Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2009

Ο νέος κύκλος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου

"Ουφ βαρέθηκα! Καιρός να ξεκολλήσω από την πολυθρόνα μου.
Θα πάω στη Στοά του Βιβλίου!"
*
Ο νέος κύκλος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου


Ξεκινά ο 7ος κύκλος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Στοάς του Βιβλίου. Σύμφωνα με Το Βήμα (18.01.2009), ο κύκλος, που ολοκληρώνεται στις 26 Μαρτίου, περιλαμβάνει μαθήματα αρχαιολογίας, φιλοσοφίας, επικοινωνία και πολιτισμού, ψυχολογίας της θρησκείας, συγκριτικής φιλολογίας και όπερας.

Κάθε Τρίτη στις 17:00 διοργανώνονται μαθήματα αρχαιολογίας με τίτλο «Από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο στην αρχαία Ελλάδα- Ενδιαφέρουσες εμπειρίες ζωής». Συντονιστής των μαθημάτων είναι ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης. Θα διδάξουν επίσης η Λίνα Μενδώνη και η Κατερίνη Λιάμπη.

Κάθε Πέμπτη στις 19:30 ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστος Γιανναράς κάνει διαλέξεις για το θέμα «Διαχρονική Ελληνικότητα: Μύθος ή πραγματικό δεδομένο;».

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες: Ελληνικότητα: Ορισμός - στοιχεία ιδιαιτερότητας που τη συνιστούν, Διαχρονικότητα: Πώς πιστοποιείται, Μυθοποίηση: Υποκατάσταση του πραγματικού από το φαντασιώδες επιθυμητό, Τα ιστορικά δεδομένα: Ποιος ο μύθος, ποια η πραγματικότητα, Ο αναγκαίος καταγωγικός ανθελληνισμός της βαρβαρικής Ευρώπης, Πώς αντέδρασε ο Ελληνισμός στον ανθελληνισμό της Δύσης, Αποδοχή προπαγανδιστικής οριοθέτησης της ιστορίας του Ελληνισμού, Τι διαχρονικά επιβιώνει από την ελληνικότητα - και ως πότε;, Η αρχιτεκτονική ως κοσμολογία και Το σεφερικό «Ελλαδέξ» σήμερα.

Κάθε Τρίτη στις 19:30 ο Γιώργος Βέλτσος δίνει διαλέξεις πάνω στο θέμα «νεωτερικότητα. Κρίση της γραφής - γραφή της κρίσης». Συγκεκριμένα τα μαθήματα έχουν τους εξής τίτλους: Η μεταστροφή: από την Κοινωνιολογία στην Ποίηση, Το Υψηλό-το μη αναπαραστάσιμο (από τον Ε. Καντ στον Ζ.Φ. Λυοτάρ), Η διαφωρά – το ουδέτερο (από τον Ζ. Ντερριντά στον Ρ. Μπαρτ), Η ικανότητα τού κρίνειν – το μη αποφάνσιμο, «Τι να κάνουμε;» (από τον Ζ. Μπωντριγιάρ στον Κ. Μαρξ).

Κάθε Δευτέρα 19:30 με 21:00 ο καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας τής Θρησκείας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάριος Μπέγζος, δίνει διαλέξεις πάνω στην Ψυχολογία της Θρησκείας.

Τα μαθήματα αφορούν τις εξής ενότητες: Ψυχολογία και ανθρωπολογία, Ψυχολογία και θρησκεία, Ψυχανάλυση και θρησκεία, Θάνατος και άνθρωπος, Αθανασία και ανάσταση, Αμαρτία και ενοχή, Αγιότητα και τελειότητα, Έρως και βία, Αγάπη και αλήθεια, Ελευθερία και ζωή.

Κάθε Πέμπτη στις 17:00 η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού δίνει μαθήματα συγκριτικής φιλολογίας. Τα θέματα που θα την απασχολήσουν είναι: Εισαγωγικά - Συγκριτική Φιλολογία: Ένας γόνιμος κλάδος της επιστήμης της λογοτεχνίας, Η Νεοελληνική Λογοτεχνία από την σκοπιά της Συγκριτικής Φιλολογίας, Νεοέλληνες λογοτέχνες και ξένοι ομότεχνοι, Παπαδιαμάντης, Μωπασσάν και Τσέχωφ, Ο Παρνασσισμός τού Κ. Π. Καβάφη.

Κάθε Δευτέρα στις 17:00 ο Κωνσταντίνος Δ. Κακαβελάκης, Συνθέτης-Μουσικολόγος δίνει μαθήματα για «Όπερα και Ζωή. Ποίηση και Πραγματικότητα».

Συγκεκριμένα οι ενότητες που θα τον απασχολήσουν είναι: W.A.Mozart-Απόλλων και Υάκινθος, W.A.Mozart-Ο βασιλιάς ως βοσκός, Carl Maria von Weber – Ελεύθερος σκοπευτής, Alban Berg – Wozzeck, Ο Προμηθέας στον Μπετόβεν, τον Λιστ, τον Σκριάμπιν και τον Λουίτζι Νόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
www.stoabibliou.gr.

e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...