Σάββατο, Μαΐου 13, 2023

Σαπουνόπερα "Η στρατηγική επένδυση του Ελληνικού": «Το έργο δεν περπατάει» παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις και θριαμβολογίες

https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/de19d2fe76a8209973069a4aa202fd1b_XL.jpg?t=20230512_155128

Ελληνικό: Το μεγάλο φιάσκο - Βίντεο από drone αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης και της Lamda


Ένας ακόμα μύθος της δήθεν φιλο-επενδυτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη καταρρέει με πάταγο λίγες μέρες πριν τις εκλογές, καθώς οι δεσμεύσεις γύρω από τα έργα στο Ελληνικό έμειναν στον αέρα.

Όπως προκύπτει από έρευνα των Data Journalists, που επιχείρησαν να μετρήσουν την πρόοδο των εργασιών στο Ελληνικό πετώντας με drone πάνω από το πρώην αεροδρόμιο, «το αποτέλεσμα της κατόπτευσης σήμερα είναι απογοητευτικό όχι μόνο για όσους πείστηκαν από τις τότε διαβεβαιώσεις (της κυβέρνησης) αλλά και για όσους παρακολουθούν την επιλεκτική ενημέρωση, κυρίως διαφημιστικού χαρακτήρα, που κατά καιρούς επιτρέπει» η Lamda Development.

Σύμφωνα με τους ίδιους μεγάλο μέρος της έκτασης παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο σε σχέση με όταν το αεροδρόμιο ήταν σε λειτουργία καθώς «εκατοντάδες μέτρα ασφαλτοστρωμένων διαδρόμων προσγείωσης διατηρούνται, σε βαθμό που θα μπορούσε ακόμη και σήμερα ένα μικρό αεροπλάνο να προσγειωθεί».

Η ίδια έρευνα αναφέρει πως «οι βαθιές εκσκαφές που απαιτούνται για την καθαίρεσή τους έχουν προχωρήσει ελάχιστα».

Ακόμα «στη νότια πλευρά, προς τη Γλυφάδα, οι εργασίες αποξήλωσης των διαδρόμων προσγείωσης αλλά και της παχιάς στρώσης τσιμέντου που διαμόρφωνε χώρους στάθμευσης αεροσκαφών έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων, προχωρούν χαρακτηριστικά αργά».

Οι ίδιοι περιγράφουν χαρακτηριστικά την εικόνα μιας «μοναχικής» μπουλντόζας η οποία, «πάσχιζε να σπάσει την σκληρή τσιμεντένια κρούστα».

«Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η σύγκριση των εικόνων του δικού μας drone με εκείνες που περιλαμβάνονται σε βίντεο από το κανάλι Drone Views/Zisimos Zizos στο Youtube, που γυρίστηκε πριν οκτώ μήνες τον Αύγουστο του 2022. Τότε τα μηχανήματα είχαν σπάσει τα τσιμέντα στην νότια πλευρά της έκτασης αλλά τόσον καιρό μετά, το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι απλώς απομακρύνθηκαν τα μπάζα τα οποία πλέον, οδηγούνται σε χώρο που βρίσκεται μπροστά από τον πρώην Ανατολικό Αερολιμένα και μετατρέπονται επιτόπου σε αδρανή υλικά» αναφέρουν οι ερευνητές δημοσιογράφοι.

Προσθέτουν δε, ότι με αυτό τον τρόπο «εξοικονομείται για τον επενδυτή σημαντικό κόστος που θα απαιτούσε η μεταφορά των υλικών. Το αποτέλεσμα είναι, όμως, ότι μεγάλο μέρος του αυριανού «μεγαλύτερου πάρκου» έχει μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης λόφων από χώμα και χαλίκι ποικίλης σύστασης», σημειώνουν.

Η πραγματική εικόνα των έργων

Επιστήμονες που μίλησαν στους Data Journalists αναφέρουν πως η εικόνα των έργων δείχνει ότι βρισκόμαστε στην «έναρξη της αρχικής φάσης» και προσθέτουν πως «το μοναδικό έργο στο οποίο καταγράφεται όντως μια εμφανής κινητικότητα είναι εκείνο της υπογειοποίησης της παραλιακής λεωφόρου σε μήκος 1,5 χλμ. Πρόκειται για έργο κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται επίσης σε αρχική φάση αν και ο κ. Αθανασίου μιλά για ολοκλήρωση ήδη «περίπου 50% των εκσκαφών και 25% των σκυροδετήσεων».

Την κατασκευή του διευκόλυνε το γκρέμισμα δεκάδων κτιρίων του πρώην Δυτικού Αερολιμένα που ξεκίνησε όταν το Ελληνικό ανήκε ακόμη στο Δημόσιο, πριν η Lamda πληρώσει την πρώτη δόση του τιμήματος. Σε κάθε περίπτωση, όταν ολοκληρωθεί το έργο θα αντιστοιχεί στο 0,625% της συνολικής επένδυσης την οποία η Lamda ανεβάζει στο ύψος των 8 δισ. ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δημοσιογράφοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι άλλος ένας λόγος που η υπογειοποίηση της παραλιακής είναι το μόνο έργο που μοιάζει να προχωρά είναι το γεγονός ότι «δίπλα του ακριβώς, βρίσκεται ο χώρος του πρώην Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά όπου τώρα πωλούνται οικόπεδα για βίλες».

«Στέπα της ερήμου» η περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου

Εξίσου απογοητευτική καταγράφεται στον πυρήνα της έκτασης, εκεί όπου θα διαμορφωθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο αναφέρουν οι Data Journalists σημειώνοντας ότι καταγράφονται εικόνες «στέπας της ερήμου» με μοναδική εξαίρεση τη νότια περιοχή όπου με βάση τις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θα διαμορφωθεί Αθλητικό Κέντρο. Ένα από τα ελάχιστα χωματουργικά που εντοπίζει ο φακός, αφορά στη διαμόρφωση ενός κλάδου του ρέματος των Τραχώνων που κατεβαίνει παράλληλα με την Αλίμου αλλά θα περνά και μέσα από τις εγκαταστάσεις.

«Τα χιλιάδες δέντρα που ξεφύτρωναν εν ριπή οφθαλμού στα διαφημιστικά σποτάκια της Lamda μένουν άφαντα, χωρίς καν η απουσία τους να αναπληρώνεται έστω από τους γερανούς του κατασκευαστή» σχολιάζουν.
Κλείνοντας, οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν ότι «καμία από τις εικόνες στο Ελληνικό δεν παραπέμπει στους «πυρετώδεις ρυθμούς» για τους οποίους μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development».

«Το έργο δεν περπατάει»

Σύμφωνα με την μεγάλη έρευνα «Οριακά πάνω από το 1 δισ. ευρώ κινείται η κεφαλαιοποίηση της Lamda Development η μετοχή της οποίας από το υψηλό των 6,52 ευρώ στις 28 Φεβρουαρίου έχει υποχωρήσει στα 5,7 ευρώ».

Ωστόσο, όπως εξηγούν «αυτό δεν είναι το μοναδικό, αν και ενδεικτικό για το πώς προεξοφλεί η αγορά το project- πρόβλημα της Lamda Development που έχει αναλάβει να «τρέξει» το Ελληνικό και τα «κουκιά», οι ημερομηνίες και τα χρονοδιαγράμματα δεν βγαίνουν. Το έργο δεν περπατάει, τουλάχιστον με τους ρυθμούς που αναμένονταν και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από τη διοίκηση της, λένε υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ

Αναμνήσεις ενός μεταφραστή (2ο μέρος) ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ  sarantakos.wordpress.com Περιαυτολογίας δεύτερο μέρος.    Όπως ξέρετε οι ταχτικοί ...