Τρίτη, Αυγούστου 17, 2021

«Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» : ένα σάιτ που κάνει τη διαφορά

 

Η γεωγραφία είναι όντως πολύ κουλ, και μάλλον το ξέρει

Η γεωγραφία είναι όντως πολύ κουλ, και μάλλον το ξέρει

Με αφορμή δυο νέα εγχειρήματα της δημοφιλούς ιστοσελίδας, @ δημιουργ@ της μίλησε στο NEWS 24/7.

Δεν είναι πως τα σόσιαλ είναι για πέταμα. Αλλά γενικά μιλώντας η έλλειψη ψυχραιμίας, ευπρέπειας, αξιοπιστίας, και, στην τελική, ουσίας αλωνίζουν, όσο και να πεις. Στα σόσιαλ, ακόμη και θεάρεστες καμπάνιες υπέρ σοβαρών σκοπών συχνά ρέπουν προς τον διδακτισμό ή υπηρετούν μια μανιχαϊστική λογική «ή μαζί μας, ή μαζί τους». Και μετά, εμφανίστηκε το «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» (ας το γράφουμε «η.γ.ε.π.κ»)…

Η πασίγνωστη σελίδα-ομάδα του Facebook, που αριθμεί 307.906 ακόλουθους (σήμερα, γιατί προχτές ήταν 306.689), δεν παρουσιάζει καμιά από τις παιδικές ασθένειες των σόσιαλ. Λόγος συγκροτημένος και ορθογραφημένος, ευγενής μα καθόλου πλαδαρός, τίγκα στην φάνκι πληροφορία και το προσεγμένο περιεχόμενο. Κι όλα αυτά, αμπαλαρισμένα με μια χιουμοριστική ανοιχτοσύνη που, θες δεν θες, σε γεμίζει αισιοδοξία. Τελικά, ναι ρε γαμώτο, η Γη μας κι η ανθρωπογεωγραφία της είναι πολύ κουλ.

Θα μου πεις, βέβαια, σιγά το μείζον διακύβευμα που κρύβει η γεωγραφία. Για ποιο λόγο να φανατιστείς και να ασχημονήσεις για την γεωγραφία; Χμμ, εκτός του ότι, όπως όλοι ξέρουμε, στα σόσιαλ μπορείς να σφαχτείς για τα πάντα όλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως, σε τελική ανάλυση, όλοι οι πόλεμοι για την γεωγραφία γίνονται. Αλλά αρκεί να δει κανείς το σημερινό (17 Αυγούστου) ποστάρισμα του «η.γ.ε.π.κ.», για να καταλάβει την διαφορά. Αφορά το Αφγανιστάν. Πιο συγκεκριμένα, όπως το θέτει, το «Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά στο Αφγανιστάν;». Ε, το κάπως μακροσκελές ποστάρισμα με την ζιπαρισμένη ιστορική αναδρομή στην ορεινή χώρα και τον ανυπότακτο ορεσίβιο λαό της σου δίνει ψαγμένη πληροφορία, απολαυστικό κείμενο και μπόλικη τροφή για σκέψη. Χωρίς φανατισμούς, αφορισμούς και χριστοπαναγίες. Και με 10.000 λάικ, παρακαλώ.

Ψάχνοντας πίσω απ’ το άβαταρ

Θέλησα, λοιπόν, να βρω και να μιλήσω με τον άνθρωπο που το έφτιαξε και το τρέχει αυτό το γαλατικό χωριό του ημεδαπού ίντερνετ. Οι αφορμές ήταν δυο: ένα, το ότι πριν κάνα δίμηνο κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Διόπτρα» δυο βιβλία «Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ». Ουσιαστικά δυο «ακτίβιτι μπουκ» (sic), ένα για ενήλικες κι ένα για παιδιά, γεμάτα με ξύπνια τεστάκια, κουιζάκια κλπ περί την γεωγραφία στο γνωστό στυλ. Η δεύτερη αφορμή είναι ότι, όπως ο ίδιος ο γεννήτωρ νους διαμήνυσε τέλη Ιουνίου, μαζί με τα δυο αδελφά προφίλ («Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα» και «Οι εφευρέσεις είναι πολύ κουλ»), που γεννήθηκαν κάνα χρόνο μετά την προπατορική Γεωγραφία, ήδη ετοιμάζουν ένα πολύ πιο ευρύ κι οργανωμένο τύπου πόρταλ, που θα συγκεντρώνει όλο το ψαγμένο υλικό τους –και το μεταδοτικό κέφι τους.

Έφαγα, όμως, λίγη πόρτα. Αυτ@ @ κάποι@, που βρίσκεται πίσω από το «η.γ.ε.π.κ.» στρατολογώντας γεωγραφόπουλα και λοιπά φιλομαθή άτομα που δεν μπαίνουν στα σόσιαλ για ξεκατίνιασμα, αυτ@, λοιπόν, δεν επιδιώκει την ατομική προβολή και δημοσιότητα. Δηλαδή, την αποφεύγει. Ουπς! Σε μια εποχή όπου θεωρούμε φυσιολογικό το να βγαίνει μια υποψήφια βουλευτίνα (2019, Α’ Θεσσαλονίκης με την Νέα Δημοκρατία) στα σόσιαλ και να καταθέτει έξαλλη το αντι-αντιξυριστικό μανιφέστο της, είναι πράγματι σπάνιο που κάποι@ με συνολικά 400.000+ ακόλουθους αποφεύγει την προώθηση του εαυτού τ@. Αυτό κι αν είναι κουλ, δηλαδή.

Ακολουθούν όσα λίγα διαμείφθηκαν μέσω μέιλ μεταξύ μας. Και επίσης μεταξύ μας, καίτοι προσπάθησα να το τιθασεύσω σεβόμενη την επιθυμία τ@ για πενιχρή προσωπική πληροφορία, με έτρωγε… Το μόνο που σίγουρα αποκόμισα είναι πως το αινιγματικό αυτό άτομο αγαπάει τα θαυμαστικά στην στίξη!

Το ένα από τα δυο βιβλία εργασιών από την γνωστή ομάδα-ιστοσελίδα
Το ένα από τα δυο βιβλία εργασιών από την γνωστή ομάδα-ιστοσελίδα ΡΜ

- Θυμάσαι ποια ακριβώς ημερομηνία άνοιξες το προφίλ «η.γ.ε.π.κ.»; Ή τι ήταν το πρώτο-πρώτο ποστάρισμα; Είχες σκεφτεί κι άλλα ονόματα για το προφίλ;

28 Αυγούστου 2019! Δεν θυμάμαι το πρώτο ποστ, αλλά θυμάμαι πως ήμουν στη δουλειά όταν έφτιαξα τη σελίδα. Ούτε την αφορμή θυμάμαι ακριβώς. Ήταν κάπως απόφαση της στιγμής, τόσο το να φτιάξω σελίδα, όσο και το όνομα. Όμως η αλήθεια είναι πως για καιρό με έτρωγε που δεν υπήρχαν αρκετά ονλάιν κανάλια εκπαιδευτικού περιεχομένου στο ελληνικό ίντερνετ κι ήξερα πως θέλω κάτι να κάνω γι’ αυτό. Υπήρχαν ήδη κάποια πολύ αξιόλογα, αλλά ήταν για συγκεκριμένα θέματα ή επιστήμες και όχι τόσο γενικού ενδιαφέροντος ας πούμε, που να σε κάνουν να αγαπήσεις τη γνώση κάπως συνολικά. Τελικά συνέβη κάτι ακόμη καλύτερο: δεν δημιουργήθηκε απλά ένα κανάλι, αλλά μια τρομερά ενεργή και ευγενική κοινότητα περίπου 300.000 φιλοπερίεργων και φιλομαθών ατόμων, και ένα δίκτυο «πολύ κουλ» ονλάιν κοινοτήτων! Εντελώς απροσδόκητο!

- Αλήθεια, τι είχες κατά νου, όταν το άνοιγες; Αδυνατώ να πιστέψω ότι φανταζόσουν πως δυο χρόνια αργότερα ότι θα έφτανες να «διοικείς» έναν πληθυσμό τριπλάσιο από εκείνον των Σεϋχελλών, ας πούμε…

Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο κατά νου! Απλά μου άρεσε η ιδέα του να μοιράζομαι καινούργια κι ενδιαφέροντα πράγματα που καταλαβαίνω ή που μαθαίνω για τον κόσμο. Μπορεί να το ξεκίνησα εγώ, αλλά τη μορφή που έχει δεν την έδωσα εγώ, την πήρε μόνο του!

