Τετάρτη, Μαΐου 03, 2023

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης : Ξεκινά αύριο , Πέμπτη, 4 Μαΐου, και θα διαρκέσει ώς την Κυριακή, 7 Μαΐου

 

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (4-7 Μαΐου 2023)

 

 

 Η 19η διοργάνωση  της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της στις αύριο ,  4 Μαΐου, και θα κλείσει στις 7 Μαΐου 2023 στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου ΔΕΘ-Helexpo, με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία (ΗΠΑ). Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαινιάστηκε το 2004, επιστρέφει δυναμικά στην κανονικότητα αφού για δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε Νοέμβριο, εξ ολοκλήρου ψηφιακά το 2020 και υβριδικά το 2021, ενώ πέρυσι έγινε με πολλές απουσίες μεγάλων εκδοτών.

Τιμώμενη λογοτεχνία φέτος είναι η Αμερικανική. Την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου και του όλου προγράμματος ανέλαβαν το Ελληνο–Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του. Κύριος στόχος αυτού του αφιερώματος είναι να αναδείξει τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και την αγορά βιβλίου των ΗΠΑ, μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων και εκδοτικών οίκων, πανεπιστημιακών εκδόσεων και προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων.

 

 

 

 

Τιμώμενη η Αμερικανική Λογοτεχνία

22 εκδοτικοί οίκοι και σημαντικοί συγγραφείς από ΗΠΑ στο Αμερικανικό Περίπτερο

Η ΔΕΒΘ φέτος τιμά την  Αμερικανική Λογοτεχνία, με στόχο να αναδείξει τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και την αγορά βιβλίου των ΗΠΑ, μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων, εκδοτικών οίκων και προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων.  Στο Αμερικανικό Περίπτερο συμμετέχουν 22 σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων:

Abrams Books Publishing Company, Insight Editions, Macmillan Publishers, MoMa Publications, Penguin Random House, The Quarto Group, Yale University Press, Harvard University Press, κ.ά.

Την πρόσκληση και εκπροσώπηση των αμερικανών εκδοτών έχει αναλάβει η εταιρεία “American Collective Stand”, ενώ  θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και τρεις λογοτεχνικοί πράκτορες από ΗΠΑ συμμετέχοντας στο 1ο Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου (Thessaloniki Book Fair Fellowship program) που εγκαινιάζει φέτος η ΔΕΒΘ, με τη συμμετοχή 20 επαγγελματιών από 16 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Επιπλέον, το Ελληνικό κοινό θα συναντήσει στις αίθουσες της ΔΕΒΘ σημαντικούς αμερικανούς συγγραφείς που θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων οι  James Wood (ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ), Claire Messud  (ΔΑΡΔΑΝΟΣ-GUTENBERG), καθώς και οι συγγραφείς:  Nell Zink,  Saskia Vogel,  Meg Rosoff, και Ismini Lamb προσκεκλημένοι του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Συγγραφείς χωρίς σύνορα / διεθνείς συνεργασίες 

Με επτά συγγραφείς μεταξύ των οποίων 2 βραβεία Γκονκούρ συμμετέχει η Γαλλία 

 Τον  πολυβραβευμένο γάλλο, αϊτινής καταγωγής,  συγγραφέα Makenzy Orce (Μακένζι Ορσέλ) και φιναλίστ του σημαντικού βραβείου Γκονκούρ 2022 αλλά και τον Μοχάμεντ Μουγκάρ-Σαρ από Σενεγάλη, νικητή του Γκονκούρ 2021,  θα συναντήσει  το ελληνικό κοινό στη ΔΕΒΘ καθώς και πέντε ακόμη σημαντικούς γάλλους συγγραφείς που έχει προσκαλέσει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας: Christel Espié, Murielle Szac,  Christophe Cazenove,  Bruno Doucey, François Thomazeau.

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ –  Αναδεικνύοντας τα νέα λογοτεχνικά ταλέντα της Γηραιάς Ηπείρου

Η ΔΕΒΘ συνεργάζεται με European Union Prize for Literature (EUPL) και προσκαλεί βραβευμένους συγγραφείς από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της ανάδειξης των ευρωπαίων δημιουργών και το ρόλο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού θεσμού στην ενθάρρυνση  και διεύρυνση των μεταφραστικών ανταλλαγών.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι συγγραφείς:  Jan Carson (Ιρλανδία), Lana Bastašić (Βοσνία), Ioanna Parvulescu (Ρουμανία) και  Τάκης Καμπύλης, Νίκος Χρυσός, Κάλλια Παπαδάκη, Μάκης Τσίτας από Ελλάδα. Τα πάνελ θα συντονίσει η Anne Bergman, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών (FEP) φορέα διοργάνωσης του EUPL.

 

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ –

Ο υποψήφιος για το Booker 2023 Georgi Gospodinov από τη Βουλγαρία, και οι Rumena Bužarovska (Βόρεια Μακεδονία), Lana Bastašić (Βοσνία), Ylljet Alicka (Αλβανία)

Η παρουσία του πολυμεταφρασμένου, πολυβραβευμένου  και υποψήφιου για το βραβείο Booker 2023  Georgi Gospodinov, καλεσμένου από τον Έλληνα εκδότη του (ΙΚΑΡΟΣ), πλαισιώνει τη δυναμική επιστροφή της Βουλγαρίας στην ΔΕΒΘ μετά από αρκετά χρόνια απουσίας.

Η Βουλγαρία συμμετέχει με περίπτερο που οργανώνει ο Σύνδεσμός Εκδοτών Βουλγαρίας με την παρουσία εκπροσώπων του που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα επαγγελματικών συναντήσεων καθώς και του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Βουλγαρίας  Svetlozar Zhelev.

Από τα γειτονικά Βαλκάνια συμμετέχουν επίσης οι συγγραφείς: Rumena Bužarovska (Βόρεια Μακεδονία), Lana Bastašić (Βοσνία), Ylljet Alicka (Αλβανία).

  

Πολυφωνική πολυ-πολιτισμικότητα

Ο πολυφωνικός χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης εμπλουτίζεται με την παρουσία συγγραφέων, μεταφραστών και επαγγελματιών του βιβλίου από 40 περίπου χώρες, δημιουργώντας μια πλατφόρμα συνάντησης, δικτύωσης και διαλόγου χωρίς σύνορα.

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης προσκαλεί τη συγγραφέα Emine Sevgi Özdamar με αφορμή το βιβλίο της «Ένας χώρος οριοθετημένος από σκιές», το οποίο αποτελεί έναν πολυφωνικό ύμνο στην Ευρώπη καθώς και τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων  Jurgen Banscherus, με αφορμή τη δημοφιλή σειρά βιβλίων του «Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ».

Η Πρεσβεία του Ισραήλ μαζί με τις εκδόσεις Καστανιώτη καλούν την διακεκριμένη ισραηλινή Ayelet Gundar–Goshen συγγραφέα για το βιβλίο «Η ψεύτρα και η πόλη» που πραγματεύται το #metoo από την ανάποδη.

Ακόμη, οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τον διακεκριμένο Ισπανό συγγραφέα Manuel Vilas, προσκεκλημένο του Ινστιτούτου Θερβάντες και των εκδόσεων Ίκαρος, καθώς και τον Βάσκο συγγραφέα Patxi Zubizarreta, προσκεκλημένο του Ινστιτούτο Βασκικής Γλώσσας και Κουλτούρας (Etxepare Euska lInstitutua). Ενώ από το Ρέκιαβικ της Ισλανδίας θα ταξιδέψει στη ΔΕΒΘ ο Παλαιστινιο-Ισλανδός συγγραφέας Mazen Maarouf για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τo πολυμεταφρασμένο  βιβλίο του “Militant Jokes” που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Χαραμάδα. Συγγραφέας, μεταφραστής, δημοσιογράφος και ποιητής, ο Maarouf είναι κάτοχος σημαντικών βραβείων της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, με κορυφαία στιγμή της πορείας του, ως τώρα, του την υποψηφιότητα για το Man Booker International Prize 2019.

 

7o Φεστιβάλ Μετάφρασης – ΔΕΒΘ 2023,  με σημαντικές παρουσίες μεταφραστών και ομιλητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες

 Αναπόσπαστο κομμάτι της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης από το 2016, το Φεστιβάλ Μετάφρασης παρουσιάζει και φέτος, για 7η χρονιά, ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Μέσα από συζητήσεις, παρουσιάσεις, εργαστήρια και ένα διαφορετικό Translation Slam, άνθρωποι που μεταφράζουν επαγγελματικά ή και διδάσκουν συστηματικά μετάφραση θα μας μυήσουν στα μυστικά και τις προκλήσεις της διαδρομής από ένα γλωσσικό σύμπαν σε ένα άλλο, εστιάζοντας σε τομείς όπως η queer λογοτεχνία και τα κόμικς, η νομική μετάφραση, αλλά και η χαρτογράφηση της μεταφρασμένης λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

Η τέχνη της μετάφρασης αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στους πολιτισμούς και την καλλιτεχνική έκφραση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, πιστή στην ανάδειξη του λογοτεχνικού φαινομένου από κάθε σκοπιά, αναδεικνύει και φέτος το δημιουργικό έργο των επαγγελματιών της λογοτεχνικής, και όχι μόνο, μετάφρασης, δίνοντας την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό να έρθει σε επαφή και με αυτήν την πτυχή του κόσμου της λογοτεχνίας. Με εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μετάφραση από αραβικές γλώσσες ή γλώσσες των Βαλκανίων, καθώς και με συζητήσεις γύρω από το επάγγελμα του μεταφραστή, αλλά και τον ρόλο του ως «κυνηγού ταλέντων» νέων διακεκριμένων λογοτεχνικών φωνών σε παγκόσμιο επίπεδο, η 19 ΔΕΒΘ προσεγγίζει σφαιρικά τον κόσμο της λογοτεχνικής μετάφρασης, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες για τις επόμενες χρονιές.

Παράλληλα, συνεχίζεται το πρότζεκτ Πορτρέτα μεταφραστών που προβάλλει το έργο των μεταφραστών λογοτεχνίας μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις. Σταθεροί συνεργάτες του ΕΙΠ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μετάφρασης είναι η Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας (ΕΕμ), η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ) και η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ).

  

Η  νέα λογοτεχνική σκηνή : Αφιερωμένο στην ποίηση το 9ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών. [6 & 7 Μαΐου 2023]

Η ΔΕΒΘ υποδέχεται και φέτος τους νεότερους συγγραφείς της χώρας, συνεχίζοντας τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών για ένατη χρονιά. Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, σε επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου, είναι αφιερωμένο στην ποίηση. Το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς: Γεωργία Διάκου, Τρία Έψιλον, Αριάδνη Καλοκύρη, Bίκυ Κατσαρού, Ηλέκτρα Λαζάρ, Ιωάννα Λιούτσια, Μαρία Μαλαματή-Πετρίδου, Άκης Παραφέλας, Ελένη Σαμπάνη και Νίκος Φιλντίσης οι οποίοι  παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης -σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο-, πλαισιωμένες από αναγνώσεις ποιημάτων, προσωπικές συνεντεύξεις και ποιητικές συνομιλίες, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του προσωπικού ύφους του κάθε δημιουργού, αλλά και την δυνατότητα προτάσεων και προσεγγίσεων στους τρόπους με τους οποίους μιλάει και ερμηνεύει η ποίηση το σήμερα.

Η δεύτερη ημέρα, ο νεοελληνιστής καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος, κάτοχος της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών Κ.Π. Καβάφη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (ΗΠΑ), θα ανοίξει με μια εισήγησή του για το ποιητικό τοπίο των νέων στην Ελλάδα σήμερα, ενώ ο ποιητής-μεταφραστής Αλέξιος Μάινας θα συμβάλλει με ερωτήματα πάνω σε προβληματισμούς πάνω σε θέματα σύγχρονης ποιητικής.


Αφιέρωμα στην ποίηση, στον Αίσωπο, και στα δικαιώματα του παιδιού

 Με καινούργιο περίπτερο, καινούργιες συμμετοχές και συνεργασίες, πλήθος εκδηλώσεων για οργανωμένες ομάδες και για το ευρύ κοινό υποδέχεται φέτος η  ΔΕΒΘ  παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς.

Σε ένα νέο δικό της χώρο στο Περίπτερο 12, η Παιδική Γωνιά της ΔΕΒΘ αυτονομείται,  μεγαλώνει και υποδέχεται παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια, εκδηλώσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς κ.ά. Συμμετέχουν 43 εκδοτικοί οίκοι και 10 πολιτιστικοί φορείς ενώ  θα πραγματοποιηθούν 129 εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς.

 

 Επισκέψεις οργανωμένων ομάδων μαθητών

Οι επισκέψεις οργανωμένων ομάδων θα πραγματοποιηθούν τις δύο πρώτες ημέρες της Έκθεσης, την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Μαΐου, ενώ τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό.

