Παρασκευή, Αυγούστου 14, 2015

Είναι αυτό "φυσιολογικές εργασιακές συνθήκες", κύριοι Γερμανοί της Deutsche Telekom

Μονοπρόσωπη ασυδοσία της Deutsche Telekom

Εφημερίδα των Συντακτών

«Στο κόκκινο έχουν φτάσει τα εργατικά ατυχήματα στον ΟΤΕ», καταγγέλλει η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΤΕ, αυτόνομη συνδικαλιστική παράταξη, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση της Deutsche Telekom (που έχει το 40% των μετοχών της εταιρείας), στην εντατικοποίηση της εργασίας ακόμα και με παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και στη σιωπή της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ.
Οι καταγγελίες της ΑΣΕ-ΟΤΕ κάνουν λόγο για αύξηση των εργατικών ατυχημάτων πάνω από 150% από το 2008 ώς το 2014, σε αναλογία με τους εργαζόμενους που μειώθηκαν σχεδόν στο μισό στο ίδιο διάστημα, σημειώνοντας ότι τα καταγεγραμμένα ατυχήματα (37 το 2014 σε 6.700 εργαζόμενους, έναντι 28 το 2008 σε 12.500 εργαζόμενους) είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των πραγματικών, καθώς πολλά δεν δηλώνονται, εξαιτίας εργοδοτικών απειλών και πιέσεων.
«Μόνο από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει μέχρι σήμερα κάποιο θύμα, όπως το 2008», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Τότε, είχε χάσει τη ζωή του τεχνικός που εργαζόταν σε μονοπρόσωπο συνεργείο σε κολόνα του ΟΤΕ, η οποία κατέρρευσε, στο απομακρυσμένο νησί Αρκιοί στα Δωδεκάνησα.

Νούμερο 1

Εγγραφα της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων ΟΤΕ για εργατικά ατυχήματα Σε εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο στην Κέρκυρα όσο και στα Χανιά, επισημαίνεται η ανάγκη τα τεχνικά συνεργεία του ΟΤΕ για ορισμένες εργασίες να μην είναι μονοπρόσωπα, ενώ παρατίθεται και η σχετική νομοθεσία |
Τα μονοπρόσωπα συνεργεία, δηλαδή η έλλειψη δεύτερου ατόμου που μπορεί να βοηθήσει τον τεχνικό που εργάζεται σε ύψος, και η έλλειψη συντήρησης στο δίκτυο, με απαρχαιωμένες κολόνες που σπάνε και ο τεχνικός γκρεμοτσακίζεται, είναι η αιτία για τα περισσότερα ατυχήματα που σημειώθηκαν το 2015, όπως τα καταγράφει η ΑΣΕ-ΟΤΕ:
26/1, τεχνικός στη Θεσσαλονίκη συνθλίβει τον αστράγαλό του σε πτώση από σκάλα, ώς σήμερα δεν ξέρει πότε θα περπατήσει.
10/7 στη Χαλκιδική και
17/7 στον Περαία Θεσσαλονίκης άλλοι δύο τεχνικοί τραυματίζονται σε πτώση από σκάλα, ο ένας σοβαρά.
Και στις τρεις περιπτώσεις δεν υπήρχε δεύτερο άτομο να συγκρατήσει τη σκάλα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και τον εσωτερικό κανονισμό του ΟΤΕ, όπως αποτυπώνεται σε φυλλάδιο οδηγιών προς τους τεχνικούς συνεργείων που έχει κυκλοφορήσει η Εσωτερική Υπηρεσία Προστασίας-Πρόληψης του ΟΤΕ.

Σατανική σύμπτωση

Μοιάζει με σατανική σύμπτωση το γεγονός ότι στο νέο αντίστοιχο φυλλάδιο «Οδηγίες Εργασίας με Ασφάλεια σε Τεχνικούς Πεδίου», που κυκλοφόρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΤΕ, απαλείφθηκε κάθε αναφορά στην υποχρεωτική παρουσία δεύτερου προσώπου σε συνεργεία για σκάλες και κολόνες.
Η ΑΣΕ-ΟΤΕ καταγγέλλει ότι οι συγκεκριμένες αναφορές αφαιρέθηκαν από τον νέο υπεύθυνο Τεχνικών Ασφάλειας Δ. Ζαμάνη, καθώς επιχειρεί «αυτός και όσοι άλλοι κρύβονται πίσω του να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες προϊσταμένων, διευθυντών και της διοίκησης του ΟΤΕ για τα εργατικά ατυχήματα».
»Μετά από κάθε ατύχημα, δεν θα λένε στον προϊστάμενο, γιατί τον έστειλες μόνο του, αλλά στον παθόντα (αν επιζήσει): Γιατί έπεσες; Γιατί δεν πρόσεχες; Εδεσες τη σκάλα “στο πάνω και στο κάτω άκρο;”. Πώς να τη δέσει τη σκάλα μόνος του χωρίς βοηθό; Ετσι νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες σας;», αναρωτιούνται οι καταγγέλλοντες τεχνικοί.

Νέο ατύχημα

Την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε η εγκύκλιος σημειώθηκε νέο εργατικό ατύχημα στο Ρέθυμνο, πάλι σε μονοπρόσωπο συνεργείο, ενώ στις 31 Ιουλίου τεχνικός στην Αριδαία Πέλλας σωριάστηκε στο έδαφος όταν έσπασε η κολόνα στην οποία ανέβαινε (ευτυχώς υπήρχε δεύτερο άτομο που τον μετέφερε άμεσα στο Κέντρο Υγείας). 6 Αυγούστου έγινε νέο εργατικό ατύχημα πάλι στο Ρέθυμνο.
«Αυτά και άλλα πολλά, που μόνο τυχαία δεν είναι, συμβαίνουν στον θαυμαστό κόσμο του ΟΤΕ, τα οποία δεν μαθαίνει η κοινωνία και βιώνουμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι από τη γερμανική εργοδοσία της D.T. όπου οι ιδιοκτήτες και οι εδώ επιτετραμμένοι τους μπροστά στα κέρδη της εταιρείας και στα δικά τους μπόνους δεν υπολογίζουν ούτε νόμους, ούτε Σύνταγμα, αλλά ούτε και τις ανθρώπινες ζωές!», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Φωλιάς, αντιπρόεδρος της ΠΕΤ-ΟΤΕ.
Ο ίδιος καταγγέλλει ότι η διοίκηση του ΟΤΕ αγνοεί τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας παρά τα ατυχήματα και αναρωτιέται αν γνωρίζουν και συναινούν με την κατάσταση αυτή τα 5 μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ που διόρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και αν όχι, τι κάνουν για να τη σταματήσουν.
Ο πρόεδρος της ΠΕΤ-ΟΤΕ, Νεκτάριος Δρίτσας, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι η νομοθεσία για την εργασία συνεργείων σε σκάλα χρειάζεται επικαιροποίηση και ότι γίνεται διάλογος με τη διοίκηση του ΟΤΕ για να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο Τεχνικών Ασφαλείας του ΟΤΕ, Δ. Ζαμάνη, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το φυλλάδιο οδηγιών ασφάλειας, το οποίο ωστόσο φέρει την υπογραφή «Επιμέλεια Τεχνικοί Ασφάλειας ΟΤΕ».
Αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο για τις καταγγελίες και μας παρέπεμψε στο γραφείο Τύπου του ΟΤΕ, το οποίο επίσης δήλωσε άγνοια, τονίζοντας ωστόσο ότι οι οδηγίες ασφάλειας επικαιροποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις στην τεχνολογία και τον εξοπλισμό.
Το γραφείο Τύπου δήλωσε ακόμη ότι «η διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος εργασίας για τους εργαζομένους αποτελεί προτεραιότητα για τον όμιλο ΟΤΕ», ότι τηρούνται οι νομοθετικές και κανονιστικές προβλέψεις Ελλάδας και Ε.Ε., πραγματοποιούνται δράσεις πρόληψης και ότι στους τεχνικούς εργασιών σε εξωτερικούς χώρους παρέχονται όλες οι κατάλληλες συνθήκες και τα αναγκαία μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ: The Lyrical Tragedy: French Baroque Operas with the soprano Véronique Gens

Η Véronique Gens, μια διάσημη σοπράνο, ζωντανεύει τη γαλλική μπαρόκ μουσική με το Les Surprises Ensemble και τον μαέστρο Louis-Noël Bestion...