Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2013

ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ



 Γιώργος και  Ηρώ Σγουράκη

Σπουδαίοι σύγχρονοι Έλληνες σκηνοθέτες πνευματικών και πολιτιστικών ταινιών για την τηλεόραση . Δεν κάνουν ντόρο, δεν παραπονιούνται , δεν καταγγέλλουν μεγαλόφωνα  τα στραβά και τα ανάποδα του Ελλαδιστάν  της μεταπολίτευσης, σε σχέση μόνο με τον "αδικημένο" εαυτό τους, όπως κάνουν σχεδόν οι ασήμαντοι επηρμένοι αυτού του τόπου.
Αντίθετα,  προβάλλουν ακούραστα τις πιο λαμπρές μορφές του ελληνισμού, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι δεν "απέσβετο το λάλον ύδωρ" του πολιτισμού , ότι δεν ισοπεδώθηκαν οι πάντες κάτω από τον οδοστρωτήρα της βρόμικης "αρπαχτής" και της έως εχθές  προκλητικής  ευμάρειας 
Σπούδασαν πολιτικές επιστήμες και σκηνοθεσία κινηματογράφου , ενώ πέρασαν ένα μεγάλο μέρος της  επαγγελματικής ζωής τους υπηρετώντας με υπευθυνότητα  τη δημοσιογραφία.

Στο σκηνοθετικό έργο τους περιλαμβάνονται  800 (!) ταινίες, μοναδικά ντοκουμέντα για ξεχωριστούς Έλληνες δημιουργούς αλλά και τόπους με ιδιαίτερο ιστορικό βάρος.
Ανάμεσα στις εκατοντάδες ταινίες ξεχωρίζει το  "Μονόγραμμα" (260 (!) εκπομπές), ένα ανεκτίμητης αξίας  "εθνικό αρχείο", το οποίο συμπλήρωσε τριάντα χρόνια βίου (!) και προχωρεί ακάθεκτο προς νέες κορυφές .
Πολλά είναι τα βραβεία που έχουν αποσπάσει οι αγαπημένοι εν ζωή σύντροφοι, όπως  η ταινία "Θεόφιλος Γ. Χ''Μιχαήλ" (Α' Βραβείο 20ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και  "Μίκης Θεοδωράκης-αυτοβιογραφία" κ.ά.
Τους ευχόμαστε να είναι γεροί και να μας τέρπουν ψυχοπνευματικά για πολλά χρόνια...
 *ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΔΕΣ=>
1. ΤΟ ΒΗΜΑ - 30 χρόνια «Μονόγραμμα»



Ξαναθυμόμαστε το  ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ που είχε ως θέμα τη ζωή και το έργο του αξέχαστου  ΜΑΝOΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ. 
Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος μιλούσε τότε  για τις ανασκαφές και τα ευρήματά του στη ΒΕΡΓΙΝΑ εξηγώντας τις συνθήκες εργασίας του. 
Στην ταινία παρεμβάλλεται πλάνο του με ανάγνωση κειμένων. Κάνει αναφορά στην καταγωγή του, στην οικογένειά του και τις πανεπιστημιακές σπουδές του. Περιγράφει τις επιρροές του και τις σχέσεις του με τους καθηγητές του, το ΡΩΜΑΙΟ και τον JOHN BISLEY. Μιλάει για τα επαγγελματικά του βήματα και εξιστορεί την περίοδο ανασκαφής στη ΒΕΡΓΙΝΑ. 
Καθώς μας ξεναγεί στο χώρο, αναφέρεται στα πρώτα του ευρήματα και περιγράφει τα συναισθήματά του, όταν έφερε στο φως έναν τέτοιο πολιτιστικό πλούτο. Παρεμβάλλονται πλάνα με φωτογραφικό υλικό και πλάνα από τη ΒΕΡΓΙΝΑ και το μουσείο της, καθώς επίσης και φωτογραφίες της ΣΧΟΛΗΣ ΣΧΟΙΝΑ που εργάστηκε ως καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...