Τετάρτη, Αυγούστου 29, 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ή ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ;

Γραμματα Aναγνωστων


 Σ. Πέρες - Αλ.Τσίπρας, μια βουβή συνάντηση με νόημα 

 Κύριε διευθυντά 

Στις 6 Αυγούστου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετέβη εκτάκτως στην Αθήνα από το Ροδάκινο του νομού Ρεθύμνου στη Nότια Κρήτη, όπου περνάει τα τελευταία χρόνια τις διακοπές του, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και, μετά την ολοκλήρωσή της, ο Αλέξης Τσίπρας δεν προέβη σε καμιά δήλωση. Πολλά στελέχη, πολιτευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκαν την είδηση από τις εφημερίδες και με καθυστέρηση και άσκησαν δημόσια κριτική στην επιλογή του προέδρου τους να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ. 
Aλλοι έσπευσαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της αναγκαιότητας αυτής της συνάντησης, επισημαίνοντας όμως ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κακώς δεν προέβη σε δήλωση. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την ακύρωση όλων των στρατηγικών συμφωνιών με το Ισραήλ. Η βουβή συνάντηση Τσίπρα - Πέρες υποδηλώνει ότι στο επίκεντρο της συζήτησης δεν ήταν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, αλλά ζητήματα μη συμβατά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και για τον λόγο αυτό μη ανακοινώσιμα. Ενδεικτικό της σημασίας που είχε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η εν λόγω συνάντηση είναι ότι, αν αληθεύει το ρεπορτάζ, ήταν η μοναδική περίπτωση που διέκοψε τον παραθερισμό του. 
Οι άκρως επικίνδυνες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που προβλέπουν μεταξύ των άλλων την ακύρωση των στρατηγικών συμφωνιών με το Ισραήλ, μου προκαλούσαν και μου προκαλούν μεγάλη ανησυχία και γι’ αυτό δεν κρύβω ότι αντέδρασα με ανακούφιση στη διαφαινόμενη μείζονα αλλαγή πολιτικής. Βέβαια, όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις, η στροφή έγινε σε επίπεδο ηγεσίας και μερίδας στελεχών του κόμματος, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως το μεγαλύτερο, διαφωνεί.
 Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν άτομα που αντιτίθενται ευθέως ακόμη και στην ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ ή διατηρούν σχέσεις με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Ερμηνεύοντας την πρόθεση του κόμματος να καταργήσει τις στρατηγικές συμφωνίες με το Ισραήλ, τη στιγμή που ο γείτονάς μας, ο οποίος προβάλλει ποικίλες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, έχει μετατραπεί σε ιδιαίτερα υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη, έγραψα παλαιότερα ότι «οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ή παράφρονες ή ερασιτέχνες ή ψεύτες ή πιθανότατα έχουν την ίδια ατζέντα με το ΚΚΕ». 
Οι ποικίλες ερμηνείες που έδινα τότε εξακολουθούν τυπικά να ισχύουν όλες, δηλαδή, όπως λένε στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, all of the above. Εύχομαι και ελπίζω να επικρατήσουν τελικά η σωφροσύνη και ο ρεαλισμός και η σιωπηρή στρατηγική στροφή της ηγεσίας να γίνει επίσημη θέση του κόμματος. Και αυτό μπορεί να γίνει με τρόπο απολύτως συμβατό με την παράλληλη υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. 

Mιχαηλ Πασχαλης - Kαθηγητής Kλασικής Φιλολογίας 

Η Καθημερινή, 28/8/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε διακεκριμένοι συγγραφείς στο 5ο «Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha» στην Αθήνα

  5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha στην Αθήνα diastixo.gr ...