Κυριακή, Οκτωβρίου 04, 2020

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ...ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ

 

https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2020/03/06/nosok.jpg

Πολιτικά παίγνια με τον Covid-19

Την αποστασιοποίησή του από τον συνδυασμό που εκλέχθηκε ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος  Μπουλμπασάκος | ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣΓιώργος Μπουλμπασάκος*



Εδώ και 7 μήνες όλος ο πλανήτης, και κατά συνέπεια και η χώρα μας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγάλη υγειονομική κρίση του Covid-19. H χώρα αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Σε αυτήν την περίοδο, η προσέλευση ασθενών με Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και νοσηλείες ΜΕΘ, ιδιαίτερα στην Αττική. Πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι καταγράφονται σημαντικές διαφορές τόσο στην ηλικία όσο και στο κοινωνικό και εθνολογικό προφίλ των ασθενών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του πρώτου κύματος.

Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, παρουσίασε το σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα υγείας στη μεγάλη υγειονομική κρίση. Επίσης ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να μετατρέψει τάχιστα 546 απλές κλίνες Covid που βρίσκονται στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας σε κλίνες με φροντίδα εφάμιλλη της ΜΕΘ, με τη χρήση φορητών αναπνευστήρων.

Έτσι, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε πτέρυγες του ΕΣΥ, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ-Covid, θα διακομίζονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει το κόστος που θα καταβάλλει το Δημόσιο στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεν επιβαρύνονται πράγματι οι ασθενείς, αλλά η δημόσια επιβάρυνση είναι υπερβολική και περισσότερο μοιάζει με οικονομική ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Τη στιγμή μάλιστα που ο ιδιωτικός τομέας δεν εξασφαλίζει νοσηλεία σε ασθενείς με ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, των ίδιων ομίλων που διαχειρίζονται και τα αντίστοιχα θεραπευτήρια.

Έχει από πολλούς επισημανθεί ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία. Ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης, να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάρος οι δημόσιες πολιτικές και ο δημόσιος χώρος. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, παρά τις μεγάλες στρεβλώσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ.**, παραμένει ο κεντρικός πυλώνας παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα. Ακόμα και μετά την παραχώρηση μεγάλων «φιλέτων» στον ιδιωτικό τομέα, αυτός παραμένει μέχρι και σήμερα συμπληρωματικός πόλος παροχής υπηρεσιών υγείας.

Εν μέσω μεγάλης υγειονομικής κρίσης, θεωρώ ότι επιχειρείται από την κυβέρνηση μια σοβαρή ανακατανομή στο σύστημα υγείας, με απώτερο σκοπό να υποχωρήσει ο δημόσιος τομέας και να παραχωρήσει μεγαλύτερο, ίσως και προνομιακό, χώρο στον ιδιωτικό.

Εάν αυτό ήταν σχέδιο μιας δεξιάς κυβέρνησης που έλαβε τη λαϊκή πλειοψηφία, και κατά συνέπεια την πολιτική νομιμοποίηση, θα ήταν αντικείμενο πολιτικής διαχείρισης και αντιπαράθεσης. Ομως ένα τέτοιο σχέδιο απειλεί το ύψιστο αγαθό, αυτό της ζωής, και γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε θεμιτός τρόπος για να μην τελεσφορήσει.

Ολος αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπως ο «Ευαγγελισμός», στον οποίο εργάζομαι τα τελευταία 30 χρόνια, να μετατραπούν κάτω από τις πιέσεις της πανδημίας σε νοσοκομεία αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με Covid-19. O «Ευαγγελισμός» διαθέτει τη μεγαλύτερη αιματολογική κλινική της χώρας, διαθέτει ογκολογικό τμήμα, διαθέτει ρευματολογική κλινική που χορηγεί θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες, όπως και γαστρεντερολογικό τμήμα στο οποίο διακινούνται αρκετά περιστατικά με εγχύσεις βιολογικών παραγόντων.

Ολα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς θα απειληθούν ευθέως από αυτές τις αλλαγές στο νοσοκομείο. Επίσης μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων, καρδιοχειρουργικών και άλλων, θα μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Τέτοιες πολιτικές ασκήθηκαν στη Βόρεια Ιταλία τα προηγούμενα χρόνια και είδαμε «σκηνές Μπέργκαμο» στη διαχείριση του πρώτου κύματος στη γειτονική χώρα. Τώρα, πριν είναι αργά, πρέπει όλοι να αντιδράσουμε.

Στην πρώτη μάχη κατά της πανδημίας ο «Ευαγγελισμός» συνέδραμε με τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αντεπεξήλθε με επιτυχία στο πρώτο κύμα. Χρειάζεται όμως ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο, στη Βουλή και στην κοινωνία, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναγέννησης του ΕΣΥ. Ας το προσέξει η κυβέρνηση. Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της Ν.Δ. δεν πρέπει να ακυρώσουν τη μεγαλύτερη μεταπολιτευτική μεταρρύθμιση. Η Υβρις είναι μεγάλη και η Νέμεσις θα είναι βαριά.

* Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

**ΣΗΜΕΙΩΣΗ GERONTAKOS: Τεράστιες είναι οι ευθύνες και του ΚΙΝΑΛ για την αποδυνάμωση του ΕΣΥ , όταν επί συγκυβερνήσεων με τη Νέα Δημοκρατία επέτρεψε τη διάλυση του ΙΚΑ ,  την  κατάργηση νοσοκομείων , το Σκάνδαλο  Novartis και  υπερκοστολόγηση φαρμάκων και υπηρεσιών, την εκχώρηση υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες και την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Γεγονότα που ο κύριος Μπουλμπασάκος σκοπίμως αποσιωπάει, όπως δε λέει ούτε μια καλή λέξη για το τεράστιο έργο που έγινε στην Υγεία επί ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνολική αναβάθμισή της αλλά και τη δημιουργία των ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας), που οι Δεξιοί και το κόμμα του χαρακτήριζαν ..."σοβιετικές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέθανε "Ο Στρατηγός της μπάλας" , Μίμης Δομάζος! Οι ποδοσφαιρόφιλοι της Ελλάδας , ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης , του εύχονται ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Ο Μίμης Δομάζος ήταν Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού μέσου....