Ο Όθων Ηλιόπουλος, το Χάρβαρντ και τα Πανεπιστήμια - Η απάντηση από τον μηχανολόγο στη NASA Σπύρο Κασάπη
Θέση υπέρ του Όθωνα Ηλιόπουλου , καθηγητή του Χάρβαρντ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε (ανάμεσα σε πολλούς άλλους) και ο Σπύρος Κασάπης, που εργάζεται ως μηχανολόγος στη NASA .
Ο Σπύρος Κασάπης αναπτύσσει, σε μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook,, το σκεπτικό του, αναλύοντας μερικά στοιχεία για το Χάρβαρντ, όπως ότι είναι ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, και τονίζοντας ιδιαίτερα τη ρατσιστική αστυνόμευση στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Η ανάρτηση του Σπύρου Κασάπη:
Με δύο μονάχα προτάσεις ο Othon Iliopoulos απαντάει στην προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση: «Για να πάρουμε τις σωστές απαντήσεις, πρέπει να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις. Τι χρειάζονται τα πανεπιστήμια;».
Στην χώρα που κατέχει την χειρότερη θέση όσον αφορά την ελευθερία του τύπου στην ΕΕ, «δημοσιογράφοι» χρησιμοποιούν και πάλι την πλάνη του αχυρανθρώπου (strawman fallacy) για να επιτεθούν στην δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ο ΣΚΑΙ παρουσιάζει παραλλαγμένα την θέση του Δρ. Ηλιόπουλου ώστε να επιτεθεί στην αποδυναμωμένη του εκδοχή, και όταν την καταρρίψει, να εισηγηθεί ότι κατέρριψε το αρχικό επιχείρημα που σε αυτή την περίπτωση είναι η χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας.
Εξηγούμε:
- Η θέση του Δρ. Ηλιόπουλου, καθηγητή στο Harvard, είναι ότι στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει δωρεάν δημόσια παιδεία υψηλής ποιότητας (εξηγούμε παρακάτω) και όχι ιδιωτικά πανεπιστήμια που λειτουργούν ως επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος λίγων.
- Ο ΣΚΑΙ χωρίς να αναφερθεί στην υποχρηματοδότηση των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τους, παρουσιάζει ως θέση του Δρ. Ηλιόπουλου την ανομία στα πανεπιστήμια και επιτίθεται σε αυτήν.
Τι ισχύει όμως στο Harvard, αλλά και σε κάθε «Harvard» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;
α) Όντως, τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ είναι γεμάτα ένστολους, πράγμα για το οποίο οι Αμερικάνοι φοιτητές διαμαρτύρονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, καθώς ειδικά μαθητές που ανήκουν σε μειονότητες έχουν υπάρξει θύματα αστυνομικής βίας και πλέον δεν νιώθουν ασφαλείς. Επίσης, στις ΗΠΑ υπάρχει ένα άλλο, τεράστιο πρόβλημα, το οποίο αποκρύπτει ο κ. Οικονόμου όταν αναφέρεται στο Harvard: Τα τελευταία 10 χρόνια στις ΗΠΑ έχουν γίνει 180 SCHOOL SHOOTINGS (το τελευταίο στο Μίσιγκαν, όπου χάσαμε 3 συμφοιτητές μας) πρόβλημα το οποίο δεν αντιμετωπίζουμε ευτυχώς σαν κοινωνία.
Αντί να ακούσουμε όμως τον κ. Οικονόμου να
μιλάει για μολότοφ, ας διαβάσουμε τους ίδιους τους φοιτητές του Harvard
στις πανεπιστημιακές εφημερίδες τους:
«Σχεδόν το
ένα τρίτο των προπτυχιακών φοιτητών του Harvard στηρίζει νομοθεσία που
θα καταργήσει ή θα σταματήσει να χρηματοδοτεί την Πανεπιστημιακή
Αστυνομία»
(Η εμπειρία μας λέει πως τα ποσοστά στους
μεταπτυχιακούς/διδακτορικούς αλλά και σε άλλα, λιγότερο «ελίτ«
πανεπιστήμια είναι μεγαλύτερα)
https://www.thecrimson.com/.../10/23/college-survey-hupd/
«Επενδύστε στους Φοιτητές, όχι στην Αστυνομία» https://harvardpolitics.com/invest-in-people/
«Τέσσερις φοιτητές του Harvard απειλούνται με παρατεταμένα όπλα από την Πανεπιστημιακή Αστυνομία κατά την διάρκεια επιχείρησης»
(Φυσικά «τυχαίνει» και οι τέσσερις φοιτητές να είναι αφροαμερικάνοι)
https://www.thecrimson.com/.../2023/4/4/lev-swatting-attack/
β) Το Harvard είναι ιδιωτικό ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ίδρυμα:
«Το Χάρβαρντ είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, όχι επιχείρηση»
https://www.thecrimson.com/.../harvards-role-as-a.../
Τι σημαίνει αυτό για ένα ίδρυμα; Όλα τα έσοδα επενδύονται στην παιδεία, δεν πάνε στις τσέπες ιδιοκτητών.
Ολόκληρη βέβαια η συζήτηση περί σύγκρισης Harvard με ελληνικά πανεπιστήμια είναι άστοχη και έχει μόνο σκοπό να παραπλανήσει, και για αυτόν το λόγο ο Δρ. Ηλιόπουλος σωστά λέει ότι πρέπει να ρωτάμε τις σωστές ερωτήσεις, τι χρειάζεται ένα πανεπιστήμιο;
Απαντάω: Χρηματοδότηση
Το Harvard έχει endowment 53 ΔΙΣ δολλάρια (συγκρίσιμο με το ΑΕΠ χωρών όπως η Λευκορωσία). Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα φτάνουν περίπου στο 2% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 4 δις), ποσοστό χαμηλό συγκρινόμενο με τον μέσο όρο των χωρών της Ενωσης: https://www.ot.gr/.../i-ereyna-sta-aei-oi-diakriseis-kai.../
Μέρος αυτών των 4 δις ευρώ πάνε κατευθείαν στα πανεπιστήμια, τα οποία είναι δεκάδες στην Ελλάδα. Συμπέρασμα, θέλει πραγματικά ο ΣΚΑΙ να συγκρίνουμε την πολυτέλεια που έχει το Harvard να προσλαμβάνει αστυνομικούς, την ώρα που στην Ελλάδα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν έχουν καν την πολυτέλεια να συντηρήσουν τις βασικές τους εγκαταστάσεις;
Το Ελληνικό Δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται ΠΡΩΤΑ δομές, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, καθηγητές/ριες, καθαριστές/ριες, ερευνητές/ριες ΠΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο διδακτορικός φοιτητής που να μην πληρώνεται. Φτάνει με αυτό το αίσχος.
ΥΓ1: Την τελευταία τετραετία, τρομοκράτης στα πανεπιστήμια αποδείχτηκε η αστυνομία, που τσάκισε με κρότου λάμψης τα δόντια φοιτητών και διέλυε με χημικά συναυλίες στο πανεπιστημιακό campus. Η πανεπιστημιακή αστυνομία -η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη- δεν έλυσε ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα της ανομίας, το γνωρίζουμε όλοι.
ΥΓ2:
Δέσμευση του κ. Ηλιόπουλου είναι να ανέβει η χρηματοδότηση της Παιδείας
από 2% στο 5% σε βάθος 4ετίας. Αυτό είναι που χρειάζεται πραγματικά το
ελληνικό πανεπιστήμιο.
Δώστε λεφτά στην παιδεία, όχι στην αστυνομία.
______________________
See also:
Graduate student workers at the University of Michigan are joining together to demand fair wages, better benefits, safe working conditions, and decent work schedules. I’m proud to stand in solidarity with them.
pic.twitter.com/teZ0x4rMqB— Bernie Sanders (@BernieSanders) May 6, 2023
«Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ενώνονται για να απαιτήσουν δίκαιους μισθούς, καλύτερα επιδόματα, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπή ωράρια εργασίας. Είμαι περήφανος που είμαι αλληλέγγυος μαζί τους.»
Μπέρνι Σάντερς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου