Προκόπης Παυλόπουλος: Κύριε Ντογιάκο, κυρία Σακελλαροπούλου κάτω τα χέρια από την ΑΔΑΕ!Αφήστε τη να ξεσκεπάσει τις παράνομες υποκλοπές τηλεφώνων”
Γραφει ο Γιαννης Ντάσκας
Πολυσήμαντο άρθρο δημοσίευσε σε νομική ηλεκτρονική εφημερίδα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας,πρώην υπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το άρθρο δημοσιεύεται ακριβώς την ώρα της προσπάθειας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου να σταματήσει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ στην χουντοειδή υποκλοπή επικοινωνιών πολιτών παρακυβερνητικών κέντρων με πηγή εξουσίας το κομματικό συμφέρον του Μαξίμου και όχι “λόγους εθνικής ασφαλείας”.
Σχεδόν ταυτόχρονα υποστηριζόμενη από άρθρο του Γ.Πρετεντέρη η νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη με συσκέψεις και διάφορα τέτοια πρωτοφανή στο προεδρικό μέγαρο τεχνάσματα.
Εστιν ουν Πρετεντέρης αρθρογράφος του συγκροτήματος.Και τα άρθρα του οι εκάστοτε του Μαξίμου τα χρησιμοποιούν ως είδος ημιονοδηγού στην προσπάθεια διατήρησης της εξουσίας.
Με το άρθρο του ο κ.Παυλόπουλος κρίνει ότι είναι παραβίαση του Συντάγματος η ευθεία απειλή του Ι.Ντογιάκου στην ΑΔΑΕ να μην ασκήσει τα καθήκοντά της.Εμμεσα από όσα γράφει συνάγεται και ένα μήνυμα προς την δικαστίνα που εισπήδησε με ώθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του να μην επιχειρήσει να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη και δη την Διοικητική,η οποία θα κρίνει και την αντισυνταγματικότητα της ευθείας γραπτής απειλής Ντογιάκου προς την ΑΔΑΕ.
Το άρθρο του κ.Παυλόπουλου στηρίζει πλήρως και τις απόψεις που εξέφρασε με γραπτή ανακοίνωσή του ο τέως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και νυν πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.
Διαβάστε το άρθρο-κόλαφο του κ.Παυλόπουλου:
«Παρατηρήσεις
ως προς την συνταγματική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων
της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών*
του
Προκοπίου Παυλοπούλου
τέως Προέδρου της Δημοκρατίας
Τακτικού Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών
Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ
[....................]
Συνεχίστε την ανάγνωση (Διαβάστε το άρθρο).
=>2. Βασιλική Θάνου: Η γνωμοδότηση Ντογιάκου είναι εσφαλμένη
3=>Καταπέλτης ο συνταγματολόγος Σωτηρέλης για Ντογιάκο: Ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό
4. Tο «Συνταγματικό τόξο» εναντίον της επιχείρησης φίμωσης της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές . Πρωτοφανές μέτωπο συνταγματολόγων και κορυφαίων καθηγητών κατά της γνωμάτευσης του Ισίδωρου Ντογιάκου
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΝΤΟΓΙΑΚΟ:
«Εκφράζουμε τη ζωηρή ανησυχία μας για τη γνωμοδότηση»
Δήλωση 16 καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου
Οι υπογραφόμενοι, ομότιμοι καθηγητές, εν ενεργεία καθηγητές και λοιποί διδάσκοντες Συνταγματικό Δίκαιο στις δύο παλαιότερες Νομικές Σχολές και τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, εκφράζουμε τη ζωηρή μας ανησυχία για την υπ’ αριθμ. 1/2023 γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε ερώτημα τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Και τούτο διότι η γνωμοδότηση αυτή υποπίπτει σε μια σειρά σοβαρών ατοπημάτων:
- Ο κ. εισαγγελέας συγχέει αβασάνιστα το δικαίωμα ενημέρωσης των θιγομένων με την ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ. Το μεν πρώτο μπορεί πράγματι να ρυθμιστεί από τον νομοθέτη, όπως έγινε πρόσφατα με τον ν. 5002/2022. Η ρύθμιση του τελευταίου και ειδικά η προβλεπόμενη τριετία είναι προβληματική. Εν τούτοις, μέχρις ότου κριθεί αντισυνταγματική ή και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ισχύει.
- Τουναντίον, η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ απονέμεται σε αυτήν απ’ ευθείας από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και η έκτασή της δεν μπορεί να περιοριστεί ούδ’ επ’ ελάχιστο από τον νομοθέτη. Αρμόδια κατά το Σύνταγμα να διασφαλίζει το απόρρητο, η ΑΔΑΕ δεν έχει απλώς τη δυνατότητα αλλά την υποχρέωση να ελέγχει την ΕΥΠ, τους παρόχους και κάθε άλλον εμπλεκόμενο παράγοντα για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και τούτο ανά πάσα στιγμή, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας και χωρίς να μπορεί να της αντιταχθεί οποιοδήποτε απόρρητο ακόμη και για λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι άλλο η ενημέρωση του θιγομένου, ύστερα από αίτησή του, και άλλο ο έλεγχος της ΑΔΑΕ, ο οποίος αποβλέπει στην τήρηση της αντικειμενικής νομιμότητας. Αυτό θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης και η περί του αντιθέτου άποψη του κ. εισαγγελέα, ότι δηλαδή ο εκάστοτε νομοθέτης μπορεί να καθορίζει κατά το δοκούν την έκταση της ελεγκτικής αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ, δεν έχει το παραμικρό έρεισμα.
- Σε κάθε περίπτωση, εν όψει της εκκρεμούς δίκης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για το δικαίωμα ενημέρωσης των θιγομένων, η έκδοση της ανωτέρω γνωμοδότησης ήταν άτοπη, διότι, όπως έχει αποφανθεί παλαιότερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, γνωμοδοτήσεις δεν εκδίδονται για υποθέσεις «επί των οποίων επελήφθησαν ήδη ή πρόκειται να επιληφθούν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές». Και τούτο, «προς αποφυγή επηρεασμού της κρίσης τους». (ΓνωμΕισΑΠ 10/2018, 15/2021 και 3/2022). Για το ζήτημα άλλωστε του αθέμιτου επηρεασμού εκκρεμών δικών έχουν αποφανθεί από μακρού οι Ολομέλειες τόσο του Αρείου Πάγου όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάθε φορά που η κυβερνώσα πλειοψηφία θέλησε να παρακάμψει την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης [ΑΠ(Ολ.)40/1988, ΣτΕ(Ολ.) 542/1999, 677/2010].
- Μια φράση τέλος όσον αφορά την αναφορά του κ. εισαγγελέα για πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον, μεταξύ άλλων, και μελών της ΑΔΑΕ, ακόμη και για κατασκοπία (άρθρο 148 Π.Κ.). Επισημαίνουμε ότι η δύσκολα αποκρυπτόμενη αυτή απειλή δεν είναι σε καμιά περίπτωση ο προσήκων τρόπος για την υπέρβαση των διαφωνιών δύο άμεσων οργάνων του κράτους.
Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2023
Νίκος Κ. Αλιβιζάτος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ευάγγελος Βενιζέλος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Γιώργος Δελλής (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιάννης Δρόσος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ακρίτας Καϊδατζής (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ιφιγένεια Καμτσίδου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Αλέξανδρος Κεσσόπουλος (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Ξενοφών Κοντιάδης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Χαράλαμπος Κουρουνδής (Ανοικτό Πανεπιστήμιο), Παναγιώτης Μαντζούφας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Λίνα Παπαδοπούλου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Νίκος Παπασπύρου (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Φίλιππος Σπυρόπουλος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιώργος Σωτηρέλης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιάννης Τασόπουλος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βασιλική Χρήστου (Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου