Πέμπτη, Μαΐου 17, 2018

Η Ιερουσαλήμ είναι πόλη και των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών!


Α. Β. Γεοσούα: Ιθαγένεια στους Παλαιστινίους της Δ. Όχθης για να τελειώνουμε με το απαρτχάιντ! (vid)

Μαρία Καρχιλάκη


Με γλώσσα τσεκουράτη και αφήγηση -όπως ακριβώς στα αριστουργηματικά βιβλία του- κατακλυσμική, ο, εκ των κορυφαίων λογοτεχνών του Ισραήλ, διεθνούς φήμης και πολυμεταφρασμένος στα ελληνικά, Αβραάμ Γεοσούα, εξίσου γνωστός και για τον πολιτικό ακτιβισμό του, ξεσπά για τη ματωμένη Δευτέρα στη Γάζα. Στέκεται κριτικά απέναντι και στην Ουάσιγκτον για τη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ αλλά και στους Παλαιστινίους της Γάζας.
"Είναι πολύ τραγικό. Τραγικός είναι, πρωτίστως, ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ έφερε την πρεσβεία. Μα δεν ξέρεις ποια είναι η κατάσταση; Η Ιερουσαλήμ είναι πόλη και των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Η, δε, λύση επί τη βάσει των δύο κρατών εξέταζε τη δημιουργία δύο πρωτευουσών εκεί. Γιατί, λοιπόν, πρέπει να βάλεις την πρεσβεία εκεί; Όλοι γνωρίζουν ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Γιατί, λοιπόν, να προκαλέσεις και με τέτοιο τρόπο που να τσιγκλήσεις τους Παλαιστινίους και να τους διώξεις και την παραμικρή σκέψη για ειρήνη; Από την άλλη πλευρά, αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, είναι επίσης τρελό. Τι θέλετε εσείς εκεί στη Γάζα; Νικήσατε τους Ισραηλινούς. Μάλιστα, ο τρομερός στρατός του Ισραήλ ηττήθηκε στη Γάζα. Και το 2006 ο στρατός έφυγε και εκκενώσαμε όλους τους εποικισμούς εκεί -που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, ήταν παράνοια αυτοί οι εποικισμοί, 8000 άνθρωποι δίπλα-δίπλα στα προσφυγικά στρατόπεδα. Αλλά τους εκκενώσαμε. Μας κόστισε 10 δισεκατομμύρια, απίστευτο πόσα χρήματα μας κόστισε να τους εκκενώσουμε. Εντάξει, μας νικήσατε και δικαίως. Τώρα, όμως, τι θέλετε; Πάρτε τη Λωρίδα της Γάζας, πάρετε χρήματα από τις πλούσιες αραβικές χώρες, θα επενδύσουν, θα ανοίξετε βιομηχανίες εκεί, ανοίξτε λιμάνι. Αντί να κάνουν όλα αυτά, άρχισαν να σκάβουν σήραγγες και να πυροβολούν. Αντί να κάθεστε 70 χρόνια σε άθλια προσφυγικά στρατόπεδα, χτίστε κτίρια εκεί, κάντε τη Γάζα Σιγκαπούρη με ζώνες ελεύθερου εμπορίου και ζήστε ως άνθρωποι. Έχουν δίοδο στην Αίγυπτο αλλά οι και Αιγύπτιοι είναι θυμωμένοι με μαζί τους.
- Είναι ακόμα εφικτή η ειρήνη; Ποιο, είναι κατά τη γνώμη σας, το βασικό εμπόδιο;
Νομίζω ότι λύση επί τη βάσει των δύο κρατών πολύ δύσκολα πια μπορεί να επιτευχθεί. Είναι αδύνατον. Πρώτα απ’ όλα, λόγω των εποικισμών στη Δυτική Όχθη...
- Τι πρέπει να γίνει με τους εποικισμούς;
Οι εποικισμοί δεν γίνεται να φύγουν. Είναι περίπου μισό εκατομμύριο Εβραίοι έποικοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δεν υπάρχει πιθανότητα να τους βγάλεις από εκεί. Θα ξεσπάσει εμφύλιος. Δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που να μπορεί να το κάνει.
yehoshua.pngO Αβραάμ Γεοσούα στη διάρκεια της συνέντευξής του στο CNN Greece
Δεύτερο θέμα -οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι. Αν υπάρξει κράτος, θα πλημμυρίσει αμέσως από περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που θα διασχίσουν τα σύνορα για να έρθουν, καθώς υπάρχει χάος στον αραβικό κόσμο. Η Συρία είναι κατακερματισμένη. Η Ιορδανία είναι γεμάτη από πρόσφυγες. Τι θα συμβεί λοιπόν; Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες θα εισρεύσουν στο μικρό, πολύ μικρό, παλαιστινιακό κράτος που θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο. Αυτό θα είναι καταστροφή. Και γι’ αυτούς επίσης. Συνεπώς, δεν πιστεύω πια στη λύση των δύο κρατών, πιστεύω στην απονομή ιθαγένειας στους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης, όπως τη δώσαμε και σ’ εκείνους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και, το ’48, στους Παλαιστινίους που ζουν στην επικράτεια του Ισραήλ. Πιστεύω στην εταιρική σχέση, όχι στην ειρήνη, όχι στην επίλυση όλων των ιστορικών προβλημάτων, αλλά σ’ ένα είδος εταιρικής σχέσης, βήμα-βήμα, να τους δώσουμε την ιθαγένεια για ν’ αποφύγουμε αυτό το απαρτχάιντ που δηλητηριάζει την ισραηλινή κοινωνία.
- Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, κυρίως σε ό,τι αφορά την Παλιά Πόλη;
Η Παλιά Πόλη μπορεί να διοικείται από τις τρεις μεγάλες θρησκείες. Η Παλιά Πόλη είναι ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Είναι ένα πολύ μικρό μέρος. Κι εκεί υπάρχουν το πολύ σημαντικό τζαμί, το Τείχος των Δακρύων και ο Ναός της Αναστάσεως. Είναι ένα πολύ μικρό μέρος. Όπως εδώ. Οι αποστάσεις είναι 100 μέτρα εδώ, 200 μέτρα εκεί. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό θα είναι να συγκροτηθεί ένα είδος συμβουλίου των τριών μεγάλων θρησκειών και θα βρουν μετά τον τρόπο συνεργασίας και διοίκησης στο πρότυπο του Βατικανού.
- Υπάρχουν πολλοί στο Ισραήλ, αλλά και μεταξύ των Παλαιστινίων, με τις δικές σας απόψεις;

Νομίζω, όλο και περισσότεροι στην Αριστερά ή στο στρατόπεδο της ειρήνης. Στο στρατόπεδο της ειρήνης οι άνθρωποι εκτιμούν και επαναλαμβάνουν ότι τα περί δύο κρατών δεν ισχύουν. Κουβέντα να γίνεται, ώστε η Δεξιά να κάνει ό,τι θέλει και να χτίζει κι άλλους εποικισμούς. Πολλοί από τους Παλαιστινίους με τους οποίους μιλώ, μου λένε -'θέλουμε ισότητα. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Θέλουμε να έχουμε ελευθερία κινήσεων. Δεν θέλουμε φράχτες. Θέλουμε ισότητα'."

Ελλάδα και 'μεσογειακή ταυτότητα'

Η σχέση του με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερη. Τη φανερώνει, άλλωστε, το εμβληματικό του βιβλίο ‘Ο κύριος Μάνι’. Η οικογένεια τού Αβραάμ Γεοσούα έφτασε, πολλά-πολλά χρόνια πριν, στην Ιερουσαλήμ από τη Θεσσαλονίκη. Πεποίθησή του είναι πως η ‘μεσογειακή ταυτότητα’ μπορεί να δώσει λύση και σε αρκετά από τα δικά μας προβλήματα.
"Παροτρύνω Ελλάδα και Έλληνες -να πάρετε πάνω σας μια αποστολή. Αυτή η αποστολή είναι η μεσογειακή ταυτότητα. Πρέπει να την καλλιεργήσετε. Πρέπει να είστε μία από τις δημιουργούς δυνάμεις της μεσογειακής ταυτότητας. Έχετε πίσω σας όλη τη μυθολογία. Έχετε τη θάλασσα. Έχετε σχέσεις με τη νότια Ιταλία, τη Σικελία, τη Μάλτα και τις αραβικές χώρες που βρίσκονται στη βόρεια Αφρική και είναι μετριοπαθείς. Αυτό θα μας βοηθήσει με τους Παλαιστίνιους. Διότι θα πρέπει να πείτε στους Παλαιστινίους -όπως κι εμείς- 'κι εσείς ανήκετε στη Μεσόγειο. Η Γάζα είναι κομμάτι της Μεσογείου'.
- Γράφετε βιβλίο αυτόν τον καιρό;
Το νέο μου βιβλίο θα κυκλοφορήσει στο Ισραήλ τον επόμενο μήνα.
- Πείτε μας περισσότερα…
Ο τίτλος του είναι ‘Η Σήραγγα’. Αφορά έναν συνταξιούχο μηχανικό με ειδικότητα στους δρόμους, με άνοια σε αρχικό στάδιο. Η σύζυγός του τον ωθεί να να δουλέψει στο πλευρό ενός νεαρού μηχανικού έτσι ώστε ν’ αποκτήσει μια ασχολία και να μην είναι συνέχεια στο σπίτι. Στο τέλος είναι λίγο δραματικό και τραγικό."

Αβραάμ Β. Γεοσούα - BiblioNet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ρωμαϊκή Αγορά - 35 τραγούδια | 1947-1985

Μάνος Χατζιδάκις(1925-1994) 0:00:00 * 01. ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΓΙΚΗ [ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ]   0:03:13 * 02. ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ (ΚΑΘΕ ΚΗΠΟΣ ΕΧΕΙ) [ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚ...