Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2020

Μπορεί να είσαι ακροδεξιός και να χρησιμοποιείς "αριστερό-προοδευτικό" λόγο; Μπορείς, αν είσαι εθνικοσοσιαλιστής ή φασίστας!

 


Ακροδεξιά προπαγάνδα με «κλεμμένη» φρασεολογία

Μάριος Διονέλλης

Ακροδεξιά προπαγάνδα με «κλεμμένη» φρασεολογία

Από την πορεία κατά των μασκών και των περιοριστικών μέτρων που έγινε στα Χανιά (21/09/2020).


Με κείμενα που μιλούν για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα ακροδεξιές ομάδες ψαρεύουν στα θολά νερά της αγανάκτησης για τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό ● «Μπροστάρης» των κινητοποιήσεων στα Χανιά ο πατέρας που κουτούλησε εκπαιδευτικό την ημέρα του αγιασμού και καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση.

Kαμπανάκι για τη χειραγώγηση του κοινωνικού σώματος από την Ακροδεξιά χτυπούν οι όλο και πυκνότερες εκδηλώσεις κατά της μάσκας και των υπόλοιπων περιοριστικών μέτρων. Το απόγευμα της Δευτέρας στα Χανιά, που μετρούν πια 30 ημέρες σε καθεστώς τοπικού lockdown, πραγματοποιήθηκε ακόμα μία συγκέντρωση εναντίον των περιοριστικών μέτρων από πολίτες που δηλώνουν αρνητές της μάσκας και αμφισβητούν ακόμα και την ύπαρξη της ίδιας της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μπροστάρης στην κινητοποίηση ήταν ο πατέρας που την ημέρα του αγιασμού χτύπησε με κουτουλιά στο κεφάλι έναν καθηγητή όταν εκείνος απαγόρευσε την είσοδο του παιδιού του στο σχολείο χωρίς μάσκα. Το δικαστήριο των Χανίων τού επέβαλε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με τριετή αναστολή, αλλά οι περίπου 150 Χανιώτες που συμμετείχαν στην πορεία τον έθεσαν επικεφαλής, με μια τεράστια ελληνική σημαία στο χέρι.

Σε όλη την Ελλάδα, πάνω στη δικαιολογημένη αγανάκτηση για τα μέτρα και για την ορατή έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση, ψαρεύουν για ακροατήριο τα απομεινάρια της Ακροδεξιάς. Στην Αττική ο υπόδικος χρυσαυγίτης Γ. Λαγός κάνει εκστρατεία κατά της μάσκας στα σχολεία. Στη Μακεδονία οι αρνητές της μάσκας είναι οι ίδιοι που φορούσαν τις περικεφαλαίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και στην Κρήτη οι «αγανακτισμένοι» γονείς είναι οι ίδιοι που συμμετείχαν στο πογκρόμ κατά των μεταναστών στο Τυμπάκι, για το οποίο συνελήφθη ως διοργανωτής δημοτικός σύμβουλος που συνεργάζεται ανοιχτά με το κόμμα του Κασιδιάρη.

Το δόλωμα

Για το ψάρεμα στα θολά νερά της κοινωνικής αγανάκτησης χρησιμοποιείται δόλωμα από τον λόγο των κινημάτων και της Αριστεράς. Στα καλέσματα των διαμαρτυρόμενων διαβάζουμε φράσεις που μοιάζουν να έχουν βγει από τις προκηρύξεις μαζικότατων αντιφασιστικών κινημάτων της παγκόσμιας Ιστορίας. Οι συντάκτες των κειμένων πατάνε πάνω στη δικαιολογημένη οργή των απλών ανθρώπων και των επαγγελματιών που βλέπουν την κυβέρνηση να επιβάλλει κατασταλτικά-περιοριστικά μέτρα σε αυτούς ενώ αντιμετωπίζει με χαλαρότητα τους εφοπλιστές, τις αεροπορικές εταιρείες, τις μαζικές συναθροίσεις των εκλεκτών της, αδιαφορεί για τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς και αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία να στενάζουν. Ένα συνονθύλευμα συνθημάτων που κάνουν επίκληση στη δημοκρατία και στον αγώνα κατά του... φασισμού γίνεται προπαγανδιστικό εργαλείο της Ακροδεξιάς.

