Παρασκευή, Απριλίου 12, 2019

Ο ιμπρεσιονιστής που λάτρευε το Παρίσι της Μπελ Επόκ

Ο Antoine Blanchard (1910-1988): γεννήθηκε στη Γαλλία στις 15 Νοεμβρίου 1910 σε ένα μικρό χωριό κοντά στις όχθες του Λίγηρα. Ήταν το  μεγαλύτερο από τρία παιδιά και ο πατέρας του, ένας ξυλογλύπτης, κατάφερε διευθύνει ένα μικρό κατάστημα ξυλογλύπτων και επίπλων.
Ο Antoine  παρακολουθούσε το χέρι του πατέρα του να χαράζει τα έπιπλα και άρχισε να εμφανίζει ζωηρή καλλιτεχνική προδιάθεση από νωρίς .
Σε σε μια προσπάθεια να προωθήσει αυτό το ταλέντο, οι γονείς του τον έστειλαν στο Μλουά για να παρακολουθήσει  μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής . Συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Ρεν,  στην Ecole des Beaux-Arts, όπου σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική.
 Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, του απονεμήθηκε το υψηλότερο βραβείο : Le Prix du Ministre.
Το 1932 έφυγε από την Ρεν και ταξίδεψε στο Παρίσι για να σπουδάσει. Πέτυχε στην Ecole des Beaux-Arts και μετά από λίγα χρόνια πέτυχε το βραβείο στον διαγωνισμό για το Prix de Rome.
Στο Παρίσι ανέπτυξε μια φλογερή  αγάπη για την πόλη και  τη ζωή των δρόμων της.  Σταδιακά ο Blanchard άρχισε να συλλέγει εικόνες του 1890 του Παρισιού, χρησιμοποιώντας τα αρχικά του υλικά για να αφιερώσει την καριέρα του στη ζωγραφική των διάσημων χώρων  της πόλης. Το ύφος του χαρακτηρίζεται από τη χρησιμοποίηση πυκνών πινελιών και φωτεινών χρωμάτων,  τεχνική που προσδίδει  στους καμβάδες του έναν λαμπερό τόνο. Μεταξύ των αντικειμένων του είναι αξιοσημείωτα ιστορικά αξιοθέατα όπως η Αψίδα του Θριάμβου, το Moulin Rouge και η Notre Dame, τα οποία συχνά θα τα ξαναζωγραφίζει υπό διαφορετικές συνθήκες - όπως π.χ οι  πελάτες του Café de la Paix που περπατούν κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό ή βιάζονται να βρουν  καταφύγιο μετά από το ξέσπασμα μιας καταιγίδας.
Το 1939 ο Antoine παντρεύτηκε  και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ξέσπασε ο πόλεμος και κλήθηκε για υπηρεσία. Μόνο το 1942 θα καταφέρει να  επιστρέψει στην τέχνη του. Η κόρη του Nicole γεννήθηκε το 1944 - και αυτή θα ακολουθούσε την οικογενειακή παράδοση και μετά τη γέννηση των δύο θυγατέρων της, έγινε καλλιτέχνης με το όνομα A. Champeau.
Ήταν επίσης εκείνη τη στιγμή που ο πατέρας του Antoine πέθανε και ο καλλιτέχνης αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση, με αποτέλεσμα να μην έχει πολύ χρόνο για τη ζωγραφική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σοβαρά ερωτήματα για να μην επαναληφθεί το τρισάθλιο «φαινόμενο Κασσελάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ

  Πόθεν η... στεφανιαία του ΣΥΡΙΖΑ; Το «γιατί» έχει εδώ πολύ μεγαλύτερη σημασία από το ποιοι ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ  avgi.gr Στέφανος ο κατακτητ...