Σάββατο, Μαΐου 11, 2024

Η καταστροφή στη Γάζα, χειρότερη και από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης!

 https://pbs.twimg.com/media/GNMpRHVW8AA4HgJ?format=png&name=900x900


Η καταστροφή στη Γάζα, χειρότερη και από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης!

Μαριλένα Κουντούρη

Η καταστροφή που έχει προκαλέσει στη Γάζα η αδιάκοπη στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, τον Οκτώβριο του 2023, είναι μεγαλύτερη ακόμα και από την καταστροφή της Δρέσδης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο TRT World, ο υποψήφιος διδάκτορας στο City University of New York, ο οποίος ερευνά δορυφορικές εικόνες του παλαιστινιακού θύλακα, “ο δείκτης των υλικών ζημιών που καταγράφονται στη Γάζα δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε έχουμε μελετήσει στο παρελθόν”.

Την ώρα που μία εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστινίων, βρίσκεται προ των πυλών, το TRT κατέγραψε το μέγεθος της καταστροφής στη Γάζα.

“The rate of damage being registered is unlike anything we have studied before.”

Israel’s seven-month bombardment of Gaza has caused more destruction than the controversial firebombing of the German city of Dresden near the end of the Second World War, analysts say— TRT World (@trtworld) May 10, 2024

Γάζα: Πόλη γεμάτη χαλάσματα

Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του κόσμου. Πριν την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε μια λωρίδα γης 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων (140 τετραγωνικών μιλίων).

Σύμφωνα με δορυφορικές αναλύσεις του Scher και του Jamon Van Den Hoek, αναπληρωτή καθηγητή γεωγραφίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, το 56,9% των κτιρίων της Γάζας είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί στις 21 Απριλίου, δηλαδή συνολικά 160.000 κτίρια. “Οι ταχύτεροι ρυθμοί καταστροφής σημειώθηκαν κατά τους δύο με τρεις πρώτους μήνες των βομβαρδισμών”, δήλωσε ο Scher στο AFP.

Παλαιστίνιοι στα χαλάσματα της Γάζας

Παλαιστίνιοι στα χαλάσματα της Γάζας (AP Photo/Ismael Abu Dayyah)

Στην πόλη της Γάζας, όπου ζούσαν περίπου 600.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο, η κατάσταση είναι τραγική, καθώς σχεδόν τα τρία τέταρτα (74,3%) των κτιρίων της έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.

Κατεστραμμένα νοσοκομεία

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα νοσοκομεία της Γάζας έχουν δεχθεί επανειλημμένα χτυπήματα από τις δυνάμεις του Ισραήλ, καθώς, όπως ισχυρίζεται, η Χαμάς χρησιμοποιεί τις υγειονομικές δομές για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Scher, κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες του πολέμου, “το 60% των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης αναφέρθηκαν ότι έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί”.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, το al-Shifa στην πόλη της Γάζας, έγινε στόχος δύο επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, τον Νοέμβριο του 2023 και τον Μάρτιο του 2024. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η δεύτερη επιχείρηση μετέτρεψε το νοσοκομείο σε ένα “άδειο κέλυφος γεμάτο υπολείμματα ανθρώπων”.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το AFP από το πρόγραμμα OpenStreetMap, το υπουργείο Υγείας της Γάζας και το δορυφορικό κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT), πέντε νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Σήμερα, περίπου το 27% των νοσοκομείων (λιγότερο από 1 στα 3 δηλαδή) λειτουργούν μερικώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάνω από το 70% των σχολείων υπέστησαν ζημιές

Τα σχολεία του παλαιστινιακού θύλακα, τα οποία λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στα οποία πολλοί άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο από την έναρξη του πολέμου, έχουν γίνει στόχος των ισραηλινών επιθέσεων.

Από τις 25 Απριλίου, η UNICEF είχε καταμετρήσει 408 σχολεία που είχαν υποστεί ζημιές, τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 72,5% των συνολικών εγκαταστάσεων (563). Από αυτά, 53 σχολικά κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα 274 έχουν υποστεί ζημιές από πυρκαγιά.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τα 2/3 των σχολείων θα χρειαστούν οριακά ολική ανοικοδόμηση για να είναι και πάλι λειτουργικά.

Όσον αφορά τους θρησκευτικούς χώρους, τα στοιχεία από το UNOSAT και το OpenStreetMap δείχνουν ότι το 61,5% των τζαμιών έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.

Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Παλαιστίνιοι στη Γάζα (AP Photo/Leo Correa)

Η σοκαριστική σύγκριση με τη βομβαρδισμένη Δρέσδη

Το επίπεδο της καταστροφής στη βόρεια Γάζα έχει ξεπεράσει αυτό της Δρέσδης, η οποία βομβαρδίστηκε από τους Συμμάχους τον Φεβρουάριο του 1945, μία πράξη που αποτελεί μία από τις μελανότερες στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με αμερικανική στρατιωτική μελέτη του 1954, την οποία επικαλούνται οι Financial Times, η εκστρατεία βομβαρδισμού στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατέστρεψε το 59% των κτιρίων της Δρέσδης ενώ πάνω από 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Συνοπτικά:

  • Στη Δρέσδη, μία πόλη 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ήταν 59% ενώ στη Γάζα, μία πόλη 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν υπολογίζονται στο 75% περίπου
  • Η Δρέσδη δέχτηκε παραπάνω από 3.900 τόνους εκρηκτικών από τις συμμαχικές δυνάμεις ενώ η Γάζα δέχτηκε πάνω από 75.000 τόνους εκρηκτικών
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Δρέσδη υπολογίζονται γύρω στους 20-25.000. Οι νεκροί στη Γάζα πλησιάζουν τους 35.000.

Επίσης, στα τέλη Απριλίου, ο επικεφαλής του προγράμματος εκκαθάρισης ναρκών του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, Mungo Birch, δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερα μπάζα προς καθαρισμό στη Γάζα από ό,τι στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος με τη Ρωσία μετράει δύο και πλέον χρόνια ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ότι η ανοικοδόμηση της Γάζας θα κοστίσει μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες

  20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες 46–58 λεπτά ...