- Η 8ωρη δουλειά, από την οποία πρόσφατα παραιτήθηκες, τι αντικείμενο είχε; Άπτεται με κάποιο τρόπο της διάχυσης γνώσης, της εκπαίδευσης, της παροχής ψαγμένης πληροφορίας, ή ούτε καν;

Όχι, δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τη δημιουργία περιεχομένου (πόσο μάλλον εκπαιδευτικού τύπου περιεχόμενο!) αλλά είχε άμεση σχέση με την επικοινωνία, βέβαια σε ένα εντελώς άλλο πλαίσιο. Κοιτώντας πίσω, συνειδητοποιώ ότι ενώ οι δουλειές που έχω κάνει μέχρι στιγμής φαίνονται κάπως ασύνδετες μεταξύ τους (αλλά και με αυτό που κάνω τώρα) πάντα είχαν στον πυρήνα τους το στοιχείο της επικοινωνίας. Και κυρίως το πώς μπορεί η επικοινωνία να γίνεται πιο αποτελεσματικά. Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με κάτι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά μέσα από όλη αυτή την ιστορία έχει αρχίσει να με αφορά φουλ αυτό το κομμάτι. Φέτος, μάλιστα, άρχισα να κάνω μαθήματα σε παιδιά ηλικίας 5 έως 16 ετών και ήταν από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου!

- Ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας του «η.γ.ε.π.κ.» είναι ο τρόπος με τον οποίον μεταδίδεται η πληροφορία. Οι λέξεις, ο συνολικός τόνος, η πρωτότυπη οπτική γωνία, το υφέρπον και πανταχού παρόν χιούμορ. Μήπως αυτή η επιχειρούμενη διάχυση σε πολλαπλά γνωστικά πεδία μέσα από αδελφά προφίλ θα φέρει μοιραία μια απομάκρυνση από το αρχικό, τόσο αγαπητό στίγμα;

Αν ψάξεις σήμερα «είναι πολύ κουλ» στην αναζήτηση του φέισμπουκ θα σου βγάλει πάνω από 30 σελίδες που ασχολούνται με διάφορα αντικείμενα και έχουν υιοθετήσει το στυλ γραφής –ενίοτε πετυχημένα, άλλες φορές όχι τόσο! Αυτό μου έχει δώσει πολλή χαρά, γιατί είναι μια απόδειξη πως μέσα από την κοινότητά μας εμπνεύστηκε κόσμος, όχι απλά να ψάχνει και να μαθαίνει, αλλά και να δημιουργήσει! Για να απαντήσω, όμως, στην ερώτησή σου, αυτή η απομάκρυνση που ανέφερες μάλλον θα έρθει όπως και να ‘χει και το ξέρουμε αυτό. Γι’ αυτό, προτεραιότητά μας είναι το να εξελισσόμαστε κι όλο αυτό να παίρνει συνεχώς νέες μορφές!

- Πώς διάκεισαι απέναντι στην πασίγνωστη ελληναράδικη καραμέλα ότι «ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου»;

Το πρόβλημα με αυτή τη φράση, ειπωμένη με τον συγκεκριμένο τρόπο, είναι πως έχει μια απολυτότητα που δεν σου αφήνει χώρο να διαψευσθείς. Και θεωρώ ότι αυτός ο χώρος είναι απαραίτητος για να μαθαίνεις και να διευρύνεις την αντίληψή σου. Το άβολο είναι ότι συνήθως αυτό το ακούω από άτομα που δεν έχουν ενδιαφερθεί ποτέ να μάθουν τι άλλο υπάρχει πάνω στον κόσμο. Αλλά, κατά τ’ άλλα, κι εγώ θα την έβαζα [την Ελλάδα] στο τοπ-5 των ομορφότερων χωρών του κόσμου –δεν υπάρχει η ποικιλία που έχει σε τοπία, ειδικά για το μέγεθός της: από μαγευτικές καταγάλανες θάλασσες, μέχρι άγριες βουνάρες που τις βλέπεις και σε πιάνει δέος! Προφανώς το τι θεωρεί ο καθένας όμορφο είναι εντελώς προσωπικό κι υποκειμενικό, όμως πρέπει να καταλάβουμε τη διαφορά του «αγαπάω τη χώρα μου» και του «δεν έκανε άλλος παιδί, μόνο η Μαριώ το Γιάννη».

- Κάθεσαι, αλήθεια, και διαβάζεις ένα-ένα τα μυριάδες σχόλια που γράφουν γεωγραφόπουλα και απλοί περαστικοί κάτω από κάθε σου ποστάρισμα; Ή απλά μετράς λάικ, και διαβάζεις 10, 20 σχόλια γνωστών σου;

Προσπαθώ να διαβάζω όσα περισσότερα μπορώ, κυρίως γιατί μαθαίνω κάθε φορά ένα σωρό καινούργια πράγματα. Κάποιες μέρες, βέβαια, μπορεί να μην την παλεύω και να μη δω τίποτα (άνθρωπος είμαι!) αλλά συνήθως ναι, τα διαβάζω όλα. ΟΛΑ!

- Οι γονείς σου ξέρουν ότι είσαι το αρχιγεωγραφόπουλο του ελληνικού φέισμπουκ, με ορδές λαού να κρέμονται από τα e-χείλη σου;

Οι γονείς μου αυτή τη στιγμή είναι μόνο η μαμά μου (ο μπαμπάς έχει πεθάνει εδώ και αρκετά χρόνια) η οποία, στα 74 της, έχει ψηθεί και μαθαίνει για τον κόσμο με αφορμή τη σελίδα! Γενικά η κοινότητα έχει περίπου 10.000 γεωγραφόπουλα που είναι πάνω από 65 ετών και η οπτική της μάνας μου με βοηθάει –πχ, τις προάλλες με πήρε γιατί δεν κατάλαβε ένα ποστ. Μπήκα κι εγώ να δω τι δεν κατάλαβε, και συνειδητοποίησα ότι το είχα γράψει με τρόπο και αναφορές που όντως δεν το έκαναν κατανοητό σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, κι έτσι το άλλαξα. «Μπες ξαναδές το. Το κατάλαβες τώρα;;;» –«Ε ναι, τώρα το κατάλαβα!» Είναι αυτό με την αποτελεσματική επικοινωνία που σου έλεγα παραπάνω!

- Οι χάρτες είναι από τα πιο κουλ εργαλεία ενός ταξιδιού. Οι χάρτινοι χάρτες (έστω, οι χάρτινοι με την αδιάβροχη/ άσκιστη επένδυση) που σου επιτρέπουν, μερκατορικά-ξεμερκατορικά, να συλλάβεις την ολότητα αυτού που σε περιβάλλει, μακριά και κοντά ταυτόχρονα. Σε αντίθεση με την μίζερη οθόνη στο κινητό, που την πηγαινοφέρνεις δεξιά-αριστερά μπας και καταλάβεις τι παίζει γύρω σου… Τούτων δοθέντων, το GPS πώς το αποτιμάς; Την προάγει την ομορφιά της γεωγραφίας; Ή είναι ένα τεχνολογικό λυσάρι για βιαστικούς;

Είναι ΚΑΙ ένα τεχνολογικό λυσάρι για βιαστικούς ΚΑΙ ένα φανταστικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Το Google Earth, συγκεκριμένα, θεωρώ πως θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Σκέψου μια ώρα τη μέρα να άνοιγε στην τάξη το Google Earth σε προτζέκτορα και το κάθε παιδί να επέλεγε μια τυχαία στάση για το ψηφιακό πλανητικό ταξίδι! Μπορείς πάνω σε αυτό να κολλήσεις ιστορία, πολιτισμό, έθιμα, να ανοίξεις φιλοσοφικές συζητήσεις στην τάξη… όρεξη να έχεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ: The Lyrical Tragedy: French Baroque Operas with the soprano Véronique Gens

Η Véronique Gens, μια διάσημη σοπράνο, ζωντανεύει τη γαλλική μπαρόκ μουσική με το Les Surprises Ensemble και τον μαέστρο Louis-Noël Bestion...