Πέμπτη, Μαΐου 31, 2018

Tι θα συμβεί  τον Ιούνιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης;


Εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες, μουσική περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, τηλ. 231 331 0201) για το μήνα Ιούνιο. Το πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε, έχει ως εξής:

 

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018
Ώρα: 20:00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Ιουλία Βοκοτοπούλου
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ
Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης
«Ο Οδυσσέας στον Άδη» του Νίκου Βισκαδουράκη.
Πρόκειται για 61 ζωγραφικά έργα που έχουν θέμα τους την Οδύσσεια και πιο συγκεκριμένα την ραψωδία λ΄, γνωστή και ως Νέκυια.
Τα έργα μέσα από το διακριτό εικαστικό ιδίωμα του καλλιτέχνη αποτυπώνουν την ιστορία της καθόδου του Οδυσσέα στον Άδη. Η ιδέα της καθόδου ενός θνητού στον Κάτω Κόσμο και η επιστροφή του στον κόσμο των ζωντανών δεν είναι απλώς ένας ακόμη μύθος. Αποτυπώνει την πολυεπίπεδη σχέση του ανθρώπου με τον θάνατο και τους νεκρούς.
Ο καλλιτέχνης μελέτησε την Οδύσσεια και δημιούργησε με τη σειρά του έργα ξεκινώντας από μία, θα έλεγε κανείς, συναισθηματική αφετηρία. Έτσι, δεν θα τον βρούμε να εικονογραφεί τις συμμετρικές σκηνές του Ομήρου: άνδρες-γυναίκες, παρελθόν-παρόν. Ο Βισκαδουράκης αποστασιοποιείται, εκφράζει γνήσιες ιδέες, και συγκινήσεις και δεν αναλώνεται στην εμφάνιση του τελικού αποτελέσματος. Είναι ένα παράδειγμα τέχνης που κινείται στις παρυφές και όχι στο κέντρο της αφήγησης, που αναπτύσσει το περιθώριο και τη δική του αισθητική.
Διάρκεια έκθεσης: 01 Ιουνίου – 08 Ιουλίου 2018
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018
ΩΡΑ: 20:30
ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ Επετειακή εκδήλωση
Εκδήλωση για την 100η επέτειο της 1ης Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Κεντρική ομιλία από τον συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη, με θέμα: Από τη Μάχη του Σαρνταραμπάτ στην ίδρυση της 1ης Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Συμμετέχουν η Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Θεσσαλονίκης και η Παιδική Χορωδία του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου, υπό την Διεύθυνση του Ηρακλή Παναγόπουλου.
Απαγγέλουν οι: Αστγίκ Γκαναπετιάν, η Αρμενική Νεολαία Θεσσαλονίκης και οι μαθητές του Αρμενικού Σχολείου.
Χορεύει το συγκρότημα «ΜΑΣΙΣ» Αρμενικούς Παραδοσιακούς χορούς.
Συνδιοργάνωση: Αρμενική Εθνική Επιτροπή, Αρμενικός Πολιτιστικός Σύλλογος «ΧΑΜΑΣΚΑΪΝ», Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Πέμπτη 07 έως Κυριακή 10 Ιουνίου 2018
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας και φέτος στην πανελλήνια εκστρατεία «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ, διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και γονείς. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πνεύμα του προγράμματος, που αφορά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.
Ο φετινός εορτασμός στο ΑΜΘ έχει τον τίτλο:
«Παν, ο σκανταλιάρης θεός»
Την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουνίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές μονάδες σχετικό με τον Πάνα στη Μακεδονία και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου (ώρα 11.30-12.30) θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά από 6 έως 12 ετών, το οποίο περιλαμβάνει αφήγηση μύθων σχετικών με το παραπάνω θέμα από την Action Art/Εικαστική Δράση και τη Ροδάνθη Δημητρέση.
Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η προεγγραφή και η δήλωση συμμετοχής.
Τ. 2313 310201 & 244 (Δευτ-Παρ. 08.00 έως 15.00)
Σάββατο 9 Ιουνίου, 09.30
Αιθ. Μ. Ανδρόνικος, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Κυριακή 10 Ιουνίου, 10.00
Αιθ. Γ. βελένης, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ Επιστημονική Διημερίδα 
«The work of magic art»
ιστορία, χρήσεις και σημασίες του μνημείου Incantadas της Θεσσαλονίκης

