Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 25, 2008

Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ... ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ... ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ

Ελλάδα
Αντί για σχολείο... πάρκινγκ
!
 Πεύκων 3.jpg
Container School made in Thessaloniki!

Μπορεί ο υπουργός Παιδείας, στην πρόσφατη επίσκεψή του, να τα παρουσίασε όλα ρόδινα για τη νέα χρονιά και να έταξε λύσεις στο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην «αδικημένη Θεσσαλονίκη», όμως πολλοί γονείς μιλούν για υποσχέσεις που αφορούν... «την επόμενη γενιά που θα κάτσει στα θρανία», αναφέρει η Ελευθεροτυπία (23.09.2008).

Το 6ο και το 90ό δημοτικό σχολείο, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, είναι από αυτά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διπλοβάρδιας, φιλοξενώντας και δύο νηπιαγωγεία. «Υποσχέσεις, υποσχέσεις, υποσχέσεις. Εχουν χορτάσει τα αυτιά μας. Το παλιό κτίριο του 7ου και του 68ου νηπιαγωγείου έχουν κριθεί κατεδαφιστέα απ' το σεισμό του 1978. Σήμερα, 2008, κι ακόμη δεν το έχουν γκρεμίσει για να σηκώσουν το νέο σχολείο», λέει στην εφημερίδα η Τάνια Καββαδία, που στέλνει την κόρη της στο 6ο δημοτικό. «Η νομαρχία είχε υποσχεθεί ότι θα γκρέμιζε το παλιό κτίριο στις 16 Ιουνίου για να χτιστεί το καινούργιο κι ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε», διαμαρτύρεται άλλη μητέρα, η Αναστασία Παπαδημητρίου.

Στο 14ο και το 21ο γυμνάσιο - λυκείο, η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία. Ακριβώς δίπλα υπάρχει τεράστιο οικόπεδο που είναι χαρακτηρισμένο για την ανέγερση σχολείου από το 1985(!), αλλά χρησιμοποιείται ως συνεργείο και πάρκινγκ οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, σ' ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης!

«Τα παιδιά μας δεν διαγωνίζονται με τους ίδιους όρους με τα άλλα παιδιά. Οταν είσαι σε διπλοβάρδια, σημαίνει ότι 8 το βράδυ τελειώνεις το σχολείο κι 8.30 έχεις φροντιστήριο. Πότε θα φάνε, πότε θα διαβάσουν αυτά τα παιδιά; Το σχολείο είναι το ίδιο επί 38 ολόκληρα χρόνια. Και μιλάμε για ένα παλιό σχολικό κτίριο που καλείται να φιλοξενήσει περίπου 450 μαθητές», εξηγεί η Ρούλα Κωτούδη, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Αλλά και στη δυτική πλευρά της πόλης, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Το 24ο δημοτικό του Ευόσμου στεγάζεται στο δημοτικό γυμναστήριο! Οι εργασίες θεμελίωσης έπρεπε να έχουν ξεκινήσει απ' τον περασμένο Ιούνιο, αλλά... «Δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν. Το οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο, έτοιμο, ακριβώς δίπλα. Ωστόσο, ακόμη δεν άρχισαν εργασίες κι ούτε έχουμε κάποια άλλη ενημέρωση», μας λέει ο Βασίλης Μάλαμας, που μόλις πήρε τον γιο του από το σχολείο του γυμναστηρίου.

«Στον Δήμο Ευόσμου, με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο περισσότερα σχολεία γίνεται σε πρωινή βάρδια. Αποτέλεσμα; Εχουμε τάξεις των 30 ατόμων, αίθουσες σε υπόγεια, γυψοσανίδα στο φουλ και λυόμενα 30 ετών που πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή», αναφέρει ο Θανάσης Ποντικίδης, πατέρας τριών παιδιών που φοιτούν στα σχολεία της περιοχής και πρόεδρος του συλλόγου γονέων. «Η περιοχή μας αναπτύσσεται γρήγορα. Φτάσαμε τους 120 χιλιάδες κατοίκους και τους 17 χιλιάδες μαθητές. Φέτος είχαμε 1.200 νέες εγγραφές νηπίων», αναφέρει κι απαριθμεί μια σειρά προβλημάτων:

* Υπεράριθμα τμήματα 30 μαθητών.
* Υπόγειες αίθουσες στο διαπολιτισμικό γυμνάσιο και στο 1ο, το 2ο και το 3ο λύκειο.
* Το 50% κάνει μάθημα σε υπόγειο.
* Αυτοσχέδιες αίθουσες με γυψοσανίδες ακόμη και σε καινούργια κτίρια.
* Αίθουσες προκάτ στο 6ο διαπολιτισμικό δημοτικό και στο 2ο γυμνάσιο.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...