Φιλιώ Χαϊδεμένου (1899-2007) : H γυναίκα που επέζησε από τη Μικρασιατική Καταστροφή και έκανε έργο ζωής της να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη του πολιτιστικού πλούτου του Μικρασιατικού Ελληνισμού, της τραγικής του μοίρας αλλά και της φοβερής προσπάθειας όσων επέζησαν να σταθούν στα πόδια στο στο άφιλο και άξενο περιβάλλον της νέας τους πατρίδας.
«Όσο ζω κι αναπνέω δεν θα
σταματήσω ποτέ να μιλώ για όσα ζήσαμε οι Ελληνες της Σμύρνης, της Μικράς
Ασίας, με τη Φωτιά, τον διωγμό, τον ξεριζωμό μας από τα άγια χώματα,
την καταδίκη σε προσφυγιά
. Αυτά τα μάτια ώσπου να κλείσουν, θα βλέπουν
μπροστά τους τα όσα έγιναν, και δεν συμφέρουν, και το στόμα μου θα μιλά
για το άδικο του Ελληνισμού και θα ζητά την επιστροφή εκεί που είδαμε το
φως, που μεγαλώσαμε, προκόψαμε, για να χαθούν όλα μέσα στον καπνό και
στη φωτιά»
.
«Ο νους μου φεύγει ξανά και πηγαίνει σε μέρη που με πονάνε, σε μέρη που δε θα ξεχάσω ποτέ· ο πόνος θα σταματήσει μόνο όταν πεθάνω. Το σώμα μου βρίσκεται εδώ, στο τώρα, αλλά το μυαλό μου συνεχίζει να τριγυρνάει στο τότε, στην αγαπημένη πατρίδα, που δεν ξέχασα ούτε για μια στιγμή. Η ζωή μου όλα αυτά τα χρόνια κινείται μόνη της, μηχανικά· νομίζω ότι όλοι εμείς που διωχτήκαμε, που υποφέραμε, που ξεσπιτωθήκαμε, που αποκτήσαμε βίαια μια νέα πατρίδα, δε θα λησμονήσουμε ποτέ τον τόπο μας, τη Μικρά Ασία. Πάντα θα μας πονάει η θύμησή της, όσα κι αν περάσαμε από τότε, και πάντα το μυαλό μας θα ξαναγυρίζει σ’ εκείνα τα χρόνια, στις ρίζες μας».
«Καπνοί, φωτιές, ρημαγμένο τοπίο, σκηνές Κόλασης καίνε τα μάτια μου και τ' αυτιά μου ακόμα βουίζουν από τις σπαρακτικές κραυγές που γεμίζουν το δειλινό».
«Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι η μεγαλύτερη του αιώνα μας, αλλά η μεγαλύτερη των αιώνων, διότι τέτοια καταστροφή, μαζική σφαγή, φωτιά και καταστροφή, εγώ τουλάχιστον που διάβαζα από παιδί και παρακολουθούσα, δεν έχει γίνει.»Χάρη στη Γιαγιά Φιλιώ , που "όργωσε" επί δεκάδες χρόνια με δικές της δαπάνες όλη την Ελλάδα διασώθηκαν πάμπολλα αντικείμενα, φορεσιές, κειμήλια που έφεραν διασώζοντάς τα οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Στο Μουσείο Μικρασιατικού ελληνισμού "ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ", φιλοξενούνται πλέον εκατοντάδες εκθέματα. Όλη της την σύνταξη την ξόδευε σε εισιτήρια λεωφορείων και πλοίων για να οργώνει την Ελλάδα,
Η ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ,
ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΕ Η ΙΔΙΑ ΣΤΑ 23 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ
Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ ΥΠΟΔΥΕΤΑΙ ΤΗ ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η παράσταση '' Φιλιώ Χαϊδεμένου '' είναι μια παράγωγη του Ιδρύματος Πολιτισμού Ιωνία '' της Μητρόπολης Νεάς Ιωνίας , Φιλαδελφείας , Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Ανέβηκε το χειμώνα του 2017 αρχικά για 30 παραστάσεις ,όμως ύστερα απο τις διθυραβικές κριτικές που απέσπασε και κατ'απάιτησιν του κοινού , συνέχισε να παίζεται στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία φτάνοντας τις 140 παραστάσεις. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Φιλιώ Χαϊδεμένου , μια δυναμική προσωπικότητα της Μικράς Ασίας. Δημιουργία Βίντεο : Γιάννης Καρούνης Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη Ζαχαρίας Καρούνης Χαρά Κεφαλά Αλέξανδρος Καλπακίδης Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ Αλκιβιάδης Μαγγόνας Διανομή μετά τις 15 Γενάρη του 2017 : Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος Διασκευή : Άνδρη Θεοδώτου Σκηνοθεσία : Βασίλης Ευταξόπουλος Σκηνικά – Κοστούμια : Άγγελος Αγγελής Μουσική - Καλλιτεχνική επιμέλεια : Ζαχαρίας Καρούνης Μουσική Διδασκαλία : Χαρά Κεφαλά Πρωτότυπα τραγούδια: Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης Σαντούρι : Πάνος Βέργος, Κρουστά : Μανούσος Κλαπάκης Διευθυντής φωτογραφίας : Τάσος Παλαιορούτας Βοηθός σκηνοθέτη : Βίκυ Πάστρα Επιμέλεια Video : Σπύρος Πανταζής Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Επιμέλεια Παραγωγής : Σία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία) Σχεδιασμός αφίσας: Πάνος Παπαϊωάννου Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Ζωγραφόπουλος Παραγωγή : Ίδρυμα Πολιτισμού '' ΙΩΝΙΑ ''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου