Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2020

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



Σκαρπέλος Γιάννης - Bodossaki Lectures on DemandΓιάννης Σκαρπέλος / Ο καθηγητής οπτικού πολιτισμού για τη νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική Συμμαχία Το νέο έμβλημα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Ο Γιάννης Σκαρπέλος, Καθηγητής Οπτικού Πολιτισμού στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, μίλησε σήμερα στον 105,5 Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, κάνοντας μία πρώτη – εν θερμώ- κρίση πάνω στη νέα οπτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, λίγα λεπτά μετά την παρουσίασή της από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ως προς το λεκτικό μέρος του βίντεο, ο κύριος Σκαρπέλος παρατήρησε πως εστίασε στις σημασίες που θέλει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα του εποχή. Θεωρεί πως το γλωσσικό μήνυμα λειτουργεί επαναλαμβάνοντας τις βασικές αξίες της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς, αξίες που ήδη από τη Γαλλική Επανάσταση συνδέονται με μία ριζοσπαστική πολιτική τοποθέτηση. Υποστήριξε πως το «κόκκινο» είναι ένα χρώμα που μας κληροδότησε η παράδοση της γαλλικής επανάστασης μαζί με τις αξίες που σήμερα επανέλαβε ως κεντρικές, ως καθοριστικές, ως οδηγούς, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σύντομο βίντεο. Η Αλληλεγγύη ως Αδελφοσύνη (fraternité), η Ελευθερία και η Ισότητα βρίσκονται στο κέντρο του μηνύματος δημιουργώντας μία συνεκτική πλατφόρμα αξιών.
Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου επεσήμανε πως αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις αλλαγές στην οπτική ταυτότητα των κομμάτων και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ που προ δεκαετίας άλλαξε σύμβολο και όνομα. Ωστόσο παρατηρεί πως μία προσθήκη στην ονομασία όπως η «Προοδευτική Συμμαχία» δεν αλλάζει το βασικό όνομα του κόμματος, αλλά μπορεί να δηλώσει τις μεταβολές και τη σύνδεση με την κοινωνία όπως αυτές συμβαίνουν.
Όσο για το αστέρι, ο κύριος Σκαρπέλος ανέφερε πως η αποδιάρθρωση του σηματοδοτεί μία μεταμοντέρνα, διαφορετική προσέγγιση η οποία ωστόσο παραμένει προσηλωμένη στις βασικές αρχές ενός αριστερού κόμματος. Στις αξίες δηλαδή που εκφράζονται από τις πέντε κορυφές αυτού του αστεριού.
Στην ερώτηση του Νίκου Ξυδάκη σχετικά με τα χρώματα που συνδέονται με τις ακτίνες, ο καθηγητής παρατήρησε πως δημιουργούν ένα ουράνιο τόξο, ένα  παγκόσμιο σύμβολο που δηλώνει την υποδοχή της πολλαπλότητας, τα κινήματα ειρήνης, αλλά και τα συμπεριληπτικά - πολλαπλών ταυτοτήτων κινήματα.
Επί μέρους, το «κόκκινο» σύμφωνα με τον καθηγητή συμβολίζει την επανάσταση και είναι βαθιά συνδεδεμένο με τον Σοσιαλισμό, το «πράσινο» αναφέρεται στα σύγχρονα περιβαλλοντικά κινήματα τα οποία πλέον είναι πιο ενεργά από ποτέ, το «κίτρινο» συνδέεται με τη δικαιοσύνη, αλλά και έχει συνδεθεί οπτικά με φιλελεύθερα κόμματα όπως επεσήμανε ο κύριος Σκαρπέλος. Το μωβ απευθύνεται στην ισότητα, το φεμινισμό και την απελευθέρωση από κάθε λογής ιεραρχίες. «Ανοίγει μία ενδιαφέρουσα βεντάλια με αυτά τα χρώματα που θα έχει ενδιαφέρον να τα δούμε να συνδέονται με το λογότυπο στην επικοινωνία του κόμματος», σημείωσε.
Τέλος, στην ερώτηση του Νίκου Ξυδάκη για το αν το rebranding του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς οπτικό ή έχει και ιδεολογικές προεκτάσεις, ο κύριος Σκαρπέλος απάντησε πως θεωρεί το εν λόγω rebranding οπτικό και όχι ιδεολογικό, καθώς πρόκειται για την υπενθύμιση των βασικών αξιών του κόμματος. Σε μία τέτοια στιγμή το rebranding των «αξιών» θα ήταν προβληματικό.
Ενώ συμπληρώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που βγήκε δυναμικά στο προσκήνιο στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας έπρεπε να λειτουργήσει ως ένας φάρος που θα μετέδιδε αυτές τις αξίες στην κοινωνία. Αν απομακρυνόταν από αυτές θα δημιουργούσε σύγχυση, οπότε ορθώς τις υπενθυμίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...