Το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Υπολογίζεται ότι την Έκθεση θα επισκεφθούν περισσότερα από 3000 μαθητές από 70 σχολεία όλων των βαθμίδων,  από σχολεία της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών, που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και θα συμμετέχουν σε δρώμενα εκδοτικών οίκων και πολιτιστικών φορέων.

 

Αφιέρωμα στην ποίηση

Φέτος η Παιδική Γωνιά τιμά την ποίηση με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο:

έκθεση εικονογράφησης με τίτλο «Στίχοι ζωγραφιστοί», με τη συμμετοχή 40 Ελλήνων εικονογράφων που δημιούργησαν έργα με αφορμή το αγαπημένο τους ποίημα

-έκθεση ρίμας με τίτλο «Ριμαδόροι συγγραφείς», με τη συμμετοχή 63 Ελλήνων συγγραφέων που έγραψαν ρίμες

-έκθεση πάτσγουορκ με τίτλο “Textile art, fairy tale and poetry”, όπου τα έργα συνοδεύονται από ποιήματα για την ποίηση

-γωνιά ανάγνωσης με τίτλο «Τραγουδοποιηματοπαίζοντας», χώρος ανάπαυλας και γνωριμίας με παλιές και νέες εκδόσεις αφιερωμένες στην ποίηση, τον έμμετρο λόγο και τα τραγούδια για παιδιά.

 

Αφιέρωμα στον Αίσωπο

Σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών παρουσιάζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα – παραστάσεις αφήγησης «Αίσωπος: Διαφορετικός και μοναδικός», «Αίσωπος και αρχαιοελληνικά παιχνίδια: Η ισχύς εν τη ενώσει» και «Αίσωπος και ιστορία του βιβλίου», για οργανωμένες ομάδες μαθητών και για το ευρύ κοινό.

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα δικαιώματα του παιδιού

Σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γνωρίζουμε την «Πλανόδια βιβλιοθήκη» και το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!», που στόχο έχει τα παιδιά αναγνώστες να γνωρίσουν, να διεκδικούν και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους.

 

Ξένοι συγγραφείς και εικονογράφοι στην Παιδική Γωνιά

Οι Γάλλοι Christel Espié, Murielle Szac και Christophe Cazenove, ο Γερμανός Jurgen Bancherus, η Αμερικανίδα Meg Rosoff και ο Βάσκος Patxi Zubizarreta, προσκεκλημένοι από εκδοτικούς οίκους, ινστιτούτα και πολιτιστικούς φορείς, περιμένουν να γνωρίσουν τους μικρούς και μεγαλύτερους επισκέπτες με αφορμή τα βιβλία τους.

__________________

 Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


 

(4-7 Μαΐου 2023)

κτήριο 13 – περίπτερο Εταιρείας Συγγραφέων 138Β

ΣΥΖΗΤΗΣΗ : Οι Έλληνες συγγραφείς και τα δικαιώματά τους, τον 21ο αιώνα

ΚΥΡΙΑΚΗ 7. 5.2023/ 14:00-15:00 /ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ: ΕΙΠ / ΑΙΘΟΥΣΑ 15

Πώς προσδιορίζονται οι Έλληνες συγγραφείς τον 21ο αιώνα; Πώς τοποθετούνται μέσα στον πολυσύνθετο και με πολλαπλές προκλήσεις βιβλιοχώρο της εποχής μας; Ως ασκητές του πνεύματος ή ως συνειδητοί επαγγελματίες με σαφή δικαιώματα; Και ποια είναι αυτά; Πώς αναγνωρίζονται και πώς κατοχυρώνονται; Η Εταιρεία Συγγραφέων, για πρώτη φορά, ανοίγει και συζητά δημόσια ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τους Έλληνες συγγραφείς .

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Κώστας Κατσουλάρης , συγγραφέας, διευθυντής του bookpress.gr, Δήμητρα Κολλιάκου , συγγραφέας, Φαίδων Ταμβακάκης , συγγραφέας, Μαρίζα Ντεκάστρο , συγγραφέας και κριτικός παιδικής λογοτεχνίας [διαδικτυακή παρουσία] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Έλενα Χουζούρη Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων

Οργάνωση: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S11E06: ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Επειδή ξέρουμε ότι θα μας υπενθυμίσετε πολλές φορές ότι δεν έχουμε χούντα, το λέμε ...