Τρίτη, Ιουνίου 14, 2016

Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ

Στην παραλία της Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής, που την αποκαλούν εξαιτίας της φυσικής της ομορφιάς Σαχάρα ή Χρυσή Αμμουδιά, υπάρχει καταγεγραμμένο υγροτοπικό σύστημα αμμοθινών με την ονομασία Ελος Μοίρας.
Η παραλία της Σαχάρας παρέμενε, τουλάχιστον έως το 2011, ένας κρυμμένος θησαυρός.
Στη συνέχεια και λόγω της οικονομικής κρίσης αποτέλεσε προορισμό πολυάριθμων επισκεπτών.
Ο Δήμος Ν. Προποντίδας έτριβε τα χέρια του από ικανοποίηση προβαίνοντας στην ενοικίαση του αιγιαλού για καντίνες και ομπρελοκαθίσματα σχεδόν σε όλο το μήκος της ελεύθερης ακτογραμμής.
Φυσικά και δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός ή έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη πρόσβαση οχημάτων και λουομένων.
Η υποβάθμιση του οικοσυστήματος όμως δεν περιορίζεται εδώ.
Το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ με συνοπτικές διαδικασίες πουλά στον εργολάβο Λ. Κεντεμποζίδη δύο τεμάχια του παλαιού αιγιαλού, συνολικής έκτασης 44 στρεμμάτων (44.086 τ.μ.) έναντι τιμήματος 2 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 45 ευρώ το τ.μ.!
Ο εργολάβος κατέβαλε 500.000 ευρώ ενώ στο συμβόλαιο πώλησης, όπως καταγγέλθηκε, αναγράφηκε ποσό ακόμη μικρότερο κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Η αποπληρωμή προς το Ελληνικό Δημόσιο θα γίνει τμηματικά ανάλογα με τα έσοδα του ιδιοκτήτη, όπως έγινε γνωστό.
Οι ντόπιοι αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί όταν είδαν τις μπουλντόζες να ισοπεδώνουν την έκταση με αμμοθίνες και όταν διαπίστωσαν ότι είχαν χάσει την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.
Ο αγοραστής δεν έχασε χρόνο: κατασκεύασε το beach bar «Σαχάρα Resort» που καταλαμβάνει ακτογραμμή ενός χιλιομέτρου με εκατοντάδες πακτωμένες ομπρέλες.
«Κατέλαβε έκταση αντίστοιχη επτά beach bar» σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Θεοδωρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ».
Παράλληλα μπάζωσε με χωματουργικές εργασίες το ρέμα Κουρτόρεμα ενώ προέβη σε πλείστες όσες περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παραβάσεις.
Τα αποτελέσματα του μπαζώματος δεν άργησαν να εκδηλωθούν, αφού με την πρώτη βροχή η περιοχή πλημμύρισε με τα ορμητικά νερά να παρασέρνουν στο διάβα τους ακόμη και αυτοκίνητα.
«Οι αμμοθίνες πέραν της φυσικής τους ομορφιάς λειτουργούν και ως φυσικό φίλτρο και αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό της θάλασσας σταθεροποιώντας την ακτογραμμή και το έδαφος» διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της «Καλλιστώ».
Περιβαλλοντικές οργανώσεις με μπροστάρη την «Καλλιστώ» και τοπικοί σύλλογοι της περιοχής κινητοποιούνται από το 2014 για τη διάσωση της Σαχάρας: διοικητικές προσφυγές κατά του Δήμου Ν. Προποντίδας και του υπ. Περιβάλλοντος, ημερίδες ενημέρωσης, επερωτήσεις βουλευτών, συλλογή υπογραφών.
Στην ειδική έκθεση για τη Σαχάρα, που κατέθεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, σημειώνεται:
«Η περιοχή της Σαχάρας, ως ένα ιδιαίτερο φυσικό τμήμα γης της παράκτιας ζώνης, δεν αποτέλεσε ποτέ γη προς απαλλοτρίωση και δεν διανεμήθηκε στους πρόσφυγες. Παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον εξαιτίας της εγγύτητάς του με προϊστορικό οικισμό ή την τούμπα “Τράπεζα του Βεληνά”, ενώ ένα τμήμα χαρακτηρίστηκε ζώνη οικιστικού ελέγχου με Π.Δ. του 1988». Στην προσφυγή τους τονίζουν: «... Στις αμμοθίνες ενδιαιτάται ένα μεγάλο πλήθος από είδη φυτών και ζώων. Χαρακτηρίζονται οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, στις οποίες απαγορεύονται τα μηχανοκίνητα μέσα, πόσω μάλλον να καταστρέφονται ολοσχερώς όπως έχει ήδη συμβεί στον χώρο που έχει παραχωρηθεί στον ιδιώτη».
Με την ειδική έκθεση που συνέταξαν η «Καλλιστώ» και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις διεκδικούν τον χαρακτηρισμό της Σαχάρας ως προστατευόμενου τοπίου ή ως προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού.
Εξάλλου υπάρχει, όπως προαναφέραμε, καταγεγραμμένο υγροτοπικό οικοσύστημα αμμοθινών με την ονομασία Ελος Μοίρας.
Η απάντηση που ελήφθη στο συγκεκριμένο αίτημα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης κάνει λόγο για εναλλακτικές προσεγγίσεις σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ για τη διερεύνηση και επιλογή πλαισίου προστασίας για την περιοχή.
Ομως οι περιπέτειες της Σαχάρας δεν τελειώνουν στο σημείο αυτό.
Ενα πολύ μεγαλύτερο τμήμα έκτασης 420 στρεμμάτων, που είναι γνωστό και ως μεγάλη Σαχάρα, κινδυνεύει.
Σ' αυτό το πανέμορφο κομμάτι γης σχεδιάζεται από ρωσοαραβικά επενδυτικά funds η ανέγερση ενός συνεδριακού κέντρου, όπως και η ανέγερση τεσσάρων υπερπολυτελών ξενοδοχείων.
Επίσης ένα εμπορικό κέντρο, μια μαρίνα, γήπεδα τένις και άλλες τουριστικές και εμπορικές δραστηριότητες.
Εν ολίγοις, γίνεται λόγος για επιτρεπόμενη δόμηση 84.000 τ.μ.
Τι κι αν έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για ηπιότερη και φιλική προς το περιβάλλον εκμετάλλευση της παραλίας.
«Ολα όσα αρνηθήκαμε... αυτό είναι το πεπρωμένο μας» (Τ. Λειβαδίτης).

