Κυριακή, Μαΐου 27, 2018

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

  • Ημερίδα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Τμήματος Φιλολογίας, ΕΚΠΑ: «Επιστροφή στο Σήμερα»: Η Πρόσληψη της Κλασικής Λογοτεχνίας στη Σύγχρονη Στιχουργική (14/9/18)

    Στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 πρόκειται να πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα του Σύλλογου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Α΄ και Β΄ Κύκλου του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον σύλλογο Prolepsis, με θέμα: «Επιστροφή στο Σήμερα»: Η Πρόσληψη της Κλασικής Λογοτεχνίας στη Σύγχρονη Στιχουργική (“Something Old, Something New”: The Reception of Classics in Modern and Contemporary Songwriting).
    Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν καλούνται να αποστείλουν την περίληψη της εισήγησής τους ως τις 5 Ιουλίου 2018.
    Για πληροφορίες για την ημερίδα και τις προδιαγραφές που οφείλουν να τηρούν οι περιλήψεις, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Ανακοίνωση για υποβολή περιλήψεων (msword, 21KB)
  • Διαλέξεις στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (30-31/5/18)

    ετάρτη 30 Μαΐου 2018, ώρα 12.00΄ Σπουδαστήριο Κλασικής Φιλολογίας (745)
    Διάλεξη του Dr Andrea Massimo Cuomo Ερευνητή στην Αυστριακή Ακαδηµία Επιστηµών µε θέµα: Medieval Scholia on Sophocles: Reading Electra at Manuel Moschopoulos’ School
    Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, ώρα 13.30, Σπουδαστήριο Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής (745)
    Ομιλία τoυ Professor Mike Edwards Professor of Classics, University of Roehampton, London με θέμα: The New Hyperides in the Archimedes Palimpsest

  • Πρακτικά του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Π.Ε.Ε. Λογοτεχνία και Παιδεία

    Στην ιστοσελίδα της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος αναρτήθηκαν οι δύο τόμοι των Πρακτικών του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα «Λογοτεχνία και Παιδεία», που πραγματοποιήθηκε στις 4 – 6 Νοεμβρίου 2016 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
    Μπορείτε να κατεβάσετε τα Πρακτικά από τους παρακάτω συνδέσμους:
    1.https://wetransfer.com/downloads/12270ecb7d0e17cbc05ad046927fec8c20180425123338/bad9f3dc5f0d7518e495843c875e253020180425123338/dd90f3 (2 αρχεία)
    και:
    2. http://www.pee.gr/?page_id=299
    Οι δικαιούχοι των Πρακτικών θα παραλάβουν τις επόμενες ημέρες και τα δύο Cd-Roms.
  • Εκδηλώσεις για τη Λύντια και τον Αλέξη Στεφάνου (5-6/6/18)

    Oι Εκδόσεις Γαβριηλίδης και η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου Ποίησης παρουσιάζουν τις ποιητικές συλλογές της Λύντιας Στεφάνου Άπαντα τα ποιήματα, τόμος Α' & Β' και του Αλέξη Στεφάνου Μεταπολεμικές Αναζητήσεις Ποιήματα. Θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις, στις 5 και 6 Ιουνίου 2018, στο poems n’crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι).
    Τρίτη 5 Ιουνίου 2018, ώρα 8.30 μ.μ.
    Για το βιβλίο του Αλέξη Στεφάνου θα μιλήσει ο Μιχάλης Γ. Μερακλής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικός.
    Για το βιβλίο της Λύντιας Στεφάνου θα μιλήσουν η Ξένη Σκαρτσή, δρ φιλολογίας και ποιήτρια και ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, γραμματολόγος και μεταφραστής.
    Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν:
    εκ μέρους της Εταιρείας Συγγραφέων: Γιώργος Χουλιάρας, πρόεδρος της Εταιρείας, ποιητής
    εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας: Βασιλική Πάτσιου, μέλος Δ.Σ., καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ
    εκ μέρους της Ο.Ε. του Συμποσίου Ποίησης: Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, πρόεδρος της Ο.Ε., ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής
    εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων: Αντώνης Μαστραπάς, Γενικός Γραμματέας, δρ ιστορίας, Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε.
    Κωνσταντίνος Στεφάνου, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, υιός των τιμωμένων.
    Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 8:30 μ.μ.
    Για την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου θα μιλήσουν οι Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας γραμματολόγος και μεταφραστής και η Ξένη Σκαρτσή, φιλόλογος και ποιήτρια και όποιος άλλος φίλος θα ήθελε να παρέμβει.
    Φίλοι λογοτέχνες και συνεργάτες της Λύντιας Στεφάνου έχουν προσκληθεί να μιλήσουν γι’ αυτήν και να διαβάσουν ποιήματα από το έργο της.
    Έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους:
    Ιωσήφ Βεντούρας, Μαίρη Γυφτάκη, Ζέφη Δαράκη, Στάθης Καββαδάς, Κώστας Κρεμμύδας, Ισμήνη Καπάνταη, Νίκος Λάζαρης, Σάββας Μιχαήλ, Θανάσης Νάκας, Έλενα Νούσια, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Γιάννης Πατίλης, Σωτήρης Σαράκης, Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, Λάμπρος Σπυριούνης, Δημήτρης Χαρίτος.
  • Διάλεξη R. Beaton στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Ο Λόρδος Μπάιρον στο Μεσολόγγι: η πολιτική σημασία της προσφοράς του στον ελληνικόν Αγώνα (28/5/18)

    Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο υποδέχεται τον σπουδαίο ελληνιστή Roderick Beaton για μία διάλεξη πάνω στο θέμα "Ο Λόρδος Μπάιρον στο Μεσολόγγι: η πολιτική σημασία της προσφοράς του στον ελληνικόν Αγώνα".
    Η διάλεξη οργανώθηκε σε συνεργασία με την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στα πλαίσια της φωτογραφικής έκθεσης "Μπάιρον + Μεσολόγγι" της Μαρίας Στέφωση.
    Θα δοθεί στα ελληνικά, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αίθουσα συνεδριάσεων Παλαιάς Βουλής, την Δευτέρα 28 Μαΐου, στις 19:30.
    Διάρκεια έκθεσης έως 31 Μαΐου.
  • 2η Διημερίδα: Ρητορική και Δημιουργικός Λόγος στην Εκπαίδευση (15-16/6/2018)

    Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ρητορική: θεωρία και πράξη» και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Μελέτης της Λογοτεχνίας και της Ρητορικής, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, διοργανώνουν τη 2η Διημερίδα «Ρητορική και Δημιουργικός Λόγος στην Εκπαίδευση» παράλληλα με την 1η Επιστημονική Συνάντηση Φοιτητών και Αποφοίτων του ΠΜΣ «Ρητορική: θεωρία και πράξη».
    Τόπος Διεξαγωγής: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο Αντ. Τρίτση), Ακαδημίας 50, 10679 Αθήνα
    Χρόνος διεξαγωγής: Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Ιουνίου 2018
    Σημαντικές ημερομηνίες:
    • Καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή: 9/6/18
    • Ανακοίνωση Προγράμματος: 10/6/18
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το συνημμένο δελτίο τύπου.

    Συνημμένα

    διημερίδα ρητορικής 2018 (msword, 113KB)
  • 4ο Διεθνές Συνέδριο Iβηρο-Αμερικανικών Σπουδών: Iberoam

    Το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Λατινοαμερικανικών και Καραϊβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου John Naisbitt της Σερβίας, το Τμήμα Ισπανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κεντάκυ των Η.Π.Α., το Ινστιτούτο Λατινικής Αμερικής της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης των Η.Π.Α., το Πανεπιστήμιο Doshisha της Ιαπωνίας και το Instituto Cervantes της Αθήνας διοργανώνουν το 4ο Διεθνές Συνέδριο Iβηρο-Αμερικανικών Σπουδών με θέμα: Iberoamérica y el mundo multipolar del presente: la realidad histórica, social, política, económica y cultural. Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στην Αργεντινο-μεξικανή ιστορικό María Elena Rodríguez Ozán και θα διεξαχθεί από 28 έως 30 Μαΐου 2018, στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ – Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Αθήνα.
    Για το πρόγραμμα και άλλες πληροφορίες, βλ. http://www.congreso.spanll.uoa.gr/
  • Διημερίδα: Από το τυπογραφείο στα έδρανα και

    Η Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, διοργανώνουν διημερίδα με τίτλο: "Από το τυπογραφείο στα έδρανα και… Το βιβλίο στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες", στις 30-31 Μαΐου 2018, στο Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών (Σόλωνος 57. Αθήνα).
    Για το πρόγραμμα, βλ. https://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/ekdilwseis/Hmerides-Seminaria/2018/2305_seva.pdf
  • Στην Όλγκα Τοκάρτσουκ το Διεθνές Βραβείο Booker 2018

    Στην Όλγκα Τοκάρτσουκ απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Booker 2018, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 22 Μαΐου στο Μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ στο Λονδίνο.
    Η Πολωνή συγγραφέας τιμήθηκε για το σπονδυλωτό μυθιστόρημά της «Flights» (Fitzcarraldo Editions, 2017), δηλαδή την αγγλική μετάφραση του βιβλίου της «Bieguni» το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από δέκα και πλέον χρόνια. Η συγγραφέας και η μεταφράστριά της (η Αμερικανίδα Τζένιφερ Κροφτ) θα λάβουν εξ ημισείας ένα χρηματικό έπαθλο της τάξεως των 50 χιλιάδων στερλινών.
    Η ίδια έχει τιμηθεί δύο φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, το Bραβείο Nike. Την πρώτη για το «Μπιεγκούνι» (2008) και τη δεύτερη για «Τα βιβλία του Ιακώβ» (2015). Με αφορμή το τελευταίο, η ίδια έγινε στόχος ακραίων στοιχείων, ως ακτιβίστρια των Πρασίνων και αντεθνικίστρια.
    πηγή: εφημ. Το Βήμα (http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=981780)
  • Διάλεξη S. Schreibman και Workshop για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές στο ΑΠΘ (30/5/18)

    Την Τετάρτη 30 Μαΐου το Εργαστήριο Φιλολογίας & Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Φιλολογίας σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτέλειου
    Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης υποδέχονται την Susan Schreibman και διοργανώνουν ένα
    πρωινό για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές, με την ευγενική συμμετοχή της.
    Η Susan Schreibman είναι καθηγήτρια Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών και επικεφαλής
    του Centre for Digital Humanities του πανεπιστημίου Maynooth της Ιρλανδίας. Ανάμεσα
    στα προγράμματα που εποπτεύει είναι το Letters of 1916-1923 και το Contested Memories:
    The Battle of Mount Street Bridge. Από το πλούσιο συγγραφικό έργο της αναφέρουμε εδώ
    τα: A New Companion to Digital Humanities (2015), A Companion to Digital Literary Studies
    (Blackwell, 2008) και A Companion to Digital Humanities (Blackwell, 2004). Είναι ιδρυτικό
    μέλος του περιοδικού Journal of the Text Encoding Initiative και εκπροσωπεί την Ιρλανδία
    στο DARIAH.
    Η Susan Schreibman, η οποία θα παρουσιάσει το ψηφιακό πρόγραμμα που εποπτεύει σχετικά με την χαρτογράφηση της καθημερινής ζωής στην Ιρλανδία μέσα από την αλληλογραφία των ανθρώπων (Letters 1916-1923) και με το ψηφιακό εργαλείο σύγκρισης κειμένων που παραδίδονται σε διαφορετικές μορφές (Versioning Machine), το οποίο έχει επινοήσει.
    Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και είναι ανοικτή σε όλους.
    Το workshop, επίσης στην αγγλική γλώσσα, απευθύνεται ειδικότερα σε όσους είναι εξοικειωμένοι με τη γλώσσα μαρκαρίσματος κειμένων ΤΕΙ και ενδιαφέρονται για τις ψηφιακές εκδόσεις. Ο αριθμός συμμετοχής είναι περιορισμένος (30 άτομα).
    Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 28 Μαΐου στη διεύθυνση http://bit.do/Schreibman
    Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πρόγραμμα (pdf, 595KB) 

