Τετάρτη, Οκτωβρίου 29, 2008

Τι αλλάζει με τα πτυχία


Σπουδές
Ελλάδα
Τι αλλάζει με τα πτυχία

Αρδην αλλάζει το εκπαιδευτικό τοπίο μετά και την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ) την Πέμπτη. Η Ελευθεροτυπία (26.10.2008), απαντώντας σε έξι ερωτήσεις, προσπαθεί να διευκρινίσει κάποιες από τις διατάξεις της γνωμοδότησης των ευρωπαίων δικαστών.

1 Ποιους αφορά η συγκεκριμένη απόφαση του ΔΕΚ;

- Ολους τους αποφοίτους των ΚΕΣ που συνεργάζονται, βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης, με κάποιο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπως και όλους τους πτυχιούχους των ευρωπαϊκών ΑΕΙ που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν προβλήματα στην αναγνώριση των διπλωμάτων τους (Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 50.0000 άτομα).

Συγκεκριμένα, το ΔΕΚ αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίσει τους τίτλους σπουδών που χορηγούν τα κοινοτικά ΑΕΙ, είτε οι σπουδές πραγματοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου, είτε εν μέρει στην Ελλάδα. Δεν επιτρέπεται, δηλαδή, στη χώρα μας να ελέγξει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγήθηκε το δίπλωμα. Μόνο το κράτος-μέλος στο οποίο εδρεύει το συνεργαζόμενο ΑΕΙ μπορεί να το πράξει.

Η απόφαση δεν αφορά τους τίτλους που εκδίδονται από πανεπιστήμια κρατών που δεν είναι μέλη της Ευρ. Ενωσης.

2 Ποια δικαιώματα αποκτώ μετά την έκδοση της απόφασης;

- Ολα τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνει ο κάτοχος του ίδιου διπλώματος στη χώρα που εδρεύει το συνεργαζόμενο ΑΕΙ. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να σας αρνηθούν πλέον την εγγραφή στο σχετικό επαγγελματικό σύλλογο ή την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, εάν είχατε αποκτήσει αυτά τα δικαιώματα στη χώρα-έδρα του ΑΕΙ που εξέδωσε τον τίτλο.

3 Μπορώ να ζητήσω την ιεραρχική ή μισθολογική μου αναβάθμιση και πώς;

- Μόνο εάν εργάζεστε στο Δημόσιο. Οι ευρωπαίοι δικαστές καταδίκασαν την Ελλάδα επειδή, μέχρι σήμερα, δεν επέτρεπε τη μετάταξη σε ανώτερο ιεραρχικό και/ή μισθολογικό κλιμάκιο όσων κατείχαν παρόμοιους τίτλους σπουδών.

Κι αν η ιεραρχική αναβάθμιση είναι κάτι που ίσως καθυστερήσει κάπως, λόγω κάλυψης θέσεων στην κάθε υπηρεσία, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον για τη «μισθολογική διεκδίκηση των μη καταβληθέντων χρημάτων», όπως εξηγούσαν έμπειροι νομικοί στην εφημερίδα. Εάν δεν αποδοθούν άμεσα τα οφειλόμενα (επίδομα πτυχίου κ.λπ.), όλοι οι απόφοιτοι έχουν το δικαίωμα να «προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να τα διεκδικήσουν», πρόσθεταν οι ίδιοι νομικοί!

Εάν εργάζεστε στον ιδιωτικό τομέα μπορείτε να διεκδικήσετε, για παράδειγμα, το επίδομα πτυχίου, μόνο εάν προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις. Για την ιεραρχική αναβάθμιση, ούτε λόγος να γίνεται καθώς εξαρτάται από άλλους παράγοντες!

4 Εχει την ευχέρεια το ΣΑΕΙΤΤΕ να μη μου αναγνωρίσει το δίπλωμα;

- Οχι. Είναι πλέον υποχρεωμένο. Μπορεί, απλώς, να ελέγχει τη γνησιότητα των εγγράφων που θα καταθέσει ο ενδιαφερόμενος, των βεβαιώσεων, δηλαδή, και των συναφών εγγράφων που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους προέλευσης.

Οι ευρωπαίοι δικαστές έκριναν ότι αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο η αρμοδιότητα που έχει το ΣΑΕΙΤΤΕ να ελέγχει «αν το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι σπουδές ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

5 Μπορεί η Ελλάδα να υποβάλει τους αποφοίτους σε εξετάσεις για την αναγνώριση, του διπλώματός τους;

- Η συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και η κοινοτική οδηγία, χορηγεί τη δυνατότητα αυτή. «Τα αντισταθμιστικά μέτρα», όπως αποκαλούνται, μπορεί να είναι είτε η «πρακτική άσκηση προσαρμογής», είτε η «δοκιμασία επάρκειας».

Στη διακριτική, όμως, ευχέρεια του ενδιαφερόμενου παραμένει να επιλέξει έναν από τους δύο τρόπους για να αναγνωρίσει το δίπλωμά του. Οι δικαστές, πάντως, έκριναν ότι η Ελλάδα καταργώντας αυτό το δικαίωμα παρέβη το κοινοτικό δίκαιο.

6 Πώς μπορώ να αντιδράσω εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με την απόφαση;

- Η καταγγελία στα κοινοτικά όργανα για μη εφαρμογή δικαστικής απόφασης είναι μία από τις διεξόδους. Η συγκεκριμένη, άλλωστε, απόφαση του ΔΕΚ εκδόθηκε μετά την προσφυγή 37 πολιτών. Βεβαίως, πρέπει να περάσουν άλλα δύο χρόνια έως ότου αποφανθούν εκ νέου οι ευρωπαίοι δικαστές. Τότε, όμως, θα επιβάλουν ημερήσιο πρόστιμο, όπως δηλαδή συνέβη και στην υπόθεση της χωματερής στον Κουρουπητό και της Ολυμπιακής.

e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...