Αγιος Μάμας: τα νεροχελίδονα δεν υπάρχουν πια

Στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα του Δήμου Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, που υπάγεται στις προστατευόμενες περιοχές, η ανεξέλεγκτη λειτουργία των beach bars, η ηχορύπανση και φωτορύπανση, η καταστροφή της βλάστησης, η ισοπέδωση των αμμοθινών καθώς και των θέσεων φωλεοποίησης προκάλεσαν την καταστροφή της αποικίας του νεροχελίδονου (glareola pratincola), ενός από τα δύο είδη για τα οποία η περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000.
Το θέμα έφτασε στην Ευρωβουλή το 2012 από τους Οικολόγους Πράσινους, με τον τότε επίτροπο Περιβάλλοντος να δηλώνει ότι «η περιοχή υπόκειται στις διατάξεις προστασίας και διαχείρισης του άρθρου 6 της οδηγίας για τους οικότοπους, οι οποίες επιβάλλουν ιδίως τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές για να αποφευχθεί η υποβάθμισή της και να εξασφαλιστεί ότι τυχόν νέα σχέδια ή έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις να αξιολογούνται ορθά και να εγκρίνονται μόνον εάν δεν επηρεάζουν την ακεραιότητα της περιοχής».
Συμβουλή που τηρήθηκε... στο ακέραιο: Τα beach bars πολλαπλασιάστηκαν, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος να συναινεί το 2015 για τη δημιουργία όχι δέκα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα έτη, αλλά είκοσι με είκοσι πέντε beach bars.
«Καθημερινά καταστρέφονται φωλιές άγριων πτηνών. Τα νεροχελίδονα δεν υπάρχουν πια και ό,τι και να πούμε και να πράξουμε οι αρμόδιοι αγρόν αγοράζουν» σημειώνουν με απογοήτευση μέλη της Δράσης για την Αγρια Ζωή στην «Εφ.Συν.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...