«Καίει« το ζεύγος Μαρτίνη το κατηγορητήριο για τη «μίζα» UPD
Καταπέλτης ήταν ο ανακριτής διαφθοράς κατά του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του για την υπόθεση «μίζας» των 3,2 εκατ. μάρκων το 1998. Το κατηγορητήριο καταλογίζει στο ζεύγος πρόσκληση σκόπιμης βλάβης στην περιουσία του νοσοκομείο και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. Το ζευγάρι πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή.Στον κατηγορούμενο, που συνελήφθη σήμερα με την σύζυγο του για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αποδίδεται η πρόκληση σκόπιμης βλάβης στην περιουσία του Νοσοκομείου το 1998, η οποία προσδιορίζεται στο ποσό των περίπου 3,2 εκατομμύρια μάρκα που φέρεται να ήταν το «δώρο» της εταιρίας «Hospitalia International» στον Ανδρέα Μαρτίνη για την επιλογή της σε έργο προμήθειας του Ερρίκος Ντυνάν.
«Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχες λάβει από την εταιρία Hopitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία» αναφέρει το κατηγορητήριο που συνέταξε ο Ανακριτής Διαφθοράς Σπύρος Τσιρώνης, ο οποίος τονίζει πως το «δώρο» του Ανδ. Μαρτίνη προήλθε από την επιβάρυνση του τιμήματος και μάλιστα με ασαφή αιτιολογία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της μίζας ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιριών. «Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικά μάρκα το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γεωργία Μαρτίνη είτε και στους δύο από κοινού ...προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησης του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία».
Η offshore δείχνει μίζα
Κατά τον δικαστικό λειτουργό το ζευγάρι έχει τελέσει «κατ’ επάγγελμα» βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακά το αδίκημα της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, καθώς «διαμόρφωσε υποδομή» ώστε να αποκρύψει τα χρήματα. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «το άνοιγμα 6 διαφορετικών λογαριασμών στην Ελβετική τράπεζα Credit Suisse, οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιου ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών, εν μέσω πλείστων άλλων εισροών και εκροών χρηματικών ποσών προθεσμιακών καταθέσεων κ.λπ., προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση και η ροή του ποσού των 3,1 εκατομμυρίων μάρκων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας με έδρα τη Μοράβια Λιβερίας προκειμένου να αποκτήσει αυτή την κυριότητα των επίδικων ακινήτων συνιστούν αφενός επανειλημμένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης και αφετέρου κατ’ επάγγελμα τέλεσης της πράξης αυτής επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακή με τη διαμόρφωση υποδομής εκ μέρους σου και της συζύγου σου Γεωργία Μαρτίνη, δικαιούχων των εν λόγω ελβετικών λογαριασμών».Το ακίνητο που νοικιάζει το MEGA
Για την αγορά του ακινήτου που χώρους του νοικιάζει το MEGA, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «στις 9/8/2001 το Ερρίκος Ντυνάν ως οικοπεδούχος μεταβίβασε στην State Enterprises, ακίνητα κυριότητάς του, ευρισκόμενα εντός του κτιρίου που αποκαλείται Πολιτεία Business Centre και το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος εντός του οποίου στεγάζεται το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε στο ποσό των 277.400.000 δρχ που αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι καταβλήθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου. Στις 30 Νοεμβρίου μεταβιβάστηκαν στην ίδια εταιρία δύο θέσεις στάθμευσης έναντι 10 εκατ. δρχ. Τα ακίνητα παρέμειναν στην κυριότητα της State Enterprises έως τις 28/12/2010 οπότε και μεταβιβάστηκαν, έναντι 418.540,68 ευρώ, στην Γεωργία Μαρτίνη, επί των οποίων εσύ παρακράτησες για τον εαυτό σου εφ’ όρου ζωής την επικαρπία. Την ίδια ημέρα η State Enteprises έπαυσε τις εργασίες της δηλώνοντας τη μεταβολή αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ».Σύμφωνα με τον Ανακριτή κατά χρονικό διάστημα 15ετίας ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του εισέπρατταν μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως "με αποτέλεσμα στο συνολικό χρονικό διάστημα να έχετε αποκομίσει ποσό 990.000 ευρώ».
Το χρονικό της σύλληψης
Με εντολή των δικαστικών αρχών, χθες βράδυ αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησαν στην εκτέλεση των δύο ενταλμάτων του ανακριτή, ενώ έκαναν εκτεταμένες έρευνες στο σπίτι του ζεύγους Μαρτίνη, το οποίο σήμερα οδηγήθηκε στον ανακριτή Διαφθοράς από τον οποίο έλαβε προθεσμία έως την Παρασκευή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του σε όσα του καταλογίζονται.
Video of martinis_eisageleas
Στη δικογραφία, που χειρίζεται ο κ. Τσιρώνης, αναφέρεται πως μέρος
του ποσού της δωροδοκίας καταβλήθηκε για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο
νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα, ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό
σταθμό MEGA.Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου και αφορούσε την περιουσιακή κατάσταση του ζεύγους Μαρτίνη, ενώ διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς, κάποια από τα οποία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς μέσω δικαστικών συνδρομών.
Το 1998 μετά από εισήγηση της επιτροπής προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού -κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κ.λπ.- υπογράφηκε σύμβαση με τη γερμανική εταιρία «Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ». Το συνολικό κόστος της συμφωνίας ήταν 12 δισ. δραχμές (περίπου 36 εκατ. ευρώ).
Οι εισαγγελείς καταλογίζουν στον κ. Μαρτίνη πως, ως πρόεδρος, φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του Δ.Σ. για να προτιμηθεί η συγκεκριμένη εταιρία, η οποία υπερκοστολόγισε τις υπηρεσίες της, ώστε να διαθέσει το επιπλέον ποσό ως «δώρο» για την επιλογή της στον πρόεδρο του νοσοκομείου.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται πως το επίμαχο ποσό των 3,2 εκατ. μάρκων «ξεκινά» από λογαριασμούς της γερμανικής εταιρίας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε ελβετική τράπεζα, μέσω διαρκούς εναλλαγής λογαριασμών-στάσεων.
Έτσι το 2001 μέρος των χρημάτων, που αφορά 1,1 εκατ. μάρκα, καταλήγουν στην εξωχώρια εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα τη Λιβερία, η οποία κατά τις δικαστικές αρχές έχει ιδιοκτήτες το ζεύγος Μαρτίνη. Μέσω αυτής της εταιρίας αγοράστηκε το κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο.
Το 2010 η εξωχώρια εταιρία μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα του κτιρίου στη Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία στον Ανδρέα Μαρτίνη.
Aς πίωμεν ένα dry martini
για τον μιζαδόρο τον Μαρτίνη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου