Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2016

ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΙΑ ΠΕΛΩΡΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ "ΑΡΙΣΤΕΡΗ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πακιστανική μαφία στα κρεμμυδοχώραφα της Θήβας

Εκμετάλλευση νέου τύπου φαίνεται ότι «απλώνει τα δίχτυα της» στη Θήβα.

  • ΕΘΝΟΣ
Στις καλλιέργειες κρεμμυδιών -και όχι μόνο- της περιοχής Πακιστανοί εργάτες που δουλεύουν στα χωράφια και παραγωγοί κάνουν λόγο για συμπατριώτες τους εργολάβους, οι οποίοι μεσολαβούν αποσπώντας μέρος του μεροκάματου προς όφελός τους.
Ολα ξεκίνησαν από ένα τροχαίο εργατικό ατύχημα, την περασμένη Παρασκευή, σε επαρχιακό δρόμο της περιοχής. Ο οδηγός του μικρού φορτηγού με καρότσα "αγρότης και ο ίδιος" είχε παραλάβει 30 Πακιστανούς για να τους μεταφέρει για δουλειά στο κτήμα κρεμμυδιών που διαθέτει. Το όχημα ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο και οι εργάτες να εκτοξευθούν από την καρότσα και να πέσουν στο κανάλι. Ο οδηγός συνελήφθη "αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη Δευτέρα", ενώ 20 από τους εργάτες μεταφέρθηκαν με κατάγματα σε χέρια και πόδια στο Γενικό Νοσοκομείο Θήβας. Ενας εξ αυτών βρίσκεται στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στην Αθήνα με κατάγματα στο σαγόνι. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η οποία, μέσω των εκπροσώπων της στη Θήβα, έφτασε στο σημείο.
Οι πρώτες καταγγελίες αφορούσαν πρακτικές τύπου Μανωλάδας στην περιοχή. Πρόκειται για τη γνωστή περίπτωση, όπου οι Πακιστανοί δούλευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σύγχρονης δουλείας σε καλλιέργειες φράουλας. Κάτι αντίστοιχο επιχειρήθηκε αρχικά να παρουσιαστεί και στις καλλιέργειες κρεμμυδιών της Θήβας. Ομως οι μαρτυρίες τόσο της Πακιστανικής Κοινότητας όσο και των Θηβαίων καλλιεργητών περιγράφουν ένα νέο για την περιοχή φαινόμενο... Το «Εθνος» βρέθηκε στην περιοχή και συνομίλησε με τους εμπλεκόμενους.
Τι λένε οι τραυματίες
Οικονομική εκμετάλλευση καταγγέλλουν αγρότες και εργάτες από το Πακιστάν που δουλεύουν στα χωράφια κρεμμυδιών και όχι μόνο στη Θήβα. Κυκλώματα Πακιστανών εργολάβων μεσολαβούν στην επιλογή των εργατών και αποσπούν μέρος του μεροκάματου
Οικονομική εκμετάλλευση καταγγέλλουν αγρότες και εργάτες από το Πακιστάν που δουλεύουν στα χωράφια κρεμμυδιών και όχι μόνο στη Θήβα. Κυκλώματα Πακιστανών εργολάβων μεσολαβούν στην επιλογή των εργατών
«Δουλεύουμε 11 με 12 ώρες την ημέρα» αναφέρει ο Μαχαμάντ Ελιάς. Είναι ένας από τους τραυματίες του ατυχήματος. Το κεφάλι του είναι γεμάτο ράμματα και ο πόνος φαίνεται στο πρόσωπό του. Ηρθε στην Ελλάδα πριν από τρεις μήνες μαζί με τον φίλο του Μαχαμάντ Ταχέρ (σ.σ.: είναι ξαπλωμένος στο διπλανό κρεβάτι) και έκτοτε κάνουν μεροκάματα στον συγκεκριμένο καλλιεργητή τρεις ημέρες την εβδομάδα. Καλλιεργούν μαζί με κάποιους άλλους την 14 στρεμμάτων έκταση, για την οποία θα αμειφθούν με 40 ευρώ ανά στρέμμα. Ενας απλός υπολογισμός δείχνει ότι θα πάρουν περίπου 19 ευρώ την ημέρα. Αλλοι πληρώνονται με διαφορετικό καθεστώς και δηλώνουν ότι το μεροκάματό τους ανέρχεται σε 20 ευρώ την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος αποφασίζει το τελικό ποσό της αμοιβής τους. Επομένως εύλογα σκέπτονται ότι ευθύνονται οι εργοδότες...«Η εκμετάλλευση προέρχεται από τους ομοεθνείς τους» λέει στο «Εθνος» ο Ηλίας Χατζηδούρος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θήβας. «Δεν δίνουμε μεροκάματο κάτω των 25 ευρώ. Και εάν κάποιος καλλιεργητής δεν παρέχει τροφή στους εργάτες του, θα τους δώσει από δύο έως πέντε ευρώ παραπάνω για το φαγητό τους». «Υπάρχουν τέσσερα συγκεκριμένα άτομα που διαμένουν χρόνια στην πόλη. Εκείνοι είναι που φέρνουν νέο κόσμο από το Πακιστάν και τους εκμεταλλεύονται, ενώ έχουν και συνεργάτες που ελέγχουν τα γύρω χωριά» υποστηρίζει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:

Πακιστανική μαφία στα κρεμμυδοχώραφα της Θήβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)