Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2008

We are the winners

Italia,
è emergenza corruzione
seconda in Europa
dopo la Grecia





ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ 15,
ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕ... ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

«Διαφθορείον» η Ελλάς

Η διαφθορά ταλανίζει και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε γιατί δεν φρόντισαν εγκαίρως να περιχαρακώσουν νομικά τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινείται η οικονομία, είτε γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι στο πλαίσιο του σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού όλα επιτρέπονται, όπως δείχνουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία Ιταλία και Ελλάδα κατέχουν θέση-ρεκόρ στη λίστα των διεφθαρμένων χωρών της Ε.Ε.

«Μένουν ακόμη να γίνουν πολλά», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ιταλική εφημερίδα «Repubblica» ο Μπρούνο Κόβα, της εταιρείας νομικών συμβούλων Paul Hastings και πρώην υπεύθυνος νομικών υποθέσεων των εταιρειών Eni και Fiat. Οπως επισημαίνει, μέχρι τη δεκαετία του 1990 δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο που να προφυλάσσει με κάποιον τρόπο, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τη διαφθορά. «Στη συνέχεια, ακόμη κι όταν προσαρμόστηκε η νομοθεσία, δεν σημαίνει ότι άλλαξαν αμέσως οι συνήθειες που επιβάλλουν συγκεκριμένο τρόπο δράσης.

Περίπτωση Siemens

Στο εσωτερικό εταιρειών, όπως δείχνει αντιπροσωπευτικά και η περίπτωση Siemens, μπορεί να υπάρχουν ακόμη άτομα που έχουν συνηθίσει να κάνουν δουλειές πληρώνοντας μίζες».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, η ποινικοποίηση αδικημάτων διαφθοράς είναι υπόθεση που έγινε θεσμός πριν από τουλάχιστον 30 χρόνια. Η πράξη που αναφέρεται σε πρακτικές διαφθοράς, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, τέθηκε σε ισχύ το 1977 στις ΗΠΑ και την αφορμή είχε τότε δώσει το σκάνδαλο Lockheed, της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων, που κατηγορήθηκε ότι διέθεσε εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση των προϊόντων της σε ξένες χώρες.

Στους πρωταθλητές

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από τη λίστα της Transparency International, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αποκάλυψης της διαφθοράς. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση και η Ιταλία στην 22η μεταξύ των 30 λιγότερο διεφθαρμένων ευρωπαϊκών χωρών και κατέχουν ουσιαστικά ένα αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη των 15 (δηλαδή πριν από τη διεύρυνση).

Σε παγκόσμια κατάταξη και σε ένα σύνολο 180 κρατών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 56η και η Ιταλία στην 41η θέση, με χώρες όπως η Μποτσουάνα και το Μακάο να βρίσκονται σε καλύτερη θέση.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγή: Repubblica, www.paulhastings.com, www.oecd.org)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/06/2008

-Μπαμπά , τι γίνεται με τους Έλληνες που περιμένουμε;
-Δυστυχώς , παιδί μου, δε θα έρθουν!
- Μα πώς; Αυτοί που είναι πρώτοι στη διαφθορά στην Ευρώπη
και δε θα 'ρθουν στην Κόλαση;...
- Το ξέρω , Βελζεβούλ Τζούνιορ, αλλά
κάποιος Χριστοφοράκος λάδωσε τον Άγιο Πέτρο
και τους πήρε στον Παράδεισο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)