Κυριακή, Μαΐου 27, 2018

"Η Θεσσαλονίκη θα αφήσει πίσω τα φαντάσματά της"



«Το πρόσφατο συλλαλητήριο για το "Μακεδονικό" με τις εμπρηστικές ομιλίες και συνθήματα έστρωσε το έδαφος για τους τραμπούκους που επιτέθηκαν στον Γ. Μπουτάρη» σημειώνει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης
 _____________________________________
Παπαγιάννης Κώστας
Πηγή: avgi.gr

«Η προσχεδιασμένη, φασιστική, ρατσιστική, εθνικιστική επίθεση δεν αφορούσε απλώς το πρόσωπο του Γ. Μπουτάρη» τονίζει στην «Αυγή» ο Τρ. Μηταφίδης. Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η επίθεση στόχευε και τον ίδιο τον θεσμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης και των όσων έχει πράξει τα τελευταία χρόνια ο Γ. Μπουτάρης, με σύμπραξη της Αριστεράς, ώστε η πόλη «να αναδείξει τις κοσμοπολίτικες ρίζες της και να πάψει να συμπεριφέρεται σαν ‘σκαντζόχοιρος’ απέναντι στους διαφορετικούς».
«Το πρόσφατο συλλαλητήριο για το ‘Μακεδονικό’ με τις εμπρηστικές ομιλίες και συνθήματα, με την πολιτική παρουσία παραγόντων της Δεξιάς έστρωσε το έδαφος για τους τραμπούκους που επιτέθηκαν στον Γ. Μπουτάρη» υπογραμμίζει ξεκάθαρα ο Τρ. Μηταφίδης κι επισημαίνει ότι «η Θεσσαλονίκη πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και να γίνει ένα αδιαπέραστο τείχος απέναντι σε όσους επιδιώκουν την επιστροφή της στις πιο σκοτεινές της μέρες». Εκτιμά ότι αυτή η «εθνικιστική παράνοια» μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω μιας συναινετικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Σημειώνει δε ότι πρέπει παράλληλα να επιλυθούν τα ανοικτά προβλήματα της πόλης, όπως η ανεργία, η ύδρευση, τα αντιπλημμυρικά και οι αστικές συγκοινωνίες, τα οποία αξιοποιούνται δημαγωγικά. Σχετικά με τον «Κλεισθένη», ο Τρ. Μηταφίδης παρατηρεί ότι «πρέπει να τελειώνουμε με το καθεστώς του δημάρχου - »αφέντη«, ενώ θεωρεί »επείγουσα ανάγκη" τη θεσμοθέτηση μητροπολιτικής διοίκησης Θεσσαλονίκης στο επίπεδο του πολεοδομικού συγκροτήματος.
* Πώς σχολιάζετε την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη;
Η προσχεδιασμένη, φασιστική, ρατσιστική, εθνικιστική επίθεση δεν αφορούσε απλώς το πρόσωπο του Γ. Μπουτάρη. Ήταν και επίθεση εναντίον του ίδιου του θεσμού του δημάρχου. Επί των ημερών του Γ. Μπουτάρη, με σύμπραξη των δυνάμεων της Αριστεράς τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στην πόλη, έχουν γίνει σημαντικά βήματα ώστε η Θεσσαλονίκη να αναδείξει τις κοσμοπολίτικες ρίζες της και να πάψει να συμπεριφέρεται σαν «σκαντζόχοιρος» απέναντι στους διαφορετικούς, αλλά και προς τους γείτονές μας, όπως η ΠΓΔΜ.
Σημαντικά βήματα είναι επίσης η ανάδειξη του εβραϊκού παρελθόντος της πόλης και του Ολοκαυτώματος, η απαλλαγή δρόμων της πόλης από τα κατοχικά φαντάσματα, ο επίσημος εορτασμός της απελευθέρωσής της από τους ναζί, η δημιουργία του χώρου μνήμης για την αντιδικτατορική Αντίσταση στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης -πρώην ανακριτικό κολαστήριο της ΚΥΠ.
* Σας προβληματίζει το ότι κάποιοι "κάλυψαν" δημοσίως τους δράστες; Συνδέεται ο πολλαπλασιασμός των φασιστικών φαινομένων με την όξυνση του εθνικιστικού λόγου εξαιτίας του "Μακεδονικού";
Προφανώς η επίθεση αυτή ανακαλεί τις χειρότερες μνήμες από τη δεκαετία του 1930 και τον Ψυχρό Πόλεμο. Στις αυθόρμητες αυτές αναλογίες δεν πρέπει να ξεχνούμε το ιστορικό περιβάλλον των πολιτικών δολοφονιών που έζησε η πόλη. Δεν είναι όμως καθόλου τυχαίο το ότι η επίθεση στον Γ. Μπουτάρη στρώθηκε από τη «βαθιά» εθνικοφροσύνη της πόλης, που αλαλάζει στα εθνικιστικά συλλαλητήρια εναντίον των «εθνομηδενιστών» σείοντας τα λάβαρα του «ελληνοχριστιανικού πολιτισμού».
Στο πρόσωπο του Γ. Μπουτάρη χτυπούν και επιχειρούν να τρομοκρατήσουν την προσπάθεια τη σημερινής κυβέρνησης να λύσει το κακοφορμισμένο «Μακεδονικό» ζήτημα.
Θέλουν να βρυκολακιάσουν την εθνικοφροσύνη που κατέρρευσε μαζί με τη χούντα το 1974. Αλλά δεν πρόκειται να τους κάνουμε το χατίρι. Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά «αντισώματα» απέναντι στο εθνικιστικό δηλητήριο. Πέρα από τους φυσικούς αυτουργούς, η επίθεση αυτή είχε προφανώς και ηθικούς αυτουργούς, αυτούς που έσπευσαν να την καλύψουν είτε πολιτικά είτε με γενικόλογες, ηθικολογικές αποκηρύξεις της βίας «οποθενδήποτε προερχομένης».
Το πρόσφατο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» με τις εμπρηστικές ομιλίες και συνθήματα, με την πολιτική παρουσία παραγόντων της Δεξιάς έστρωσε το έδαφος για τους τραμπούκους που επιτέθηκαν στον Γ. Μπουτάρη υπό τα αμήχανα βλέμματα των αστυνομικών. Η πόλη, και ιδιαίτερα οι κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς της «άλλης» Θεσσαλονίκης, μετά το «καμπανάκι» της επίθεσης στον δήμαρχο πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και να γίνει ένα αδιαπέραστο τείχος απέναντι σε όσους επιδιώκουν την επιστροφή της στις πιο σκοτεινές της μέρες.
Η υποστήριξη μιας συναινετικής λύσης με την ΠΓΔΜ είναι η «λυδία λίθος» για την αντιμετώπιση της εθνικιστικής παράνοιας, που τρέφεται από τις κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και δημαγωγεί πάνω στις ανοιχτές πληγές της πόλης, όπως η ανεργία, ο αμαρτωλός ΟΑΣΘ, τα δομικά προβλήματα στην ύδρευση, η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας.
* Πώς είδατε την πρόσφατη φάση των διαπραγματεύσεων για το "Μακεδονικό" και τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ; Αισθάνεστε ότι οδηγούμαστε προς λύση;
Η λύση του «Μακεδονικού» για την οποία πιστεύω ότι εργάζονται με ειλικρίνεια οι δύο κυβερνήσεις, δεν πρέπει να πέσει θύμα μιας ανιστόρητης εθνικής αδιαλλαξίας που υποδαυλίζεται ένθεν κακείθεν των συνόρων. Το «μέτωπο της λογικής» και στις δύο χώρες οφείλει να υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και χωρίς την επιδιαιτησία ή την υπονομευτική παρέμβαση διεθνών ανταγωνιστικών συμφερόντων. Εφόσον θέλουμε οι άλλοι να σέβονται τις δικές μας ευαισθησίες, πρέπει να σεβόμαστε κι εμείς της ευαισθησίες των άλλων.
Ας συμφωνηθεί ένα όνομα για κάθε χρήση, που δεν θα είναι φορτισμένο ιστορικά και δεν θα δημιουργεί προβλήματα συνοχής στην «υβριδική» σύνθεση των γειτόνων μας. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το κακοφορμισμένο πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής, που βαφτίστηκε «εθνικό» από όσους έχουν επενδύσει πολιτικά στη διαιώνισή του. Το δηλητήριο του εθνικισμού κυκλοφορεί ήδη στις φλέβες του έθνους και βγαίνει στην επιφάνεια, άλλοτε για το «Μακεδονικό», άλλοτε για το Ποντιακό ή για τη διδασκαλία της Ιστορίας και των Θρησκευτικών.
* Έχοντας ασχοληθεί επί χρόνια με την Αυτοδιοίκηση, πώς κρίνετε τον "Κλεισθένη", όπως και τις αντιδράσεις προς αυτήν τη μεταρρύθμιση;
Κατανοώ την πολιτική, και εν πολλοίς ιδιοτελή, αντίδραση του αυτοδιοικητικού κατεστημένου στην καθιέρωση της απλής αναλογικής. Πρέπει να τελειώνουμε με το καθεστώς του δημάρχου - «αφέντη» που προέκυπτε από ένα εκλογικό σύστημα που μετέτρεπε τις μειοψηφίες της πρώτης Κυριακής σε καταθλιπτικές πλειοψηφίες στις επαναληπτικές εκλογές.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάψει να είναι ετεροδιοίκηση. Χρειάζεται να έχει όχι μόνο αρμοδιότητες, αλλά και τους ανάλογους πόρους, ώστε να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες των δημοτών σε πρωτογενές επίπεδο. Οι δημότες πρέπει να αποκτήσουν και θεσμικά αποφασιστικό ρόλο, τουλάχιστον στο μικροεπίπεδο της γειτονιάς τους, του χωριού τους, αλλά και της πόλης τους.
Είναι επείγουσα ανάγκη η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μητροπολιτική διοίκηση στο επίπεδο του πολεοδομικού συγκροτήματος, ώστε όχι μόνο να αντιμετωπίζει συντονισμένα και με επάρκεια ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και να εξυπηρετεί βασικές της λειτουργίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: