Κυριακή, Ιουνίου 29, 2008

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Ε.Γ., ΚΟΠΡΙΤΕΣ!


ΕΘΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ ΤΟΥ ΕΚΣΓ

NATIONAL CONTACT POINT FOR THE ECML


For comments or suggestions please contact the keg@komvos.edu.gr

Α.-Φ. ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ
(1946-2004)

exams


«Οχι στην αρπαγή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας!"



του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Ανησυχία προκαλεί στους φιλολογικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης η φημολογία ότι εξετάζεται η μεταφορά του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) στην Αθήνα, μετά από 14 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη. Το επιστημονικό έργο του ΚΕΓ χαρακτηρίζεται πρωτοποριακό στην έρευνα και προβολή της ελληνικής γλώσσας, τη στιγμή μάλιστα που το θέμα των Σκοπίων βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.


Μόνο το εκδοτικό έργο του ΚΕΓ αριθμεί συνολικά 68 έργα, τρία εκ των οποίων θεωρούνται κορυφαία σε επιστημονικό επίπεδο:

Η έκδοση μεγάλων επιστημονικών έργων, όπως η αυθεντική «Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας» στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με επιμέλεια του καθηγητή Φιλολογίας του ΑΠΘ, Τάκη Χρηστίδη. Η συνέχιση του μεσαιωνικού λεξικού του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά και το εθνικό λεξικό της Νέας Ελληνικής του Γεωργακά, με επιμέλεια του καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ και αντιπρόεδρου του ΚΕΓ, Ιωάννη Καζάζη.

Δεκάδες επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και εργαστήρια, αλλά και τέσσερα ηλεκτρονικά εργαλεία στο διαδίκτυο, εξασφαλίζουν σοβαρή παρουσία της ελληνικής γλώσσας στο ηλεκτρονικό σύμπαν. Πρόκειται για τον ηλεκτρονικό κόμβο «Πύλη για την ελληνική γλώσσα» (www.greeklanguage.gr).

Κάθε χρόνο το ΚΕΓ οργανώνει επίσης τις εξετάσεις «Πιστοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας» σε 100 εξεταστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Απονέμει τίτλους ελληνομάθειας, ικανοποιώντας παλιό αίτημα της ομογένειας. Το έργο του ΚΕΓ έχει τύχει ευρωπαϊκών και αμερικανικών διακρίσεων για τον επιστημονικό και καινοτομικό χαρακτήρα του.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι άρρηκτα δεμένο με το ΚΕΓ, τονίζει ο πρύτανης του ιδρύματος, Αναστάσιος Μάνθος, και μιλά για τον καταλυτικό του χώρο, στη σύνδεση των ΑΕΙ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μεταφορά του ΚΕΓ στην Αθήνα προϋποθέτει αλλαγή του καταστατικού του, υπογραμμίζει ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Φοίβος Γκικόπουλος. «Φτάνει πια με τη συγκεντρωτική αθηναϊκή συσσώρευση. Υποτίθεται ότι η Θεσσαλονίκη είναι το πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων».

«Δεν ξέρω τι μεθοδεύει η υδροκέφαλη Αθήνα για το ΚΕΓ, αλλά η θέση του βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη κοντά στο Ιδρυμα "Μανόλη Τριανταφυλλίδη" και το ΑΠΘ, που ίδρυσε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου», επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, φιλόλογος, Χρήστος Τσολάκης.

Υπογραμμίζει την τεράστια προσφορά του ΑΠΘ σε θέματα νεοελληνικού λόγου και υπενθυμίζει ότι τα βασικά στελέχη τως γλωσσοεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων του 1928, 1964 και 1976, προήλθαν από το ΑΠΘ και το ίδρυμα «Μ. Τριανταφυλλίδη».

Αντίθετος είναι κι ο καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. «Είναι απαράδεκτο και με βρίσκει αντίθετο ν' αποψιλώνονται οι υπηρεσίες και να συγκεντρώνονται όλα στην Αθήνα», τονίζει. Επισημαίνει ότι το ΚΕΓ έχει αποδείξει πως μπορεί θαυμάσια να επιτελεί τους ερευνητικούς του σκοπούς και το εκδοτικό του έργο ευρισκόμενο στη Θεσσαλονίκη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/06/2008

***
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Ε.Γ., ΚΟΠΡΙΤΕΣ!


Δεν έχουμε πολλά πράματα, για να υπερηφανευόμαστε
σ' αυτήν την ταλαίπωρη πόλη.
Ένα από αυτά είναι και το Κ.Ε.Γ.,
το οποίο , μέσα στα λίγα χρόνια λειτουργίας του,
έχει επιτελέσει άθλους.
Χάρη στην εμπνευσμένη επιτελική καθοδήγησή του
και την ακαταπόνητη δράση των συντελεστών του ,
έχει να επιδείξει έργο ανώτερο από
θεσμούς και ιδρύματα με ηλικία πολλών δεκαετιών.
Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του θα σας πείσει
για
του λόγου το αληθές και ασφαλώς
θα καταλάβετε τους λόγους που κάνουν
κάποιους νοσηρούς εγκέφαλους του Κέντρου
να το ορέγονται.
Αφού ο Καζάζης και όλοι οι άλλοι λαμπροί συνεργάστες του
"έβγαλαν όλη τη λάντσα" και κατάφεραν να φτιάξουν έναν οργανισμό
διεθνών επιστημονικών προδιαγραφών, για τον οποίο
όλοι οι διαθέτοντες στοιχειώδες νιονιό Έλληνες
πρέπει να υπερηφανεύονται, ήρθε η ώρα να τους τον
αρπάξουν και να απολαύσουν αυτοί τους καρπούς του.
Έτσι απλά και ανερυθρίαστα:
Να καρπωθούν το μόχθο των άλλων, οι κοπρίτες...

ΥΓ. Δεν πιστεύω να σας πέρασε από το μυαλό ότι πίσω από
τον ευγενή χαρακτηρισμό "κοπρίτες" υπονοείται
κάποιος σοφός νεοδημοκράτης γλωσσολόγος
και η παρέα του. Μακριά από μας μια τόσο κακοήθης υπόνοια!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...