Η 75η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Πορεία προς το μεσοπρόθεσμο μέλλον
Δρ. Πολυχρόνης Κ. Ναλμπάντης
Υποστράτηγος ε.α.: Αντιπρόεδρος στο Institute for Security and Defence Analysis (www.i-sda.eu) και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (www.idis.gr) του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή: geoeurope.org
Η Ρωσία σήμερα, μετά από 2 έτη πολέμου, κατέχει τη στρατηγική πρωτοβουλία και έτσι, δυστυχώς για την Ουκρανία, “η ήττα εξακολουθεί να είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα”, ενώ το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να παρέχουν πρωτοφανή επίπεδα υποστήριξης, συμβάλλοντας στη διατήρηση του θεμελιώδους δικαιώματος της Ουκρανίας, στην αυτοάμυνά της.
Στα πλαίσια αυτά, το ΝΑΤΟ γιόρτασε την 75η επέτειό του τον Απρίλιο του 2024 και πραγματοποίησε την ετήσια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.
Πρακτικά, για 75 χρόνια, το ΝΑΤΟ παρέχει ασφάλεια και άμυνα σε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αν και η διάθεση στη Σύνοδο Κορυφής ήταν σε μεγάλο βαθμό πανηγυρική, η Διακήρυξη της Ουάσιγκτον έδειξε ότι η σύγκληση ήταν κάτι περισσότερο από μια ευκαιρία για εορτασμό, λειτούργησε ως σημείο καμπής για το μέλλον της Συμμαχίας και ως έκκληση για δράση για τη διατήρηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Τρία βασικά θέματα επικράτησαν και υποδεικνύουν τις μελλοντικές τάσεις της Συμμαχίας: πρώτον η υποστήριξη προς την Ουκρανία, δεύτερον η ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ και τρίτον η εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Με έναν νέο σύμμαχο -τη Σουηδία- να συμμετέχει για πρώτη φορά, και έναν ανανεωμένο σκοπό και μεγαλύτερη ενότητα για τη Συμμαχία υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το ΝΑΤΟ βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη περίοδο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας του.
Είναι γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται στις τρέχουσες απειλές και προβλέπει τις νέες προκλήσεις ασφαλείας και παρά τα επιτεύγματα αυτά, υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ καθόρισε στόχους με σκοπό η Ατλαντική Συμμαχία να ανταποκριθεί στο πιο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον απηχεί σε μεγάλο βαθμό την προηγούμενη πολιτική ασφάλειας και άμυνας και όμως τώρα υπάρχουν νέα σημεία συζήτησης στο ΝΑΤΟ, που προσδιορίζουν και ορισμένα αξιοσημείωτα συμπεράσματα.
Από το 2022 έχει καταστεί σαφές ότι η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην παραγωγή αμυντικού υλικού για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Για το σκοπό αυτό, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε μια νέα δέσμευση επέκτασης της βιομηχανικής ικανότητας για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Συμμαχίας, την αύξηση της κλίμακας της λογιστικής υποστήριξης και των πολυεθνικών προμηθειών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού. Με βάση το σχέδιο δράσης για την αμυντική παραγωγή, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους το 2023, η νέα δέσμευση ενισχύει επίσης τη συνεργασία με τους εταίρους του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους έχουν επενδύσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμυντική βιομηχανία για την επανεκκίνηση ή την επέκταση της παραγωγής σε 35 κράτη. Με τη Ρωσία ικανή να αναδιοργανώσει τις ένοπλές της δυνάμεις στα επίπεδα πριν από το 2022 και μέσα σε 5-7 χρόνια από τώρα, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ – Καναδάς) βρίσκονται ήδη πίσω από το σημείο που πρέπει να βρίσκονται όσον αφορά τις δυνατότητες της αμυντικής παραγωγής για να ανταποκριθούν και να αντιμετωπίσουν μια αναγεννημένη Ρωσία.
Μια αξιοσημείωτη διαφορά όσον αφορά τη Ρωσία, σε ένα σημάδι των καιρών, είναι ότι ένα μεγαλύτερο μέρος της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον επικεντρώθηκε στους συμμάχους και τους εταίρους της Ρωσίας. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) και το Ιράν καταδικάστηκαν για την υποδαύλιση του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η πιο έντονη φραστική διατύπωση απευθυνόταν προς την Κίνα, η οποία περιγράφηκε ως “αποφασιστικός αρωγός” του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μέσω της λεγόμενης “εταιρικής σχέσης χωρίς όρια” και της ευρείας κλίμακας υποστήριξής της προς τη ρωσική αμυντική βιομηχανική βάση. Η Κίνα δεν εμφανιζόταν ως “ανησυχία” στις επίσημες δηλώσεις του ΝΑΤΟ πριν από το 2019, αλλά πλέον αναφέρεται όλο και περισσότερο ως “συστημική πρόκληση” για την ευρωατλαντική ασφάλεια, λόγω της εταιρικής σχέσης της Κίνας με τη Ρωσία “χωρίς όρια”. Η Νατοϊκή Συμμαχία των 32 Κρατών-Μελών (Κ-Μ) -όλα τα Κ-Μ έπρεπε να συμφωνήσουν με το κείμενο της δήλωσης- καταδίκασε ομόφωνα την υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία.
Παρόλο που η Κίνα ισχυρίζεται επίσημα ότι δεν πωλεί οπλικά συστήματα στη Ρωσία, όμως εξακολουθεί να παρέχει υλικό διπλής χρήσης, π.χ. τσιπ υπολογιστών, εξαρτήματα και προηγμένο λογισμικό, που επιτρέπει την χρήση του από την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Σε μερικές από τις πιο σκληρές διατυπώσεις της διακήρυξης, η Συμμαχία δηλώνει ηχηρά ότι η Κίνα “δεν μπορεί να επιτρέψει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη στην πρόσφατη ιστορία, χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα και τη φήμη της”. Επιπρόσθετα η Κίνα, η Ινδία και μεγάλο μέρος του Παγκόσμιου Νότου αρνούνται να ενωθούν με τις δυτικές δυνάμεις και να αντιταχθούν ανοιχτά στην έναρξη και τη διεξαγωγή του πολέμου από τη ρωσική κυβέρνηση.
Η αυξημένη προβολή της Κίνας στις δηλώσεις του ΝΑΤΟ οδήγησε τη Συμμαχία να επανεκτιμήσει τις εταιρικές της σχέσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Από τη Σύνοδο Κορυφής του 2022 στη Μαδρίτη, οι 4 χώρες της Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific 4) -η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα- έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Διακήρυξη της Ουάσιγκτον καθιστά σαφές ότι το Eυρωατλαντικό και το θέατρο του Ινδο-Ειρηνικού είναι αλληλένδετα, με τη δυναμική της ασφάλειας να επηρεάζει αμοιβαία το ένα το άλλο. Τα κράτη Asia-Pacific 4 πωλούν όλο και περισσότερο οπλικά συστήματα και τεχνολογία στην Ευρώπη για να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματα, υποστηρίζουν την Ουκρανία με τους δικούς τους τρόπους και προσφέρουν την τεχνογνωσία τους στην κυβερνοάμυνα και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα έχει έναν μελλοντικό, αν και ακόμη πιο καθορισμένο ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό ωκεανό.
Σήμερα, η θεωρία της νίκης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σαφής. Από τότε που κατέρρευσε το αρχικό του σχέδιο περί αιφνιδιαστικού πολέμου, ο Ρώσος ηγέτης σχεδιάζει και στοιχηματίζει τη νίκη του στον πόλεμο φθοράς εναντίον της Ουκρανίας. Ο ρωσικός στρατός σημειώνει σταδιακά επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, αλλά η κύρια ρωσική δράση στρέφεται κατά των ουκρανικών πόλεων και κωμοπόλεων, των υποδομών και του ηθικού του λαού της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, οι αδιάκοποι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν οδηγήσει στην καταστροφή πολύ περισσότερων από το ήμισυ της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Οι δυτικοί σύμμαχοι και εταίροι αγωνίζονται να παράσχουν όσες περισσότερες δυνατότητες αεράμυνας στην Ουκρανία, ώστε οι ένοπλές της δυνάμεις να μπορούν να αμυνθούν, αλλά η Ρωσία δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα να παράγει και να εφοδιαστεί με περισσότερες βόμβες και πυραύλους για να στηρίξει την εκστρατεία της. Τέλος, οι καταστροφές στις ουκρανικές υποδομές, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, είναι απίθανο να αποκατασταθούν στο ορατό μέλλον. Το στοίχημα του προέδρου Πούτιν είναι διαφανές και απλό -σε έναν πόλεμο φθοράς, κερδίζει η πλευρά που έχει περισσότερα από όλα [δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό (κοινωνία), τη διοικητική μέριμνα, τη στρατιωτική θεωρία (επιχειρήσεις βάθους/deep battle], την αμυντική βιομηχανία και την τεχνολογία], δηλαδή τις διαστάσεις της στρατηγικής σύμφωνα με τον Sir Michael Howard. Και η Ρωσία έχει περισσότερα από όλα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν πιέζεται να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο![.......................................................................................]
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου