αγορά της. Σήμερα τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν άδεια, τα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης φυτοζωούν, τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης - υπόδησης πολλές ημέρες του μήνα μετράνε μηδενικά ταμεία. Η αγοραστική δύναμη των κατοίκων συνεχώς φθίνει, ενώ ακόμη και όσοι εργαζόμενοι δεν είδαν μέχρι στιγμής μείωση στα εισοδήματά τους δεν ξοδεύουν εξαιτίας της ανασφάλειας για το αύριο. Ο φόβος έχει φωλιάσει για τα καλά στην κοινωνία. Ο φόβος από τη νέα έξαρση την πανδημίας του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με τις «τσιγκούνικες» και εντέλει αναποτελεσματικές πολιτικές της κυβέρνησης αδειάζουν την αγορά της πόλης και το μόνο που γίνεται είναι να συσσωρεύονται νέα χρέη για εμπόρους και μικρομεσαίους, αλλά και εργαζόμενους που είτε οι συμβάσεις τους βρίσκονται σε αναστολή, είτε τους έθεσαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, ή τους μείωσαν το ωράριο και τις μηνιαίες απολαβές.
ΕΣΘ: Η αγορά παραπαίει
«Τα πράγματα είναι τραγικά για τον εμπορικό κόσμο της πόλης. Δεν είναι όπως εμφανίζονται στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα. Η αγορά παραπαίει» λέει στην «Αυγή» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. Όπως εξηγεί, ο τζίρος στα καταστήματα είναι στο 60% της περσινής χρονιάς και «αυτό τα καθιστά μη βιώσιμα». Για τον ίδιο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση είναι ανεπαρκέστατα και δεν δίνουν λύση στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν από το lockdown και την αναιμική κίνηση που υπάρχει στην αγορά μετά τον τερματισμό του. «Εργαζόμενοι και αφεντικά την περάσαμε με 533 ευρώ τον μήνα το δίμηνο του κλεισίματος. Εργαζόμενοι και αφεντικά συσσωρεύσαμε χρέη και οικονομικές υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε» προσθέτει. «Από τις 12 Απριλίου ζητούσαμε οριζόντια μέτρα, αλλά δεν εισακουστήκαμε από την κυβέρνηση» τονίζει. «Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι σήμερα δεν υπάρχουν βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις στον δικό μας κλάδο. Όλοι σε λίγο θα είμαστε μη βιώσιμοι, διότι όταν θα κλείνει μια μη βιώσιμη επιχείρηση, θα συμπαρασύρει κάποια άλλη που θεωρείται βιώσιμη. Όλα είναι αλυσίδα κι αν δεν γίνει κάτι, θα ζήσουμε ένα πρωτοφανές καταστροφικό ντόμινο» εξηγεί. Προβλέπει εντός των επόμενων μηνών την εκτίναξη των εγγραφών στον «Τειρεσία» από το «χτύπημα» επιταγών και δεν βλέπει καν «φως στο τούνελ», αφού όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι βγαίνουν από την κατηγορία των εν δυνάμει καταναλωτών εξαιτίας της σημαντικής μείωσης που βλέπουν στα εισοδήματά τους. Για τον ίδιο χρειάζονται έστω και τώρα γενναία μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων και ως ένα από αυτά προτείνει το κράτος να αναλάβει τα χρέη που δημιουργήθηκαν και να αποπληρωθούν από τους επιχειρηματίες σε 60 μηνιαίες δόσεις. Αλλιώς... χάος. Στο ερώτημα αν βλέπει πολλές απολύσεις τους επόμενους μήνες στον χώρο του εμπορίου, απαντά: «Θα ήμουν τυφλός αν έλεγα όχι. Βλέπω λουκέτα και απολύσεις».
Ισχυρό πλήγμα η ματαίωση της ΔΕΘ
Σ’ αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί η ματαίωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κάτι που θα στερήσει από την αγορά της πόλης περί τα 50 εκατ. ευρώ. Τα ξενοδοχεία περίμεναν να γεμίσουν για το δεκαήμερο που διαρκεί η διοργάνωση, η εστίαση περίμενε να «ρεφάρει» τις αναδουλειές του Αυγούστου, όπως και οι έμποροι να δουν λίγο ζεστό χρήμα στα ταμεία τους. Αν και όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του μέτρου, δυστυχώς δεν άκουσαν για κάποιο σοβαρό οικονομικό αντίμετρο από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ το πολιτικοοικονομικό φόρουμ που σκοπεύει να διοργανώσει η Helexpo - ΔΕΘ με τίποτα δεν αντισταθμίζει τη ζημιά. Το δεκαήμερο της ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη δέχονταν, πέρα από τους χιλιάδες εκθέτες, δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από την επαρχία. Αυτοί όλοι κατανάλωναν, αυτοί άφηναν το χρήμα τους στην πόλη και όχι η VIP προσκεκλημένοι.
Το πολιτικοοικονομικό φόρουμ
Το πολιτικοοικονομικό φόρουμ της Helexpo, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 του ίδιου μήνα. Το πολιτικό σκέλος περιλαμβάνει τις καθιερωμένες εμφανίσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως το πόσοι θα συμμετέχουν στις ομιλίες ή και τις συνεντεύξεις Τύπου, βέβαιο είναι ότι πάμε σε πολύ μικρά ακροατήρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τις πολιτικές ομιλίες στις 12 Σεπτεμβρίου και ο κύκλος αυτός θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 19 Σεπτεμβρίου. Ενδιάμεσα προγραμματίζονται οι ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών. Επίσης, φέτος δεν θα γίνει, σύμφωνα με όσα μας είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, το εργατικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν θα πραγματοποιηθούν και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις των συνδικάτων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν καθόλου διαδηλώσεις κατά τη διάρκειατης παραμονής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη. Ήδη ορισμένα σωματεία και δυνάμεις κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου προετοιμάζονται για να «υποδεχτούν» θερμά τον πρωθυπουργό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου