Κυριακή, Μαΐου 06, 2018

Για την Ευρώπη “να σκεφτόμαστε με όρους θεσμών στον πληθυντικό και όχι ενός ευρωπαϊκού κράτους”

Φρεντερίκ Βορμς: «Η Ευρώπη σίγουρα, όπως όλες οι δημοκρατίες, προχωρά με τις κρίσεις»

Την άποψη ότι “η Ευρώπη σίγουρα, όπως όλες οι δημοκρατίες, προχωρά με τις κρίσεις” και ότι τελικά “μέσα από τη σοβαρή αυτή κρίση η Ευρώπη θα συνεχίσει να υπάρχει” διατύπωσε ο καθηγητής φιλοσοφίας και διευθυντής του Διεθνούς κέντρου μελέτης της σύγχρονης γαλλικής φιλοσοφίας που λειτουργεί στο Παρίσι, Φρεντερίκ Βορμς (Frederic Worms), μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Ευρώπη, υπερεθνικοί θεσμοί, κοινωνικό συμβόλαιο. Πόσες κρατικές ή εθνικές αρμοδιότητες είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε και με ποιους όρους;”
“Οι διεθνείς θεσμοί είναι εδώ για να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα και όχι για να φτιάξουν ένα συλλογικό κράτος. Αυτό είναι αλήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, το πρόβλημα των ασθενειών, το προσφυγικό. Δεν θα υπάρξει ποτέ παγκόσμιο κράτος στην Ευρώπη. Είναι ακόμη πιο αλήθεια ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ορισμένες αρχές για τα δικαιώματα του ανθρώπου, αρχές οικονομικής συνεργασίας, πολιτιστικής συνεργασίας κλπ. Δεν θα υπάρξει ποτέ Ευρωπαϊκή κυριαρχία συνολική, αλλά πρέπει να φτιάξουμε θεσμούς σχετικά με προβλήματα, θεσμούς που θα ασχολούνται με προβλήματα όπως το προσφυγικό με θέματα δικαιοσύνης, με οικονομικά θέματα” τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βορμς υπογράμμισε την ανάγκη “να σκεφτόμαστε με όρους θεσμών στον πληθυντικό και όχι ενός ευρωπαϊκού κράτους”, τόνισε ότι “υπάρχουν χώρες που δημιουργούν κοινούς θεσμούς για να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα” και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μόλυνση, για την οποία είπε ότι “δεν σταματά στα σύνορα μιας χώρας”.
Περιγράφοντας την κατάσταση στην Ευρώπη σχολίασε ότι “οι Ευρωπαϊκές κρίσεις δημιούργησαν την Ευρώπη”, ενώ μίλησε για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες ευρωεκλογές επισήμανε ότι “οι πολίτες ξέρουν ότι υπάρχουν διακυβεύματα που τους αφορούν”, υπογράμμισε ότι “όλες οι χώρες έχουν τα ίδια προβλήματα” και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια ύπαρξης της Ευρώπης.


Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΞΙ ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

  Χρήστος Μουχάγιερ ΕΞΙ  ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ   1 Όταν η Γάζα Γαζώνει   τη μέρα του Αυτός γελάει. * 2 Αίμα ...