Στα καλέσματα των διαμαρτυρόμενων διαβάζουμε φράσεις που μοιάζουν να έχουν βγει από τις προκηρύξεις μαζικότατων αντιφασιστικών κινημάτων της παγκόσμιας Ιστορίας: «Λαέ των Χανίων! Δημοκρατικοί συμπολίτες [...] Η τρομοκρατία και η φασιστικοποίηση δεν θα περάσουν! Ολοι και όλες βάζουμε τη Δημοκρατία, τις λαϊκές ελευθερίες, τους ανθρώπους πάνω από πολιτικές ίντριγκες και συμφέροντα των πολυεθνικών των φαρμάκων».

Για παράδειγμα, από την προκήρυξη για την τελευταία συνάθροιση των Χανίων, που ξεκινά με την προσφώνηση «Λαέ των Χανίων! Δημοκρατικοί συμπολίτες», αλιεύουμε τα παρακάτω αποσπάσματα:

«Η τρομοκρατία και η φασιστικοποίηση δεν θα περάσουν!!! Ολοι και όλες βάζουμε τη Δημοκρατία, τις λαϊκές ελευθερίες, τους ανθρώπους πάνω από πολιτικές ίντριγκες και συμφέροντα των πολυεθνικών των φαρμάκων. Οχι!!! Δεν θα αφήσουμε τους εμπόρους των Λαών, με πρόσχημα σήμερα τον κόβιντ, αύριο άλλον ιό, μεθαύριο οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική τους αφορμή, να μετατρέψουν την πατρίδα μας, τα Χανιά, την Κρήτη, την Ελλάδα, τον κόσμο όλο σε μιαν απέραντη νέα Σπιναλόγκα μιας γενιάς απόλυτα ελεγχόμενων, απόλυτα ανελεύθερων ρομποτοποιημένων μετανθρώπων οργουελικού τύπου!». Αν μη τι άλλο, όποιος τα έγραψε αυτά ήξερε τι ήθελε να ακούσει το ακροατήριο μέσα στην απόγνωσή του.

Για τα διαρκώς παρατεινόμενα lockdowns γράφουν: «Τα επιβάλλουν με ωμότατα φασιστική διαδικασία και νοοτροπία. Με καμία παράθεση -έστω για το θεαθήναι- στοιχείων νοσούντων και συγκριτικών με άλλες περιοχές δεδομένων, μόνο με την κατάπτυστη, αναφερόμενη αόριστα σαν πρόφαση, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο της, εισήγηση της εθνικής επιτροπής δημόσιας υγείας έναντι του Covid-19!!!». Και εδώ το υπαρκτό πρόβλημα της απόκρυψης των στοιχείων, που καιρό τώρα έχει τονιστεί (και με ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»), χρησιμοποιείται έντεχνα για να φτάσουν στο συμπέρασμα «αφού δεν έχουμε στοιχεία, ας μην έχουμε και μέτρα». Θέσεις εύπεπτες για το κοινό, που οδηγούν σε πιο ακραίες καταστάσεις και εν τέλει εξυπηρετούν την κυβέρνηση αφού κρύβουν οποιαδήποτε άλλη φωνή σοβαρής αμφισβήτησης.

Στη θέση της Αριστεράς

Και η προκήρυξη καταλήγει: «Απαντούμε με υπεράσπιση, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Απαντούμε με ελεύθερη κριτική σκέψη, επίγνωση, λαϊκή αφύπνιση και με Αγώνες!». Θα μπορούσε να έχει βγει αυτούσιο από τα κείμενα των «αγανακτισμένων» επί Σαμαρά - Βενιζέλου.

Όλα αυτά στην αρχή έμοιαζαν γραφικά. Ωστόσο, το «ψάρεμα» φαίνεται να αποδίδει, όσο η κοινωνική αγανάκτηση μεγαλώνει και όσο δεν υπάρχει στο προσκήνιο αντίθετος πόλος να οργανώσει και να εμπνεύσει λαϊκές κινητοποιήσεις. Εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η Ακροδεξιά παίρνει εντέχνως στους δρόμους τη θέση της Αριστεράς την ώρα που εκείνη (τουλάχιστον εκείνη που κυβέρνησε) χαριεντίζεται με τη Σοσιαλδημοκρατία και φτιάχνει λογότυπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...