Σάββατο, Ιουνίου 28, 2008

Πώς τα ψάρια βγήκαν στη στεριά


Κόσμος
Πώς τα ψάρια βγήκαν στη στεριά


Επιστήμονες έφεραν στο φως κρανίο του πιο πρωτόγονου τετράποδου πλάσματος στην ιστορία της Γης., αναφέρουν Τα Νέα (26.06.2008).

Και ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη από τα ψάρια στα ζώα που περπατούν στην ξηρά. Το ηλικίας 365 εκατομμυρίων ετών απολίθωμα περιλαμβάνει το κρανίο, τους ώμους και μέρος της λεκάνης του υδρόβιου Ventastega curonica και βρέθηκε στη Λετονία, αναφέρουν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος της επιθεώρησης «Νature».

Μολονότι πιστεύουν πως το Ventastega κατέληξε σε εξελικτικό αδιέξοδο (εξαφανίσθηκε και δεν εξελίχθηκε σε κάποιο από τα ζώα που γνωρίζουμε σήμερα), το εύρημα προσφέρει νέες πληροφορίες για την εξελικτική μετάβαση από τα ψάρια στα τετράποδα. Το Ventastega ήταν περισσότερο τετράποδο παρά ψάρι. Τρομερό στην όψη, κολυμπούσε σε ρηχά υφάλμυρα νερά, είχε μήκος 1 έως 1,2 μέτρα και έτρωγε άλλα ψάρια. Είχε πιθανόν κοντά άκρα με άγνωστο αριθμό δακτύλων, λένε οι επιστήμονες.

«Αν το έβλεπες από απόσταση, θα έμοιαζε με μικρό αλιγάτορα, αλλά αν κοίταζες προσεκτικότερα, θα έβλεπες ένα πτερύγιο στην πλάτη του», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Περ Άλμπεργκ, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο σουηδικό πανεπιστήμιο της Ουψάλας. Έζησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια, πριν οι πρώτοι δεινόσαυροι εμφανιστούν στη Γη.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...