  • 31ο Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας (30/8-1/9/18)

    Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών και ο Δήμος Ιθάκης διοργανώνουν το 31ο Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας, για τους φιλολόγους καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους αποφοίτους των φιλοσοφικών σχολών όλης της χώρας, με θέμα: Τα συναισθήματα ως λογοτεχνικό εργαλείο στη σύνθεση των ομηρικών επών.
    Ο στόχος του σεμιναρίου δεν είναι να εντοπίσει και να απεικονίσει απλές εκφράσεις συναισθημάτων στα ομηρικά έπη καθώς τα άτομα στα οποία αποδίδονται τα συναισθήματα αυτά είναι λογοτεχνικοί χαρακτήρες και όχι ιστορικά πρόσωπα. Το ενδιαφέρον των ομιλητών που θα παρουσιάσουν εισηγήσεις θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με  τον οποίο η έκφραση των συναισθημάτων λειτουργεί  ως λογοτεχνικό εργαλείο που προωθεί τη δομή, την πλοκή και τη σύνθεση των επών, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί και ο γενικότερος ανθρωπολογικός και κοινωνικός θεματικός ορίζοντας της διδασκαλίας των επών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Ιθάκη, από την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018 έως το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018. Οι προτάσεις για συμμετοχή στο Σεμινάριο με εισήγηση πρέπει να αποσταλούν, το αργότερο ως τις 31 Μαΐου 2018, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΕΦ: p-e- f@otenet.gr
    Το Σεμινάριο δύνανται να παρακολουθήσουν φιλόλογοι από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο δηλώνοντας συμμετοχή ως τις 30 Ιουνίου 2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΕΦ: p-e-f@otenet.gr
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πληροφορίες (msword, 47KB) 

  • Διημερίδα: Από το τυπογραφείο στα έδρανα και… Το βιβλίο στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες (30-31/5/18)
 Η Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, διοργανώνουν διημερίδα με τίτλο: "Από το τυπογραφείο στα έδρανα και… Το βιβλίο στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες", στις 30-31 Μαΐου 2018, στο Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών (Σόλωνος 57. Αθήνα).
  • Για το πρόγραμμα, βλ. https://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/ekdilwseis/Hmerides-Seminaria/2018/2305_seva.pdf

    Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο) η παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο: "Figura in Praesentia. Μελέτες αφιερωμένες στον καθηγητή Θανάση Νάκα".
    Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Μιχάλης Μερακλής, Θεοδόσης Πυλαρινός και Κώστας Ντίνας.
    Παρεμβαίνουν οι: Γεωργία Κατσούδα και Χαράλαμπος Στεργιούλης.
    Αντιφώνηση από τον τιμώμενο.
    Αποσπάσματα από μελέτες του Θανάση Νάκα θα διαβάσει η Γλυκερία Αφεντούλη, φοιτήτρια του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ρητορική: θεωρία και πράξη».
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το συνημμένο αρχείο.

    Συνημμένα

    παρουσίαση συλλογικού τόμου για τον καθηγητή Θ. Νάκα (pdf, 311KB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βιβλία του 2024: Είκοσι τρεις προτάσεις για όλα τα γούστα από το Inside Story

Βιβλία του 2024 23 προτάσεις για όλα τα γούστα. Μαζί με τα 10 καλύτερα βιβλία του 2024 , σύμφωνα με τη Washington...