Τρίτη, Ιουλίου 01, 2008

Πάνε κι οι συμβασιούχοι!

Ελλάδα
Αφαίμαξη προσωπικού στα ΑΕΙ
Εκτός πανεπιστημίων θα βρεθούν εντός διμήνου οι συμβασιούχοι στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξαιτίας της λήξης των προγραμμάτων χρηματοδότησης από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ).
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία (29.06.2008), για πολλά ΑΕΙ αυτό σημαίνει ότι πολλές υπηρεσίες τους, πλέον, θα υπολειτουργούν ή θα
κλείσουν. Είναι ασαφές το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση, που θα επιφέρει αφαίμαξη προσωπικού.
Αυτό θα εξαρτηθεί αφ' ενός από τη συνέχιση κάποιων δράσεων του Γ' ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ 2009-2013, αφ' ετέρου από το αν θα γίνει δεκτή η τροποποίηση της διυπουργικής απόφασης 679 του 1996, όπως πρότειναν οι πρυτάνεις.
Αν υιοθετηθεί η πρόταση, θα μπορούν οι πρυτανικές αρχές να
προσλαμβάνουν προσωπικό (μέσω ΑΣΕΠ) με χρηματοδότηση από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ). Αλλιώς, οι πρυτάνεις δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν προσλήψεις, γιατί μπορεί να υποστούν νομικές κυρώσεις, όπως ήδη συνέβη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Οι ΕΛΚΕ χρησιμοποιούνται επί δύο δεκαετίες για να διοχετεύονται στα ιδρύματα κυρίως κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, με όρους πιο ευέλικτους από αυτούς που επιβάλλει ο Κώδικας Δημόσιου Λογιστικού.
Δεδομένης της ελλιπούς και καθυστερημένης χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις κυβερνήσεις, τα χρήματα των ειδικών λογαριασμών και εκείνα του ΕΠΕΑΕΚ εκτιμάται ότι έχουν διασώσει τα ΑΕΙ από τη χρεοκοπία, αλλά άφησαν έκθετους πανεπιστημιακούς που ενέκριναν δράσεις άσχετες με την εκάστοτε προβλεπόμενη.
Το Συντονιστικό Συλλόγων Συμβασιούχων Πανεπιστημίων επιχειρεί αυτές τις μέρες να καταγράψει τον αριθμό των εργαζομένων που αμείβονται από τα ΕΠΕΑΕΚ και τους ΕΛΚΕ ανά ίδρυμα και τις ημερομηνίες λήξης των συμβάσεών τους (κυρίως μεταξύ 30 Ιουλίου και 30 Αυγούστου).
Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Σύλλογος έχει καταγράψει το
υλάχιστον 25 συμβασιούχους, 10 εκ των οποίων είναι από το τμήμα Αρχιτεκτονικής, το οποίο φοβούνται ότι ίσως να μην μπορέσει να λειτουργήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Σοβαρά υπονομεύεται η λειτουργία των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών όλης της χώρας, που αναβαθμίστηκαν την τελευταία δεκαετία χάρη στα κοινοτικά κονδύλια. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην εντάξει τις βιβλιοθήκες στο Δ' ΚΠΣ θα αφήσει άνεργους τους περίπου 350 συμβασιούχους των βιβλιοθηκών.
Θα απομείνουν οι 370 μόνιμοι, κάτι που σύμφωνα με το συντονιστικό όργανο των συμβασιούχων του κλάδου θα προκαλέσει κλείσιμο
μικρών βιβλιοθηκών και θα ακυρώσει σειρά δράσεων που αφορούν το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας (έρευνα, τεκμηρίωση, ακαδημαϊκή διασύνδεση κ.ά.).
Στα γραφεία διασύνδεσης, που στηρίχθηκαν από το 1997 σε κοινοτικούς πόρους, απασχολούνται περίπου 100 συμβασιούχοι. Δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση πώς θα χρηματοδοτηθεί η λειτουργία τους την περίοδο 2007-2013 και οι εργαζόμενοι ζητούν να υπάρξει πρόγραμμα-γέφυρα (όπως συνέβη μεταξύ Β' κ
αι Γ' ΚΠΣ), ώστε να μην υπολειτουργήσουν μέχρι να ανακοινωθούν οι νέες δράσεις.
e-paideia.net

" Μη στενοχωριέσαι, συμβασιούχε, που απολύεσαι!
Να 'σαι περήφανος που υπηρέτησες την Επιστήμη
και έπεσες στο πεδίο της μάχης
υπερασπίζοντας τα ιδανικά της.
Καλή τύχη, φίλε μου σε ό,τι κι αν κάνεις!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Jan Stanislawski (1860-1907)- Polish modernist painter and founder of various innovative art groups-Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος και ιδρυτής διαφόρων καινοτόμων ομάδων τέχνης

Ο Jan Grzegorz Stanisławski (24 Ιουνίου 1860, Vilshana – 6 Ιανουαρίου 1907, Κρακοβία, Αυστροουγγαρία) ήταν Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος, ...