Πέμπτη, Οκτωβρίου 23, 2008

"Πανάκριβό μου ιδιωτικό σχολείο"

" Πιες ένα ποτάκι, αγάπη μου, να στανιάρεις!
Μετά θα μιλήσουμε για το λογαριασμό του σχολείου του Κωστάκη.
Τελευταία προειδοποίηση και μετά τον διώχνουνε!"
***
Ελλάδα
"Πανάκριβό μου ιδιωτικό σχολείο"


Χιλιάδες οικογένειες εφέτος θεωρούν ότι «τα τουλάχιστον 8.500 ευρώ που τους κοστίζει η φοίτηση σε ένα αξιοπρεπές ιδιωτικό σχολείο γίνονται δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος εν μέσω οικονομικής κρίσης».
΄Οπως αναφέρει Το Βήμα (19.10.2008), ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου η εξαγγελία του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη ότι η φοίτηση στα ιδιωτικά σχολεία θα αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης έβαλε... φωτιά στα πορτοφόλια των οικογενειών, παρά τη μετέπειτα αναδίπλωση.

Αλλά και πολλοί από εκείνους που επέλεξαν τελικά τα ιδιωτικά σχολεία δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα την καθυστέριση στην καταβολή τους, όπως σημειώνουν ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.
Αποτέλεσμα της κρίσης που γνωρίζει η ιδιωτική εκπαίδευση είναι η μείωση του μαθητικού δυναμικού κατά 12.000 σε ένα σύνολο 90.000 μαθητών που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).
Οπως σημειώνουν στελέχη της, η μείωση αυτή καταγράφεται κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν ισοσκελίζεται από την αύξηση των εγγραφών στα νηπιαγωγεία που σημειώθηκε με αφορμή την άρση λειτουργίας των νηπιαγωγείων σε αρκετούς ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την τελευταία τριετία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους 11 ιδιωτικά σχολεία, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο. Την ίδια στιγμή σε 24 σχολεία έχουν σημειωθεί μειώσεις τμημάτων, ακόμη και τάξεων. «Υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν για παράδειγμα Β' λυκείου» σημειώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχ. Κουρουτός. Και προσθέτει: «Η οικονομική ύφεση, σε συνδυασμό με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών, έχει οδηγήσει σε κρίση την ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα μας. Ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια οι αυξήσεις στα δίδακτρα είναι ανεξέλεγκτες και έχουν καταστήσει σχεδόν απαγορευτική την πρόσβαση στα περισσότερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Το κλίμα αυτό επιτείνεται από την εξαγγελθείσα πολιτική τεκμηρίων, η οποία θέτει στο στόχαστρο την αναζήτηση εκπαιδευτικών επιλογών εκτός του δημόσιου τομέα της εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με τον κ. Κουρουτό, εκείνοι που κυρίως πλήττονται δεν είναι οι εύπορες οικογένειες που θα συνεχίσουν να δαπανούν υψηλά ποσά σε ιδιωτικά σχολεία και άλλες εκπαιδευτικές υπηρεσίες. «Πρωτίστως πλήττονται οι μεσαίες τάξεις, που δύσκολα μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πίεση από τις μεγάλες αυξήσεις διδάκτρων και την απειλή πως τα δίδακτρα αυτά θα αποτελέσουν τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων εκτιμούν ότι οι όποιες διαρροές καταγράφονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ισοσκελίζονται από νέες εγγραφές και ότι οι απώλειες αυτές δεν είναι μεγαλύτερες εφέτος λόγω της οικονομικής κρίσης. «Προς το παρόν ουσιαστική επίπτωση από την οικονομική κρίση στα ιδιωτικά σχολεία δεν καταγράφεται» σημειώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων κ. Γ. Λιναρδάτος. Και προσθέτει: «Ωστόσο παρατηρείται μια σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων των διδάκτρων ιδιαίτερα.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...