Οι Ιncantadas ή Μαγεμένες, οι αμφίγλυφοι πεσσοί μίας ρωμαϊκής κιονοστοιχίας της Θεσσαλονίκης που το 1864 μεταφέρθηκαν από τον Εμμανουέλ Μιλλέρ στο Λούβρο, είναι το θέμα της επιστημονικής διημερίδας που συνδιοργανώνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η διημερίδα, αποσκοπεί σε μία συνολική αποτύπωση του ερευνητικού προβληματισμού γύρω από την ιστορία, την ερμηνεία, τις περιπέτειες, τις χρήσεις και τη σημασία του γλυπτικού αυτού συνόλου. Μέσα από ποικίλες προσεγγίσεις (αρχαιολογική, ανθρωπολογική, μουσειολογική, φιλολογική, ιστορική και άλλες), η διημερίδα φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορία των Incantadas, αυτών των προϊόντων μαγείας σύμφωνα με τους περιηγητές του 18ου αιώνα Stuart και Revett, αφορμή προβληματισμού τόσο για την ερμηνεία όσο και για τη διαχείριση και πρόσληψη της αρχαιολογικής κληρονομιάς στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι σήμερα.
Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018
ΩΡΑ: 20:00
ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ Συναυλία
Στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής διοργανώνεται συναυλία της ορχήστρας εγχόρδων «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΜΕΡΑΤΑ» με έργα: Bach, Mozart, Mendelssohn, Barber, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού και Δικηγόρου Γιώργου Κωνσταντινίδη
Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018
ΩΡΑ: 19:00
ΧΩΡΟΣ: Εκθεσιακοί χώροι
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής και της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Γνωρίζοντας την Αρχαία Ελληνική Μουσική».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Καϊμάκη και το μουσικό σύνολο «Μεσογειακά Ηχοχρώματα».
Θα υπάρξει θεματική ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους για τα αρχαία μουσικά όργανα από τον αρχαιολόγο του ΑΜΘ Χαράλαμπο Τσούγγαρη. Σε κάθε στάση της ξενάγησης οι Ιωάννης Καϊμάκης και Κώστας Παπάς θα παρουσιάσουν τον ήχο των εικονιζόμενων μουσικών οργάνων, χρησιμοποιώντας αντίγραφα αρχαίων και παραδοσιακών αερόφωνων και μεμβρανόφωνων οργάνων, με τη συνοδεία της Ελένης Χατζηευαγγέλου στο τραγούδι.
Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν οικογένειες προσφύγων και είκοσι επιπλέον άτομα κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στα τηλέφωνα
Τ. 2313 310201 & 273 (Δευτ-Παρ. 08.00 έως 15.00)
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 ΩΡΑ: 09:00 – 12:30
ΧΩΡΟΣ: Αίθριο
Εθελοντική αιμοδοσίαΜε αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων εθελοντικής αιμοδοσίας των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Βόρεια Ελλάδα, διοργανώνεται στο αίθριο του ΑΜΘ εθελοντική αιμοδοσία και συλλογή φαρμάκων, τα οποία θα διατεθούν στα κοινωνικά φαρμακεία της πόλης.
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 ΩΡΑ: 19:00
ΧΩΡΟΣ: Αιθουσα Μ. Ανδρόνικος
ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ
Μουσείο και Κοινωνία
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με αφορμή την «Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους» διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με τις ακόλουθες ομιλίες:
Ναρκωτικά και επιπτώσεις στην κοινωνία
Ομιλητής: Πέτρος Γούλας, Αστυνόμος Β΄ της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης
Ισχύουσες Πολιτικές κατά των εξαρτήσεων
Ομιλητής: Δρ. Κωνσταντίνος Γαζγαλίδης, Συντονιστής Διευθυντής Εξαρτήσεων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Συντονιστής Μονάδων & Υπηρεσιών ΟΚΑΝΑ Β.Ε.
Ναρκωτικά: Η διεθνής πραγματικότητα
Ομιλητής: Φαίδων Καλοτεράκης, Ειδικός Βοηθός Διευθυντή ΚΕΘΕΑ, Διεθνής Επιστημονικός Σύμβουλος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και την Εγκληματικότητα
Ουσίες και εξάρτηση, βιολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες
Ομιλητής: Οδυσσέας Κυριαζής, Ψυχίατρος, υποψήφιος Δρ. Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...