Τετάρτη, Απριλίου 03, 2019

Richard Clogg, Ο επίμονος ιστορικός-Μια ακαδημαϊκή Οδύσσεια από την Οξφόρδη ως την Αθήνα

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Ο Βρετανός ιστορικός Ρίτσαρντ Κλογκ, που έζησε από κοντά το πραξικόπημα του 1967 όντας ερευνητής της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στην Αθήνα, αποκαλύπτει τα μυστικά της πανεπιστημιακής ζωής και των κρυφών διεργασιών της.
Όταν ο Ρίτσαρντ Κλογκ πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 1958, ένας βλοσυρός συνοριοφύλακας δεν παρέλειψε να τον «στολίσει» με χαρακτηρισμούς που θεωρούσε ότι άξιζαν στους κατόχους βρετανικών διαβατηρίων σε μια εποχή που το Κυπριακό ζήτημα βρισκόταν στην κορύφωσή του.
Δέκα χρόνια αργότερα, ο Κλογκ, ερωτευμένος πια με την Ελλάδα, θα αντιστεκόταν με τον τρόπο του στη χούντα των συνταγματαρχών, αποκαλύπτοντας ότι ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης πλήρωνε αδρά τον Βρετανό βουλευτή των Εργατικών, Γκόρντον Μπάτζιερ, για να επηρεάζει τη βρετανική κοινή γνώμη υπέρ των συνταγματαρχών.  Το σκάνδαλο τράνταξε συθέμελα την κοινοβουλευτική ζωή του Λονδίνου.

Ένα ακόμη προϊόν της επίμονης ερευνητικής δουλειάς του Ρίτσαρντ Κλογκ θα είναι η προϊστορία της «αιματοβαμμένης» έδρας Κοραή στο King’s College του Λονδίνου. Ανατρέχοντας στα αρχεία και τα δημοσιεύματα της εποχής, θα ανασυστήσει την περιπέτεια του διάσημου ιστορικού και πρώτου κατόχου της έδρας Arnold Toynbee, ο οποίος αναγκάστηκε σε «ακούσια παραίτηση» από τους χρηματοδότες επιφανείς Έλληνες του Λονδίνου, που είχαν δυσαρεστηθεί από την «τουρκοφιλία» του και υποστεί τις συνέπειες της «επιμονής» του.
Μέσα από τα ακαδημαϊκά απομνημονεύματα του Κλογκ -ενός λάτρη, μα και δίκαιου κριτή, της Ελλάδας- αποκαλύπτονται δεκάδες ιστορίες πολιτικής και ακαδημαϊκής ίντριγκας -άλλοτε αστείες κι άλλοτε συγκλονιστικές - που αποτυπώνουν την ένταση, τις μηχανορραφίες και την ανισορροπία του λαού μας εντός κι εκτός συνόρων, δικαιολογώντας αυτό που είχε κάποτε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη Ελλάδα: ότι είμαστε ένα «τεράστιο φρενοκομείο».

Ο συγγραφέας
Αποτέλεσμα εικόνας για Richard CloggΟ Richard Clogg (γεν. 1939) ήταν καθηγητής της νεότερης ιστορίας των Βαλκανίων στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου μεταξύ 1988 και 1995. Στη συνέχεια έγινε Senior Research Fellow στο St Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το 2005 εξελέγη Emeritus Fellow του ίδιου κολεγίου. Έχει τιμηθεί με τον Χρυσούν Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: (στα ελληνικά) Σύντομη ιστορία της νεώτερης Ελλάδας: Από την παρακμή και πτώση του Βυζαντίου μέχρι το 1985, Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας 1770-2013· (στα αγγλικά) Parties and Elections in Greece: The Search for Legitimacy, Minorities in Greece: Aspects of a Plural Society.

Ρίτσαρντ Κλογκ εναντίον χούντας | Συνέντευξη | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: