«Θέλατε και ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή;»
Οι εικόνες που αιχμαλώτισαν την ένταση και τη συγκίνηση στο εφετείο στη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής. Το ντοκιμαντέρ που από προσωπική υπόθεση έγινε υπόθεση όλων μας ή σχεδόν όλων μας. Τα σκίτσα που αποτύπωσαν τη φρίκη της ρατσιστικής βίας στους δρόμους των πόλεων.
«Η Μάγδα είναι μέσα μόνη της;» ακούω τη φωτογράφο Τατιάνα Μπόλαρη να ρωτάει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής στον λίγο χρόνο που καταφέραμε να της αποσπάσουμε για να μεταφέρει στο Documento τις εικόνες και το βίωμα από το εφετείο τη στιγμή της ανακοίνωσης της δικαστικής απόφασης.
Δίπλα της βρισκόταν η δημοσιογράφος Ανζελίκ Κουρούνη (Angelique Kourounis) η οποία –μαζί με τον Γερμανό δημοσιογράφο Θωμά Γιακόμπι– ετοιμάζει πυρετωδώς το δεύτερο ντοκιμαντέρ της για τη ναζιστική οργάνωση, το οποίο στηρίζει το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, μετά το βραβευμένο «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση».
Ο σκιτσογράφος John Antono κατέγραψε μαζί με άλλους καλλιτέχνες στο πλαίσιο της καμπάνιας «Βάλ’ τους Χ» τη ρατσιστική βία στους δρόμους της Αθήνας.
«Ταφόπλακα της οργάνωσης, όχι του φασισμού»
Ανζελίκ Κουρούνη
Σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση»
Η απόφαση που όλοι περιμέναμε ήταν να αναγνωριστεί ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι νόμιμο κόμμα αλλά εγκληματική οργάνωση. Να φύγει ο πολιτικός μανδύας και να αποδειχτεί ότι με κίνητρο την ιδεολογία σκότωσε αποδεδειγμένα δύο ανθρώπους, ενώ πραγματοποίησε πολλά πογκρόμ και ρατσιστικές επιθέσεις. Αυτό το πετύχαμε. Περιμένουμε να μάθουμε τις ποινές και να διαπιστώσουμε αν η έφεση που θα ζητήσουν οι κατηγορούμενοι θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Αν δηλαδή οι δολοφόνοι θα μείνουν έξω από τη φυλακή. Αυτή η ετυμηγορία είναι η ταφόπλακα της Χρυσής Αυγής όπως τη γνωρίζουμε και όπως θέλησε να επιβληθεί στη χώρα. Δεν είναι όμως η ταφόπλακα του ρατσισμού, του φασισμού και της πολιτικής ατζέντας της Χρυσής Αυγής, η οποία υιοθετείται από άλλα κόμματα στο μεταναστευτικό, στα ατομικά δικαιώματα και στις κοινωνικές ελευθερίες. Η Χρυσή Αυγή έλεγε «διώξτε τους μετανάστες». Και εμείς τι κάνουμε; Τους διώχνουμε. Κάποιες πολιτικές που εφαρμόζονται δυστυχώς δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τη Χρυσή Αυγή.
Η Χρυσή Αυγή για επτά χρόνια ήταν η τρίτη πολιτική δύναμη μέσα στο κοινοβούλιο. Κατάφερε μάλιστα να μπει στη Βουλή και να πάρει το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2019, ενώ ο κόσμος ήξερε για τον Παύλο Φύσσα και τα τάγματα εφόδου. Οι ψηφοφόροι τους άραγε τώρα θα σκεφτούν τι ψήφισαν; Ή μήπως θα μεταπηδήσουν σε κάποιο αδερφικό κόμμα με αντίστοιχη πολιτική; Θα ήθελα να γίνει μάθημα στα ελληνικά σχολεία τι έγινε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί υπήρξαν η Αντίσταση και ο Γλέζος, αλλά παράλληλα να γνωρίζουμε ότι υπήρχαν και οι δωσίλογοι, οι οποίοι μάλιστα μπήκαν στην κυβέρνηση μετά τον πόλεμο, ενώ αυτοί που πολέμησαν τους ναζί βρέθηκαν στην εξορία ή τη φυλακή.
Αν η Χρυσή Αυγή γιγαντώθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο της κρίσης ήταν επειδή είχε ατιμωρησία, διασυνδέσεις με το βαθύ κράτος και κάλυψη από μερίδα της αστυνομίας και τα ΜΑΤ. Όλα αυτά τα πληρώσαμε. Αυτή η καταδίκη θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην αστυνομία που κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή ή σε αυτούς που λειτουργούν σαν τη Χρυσή Αυγή; Θα είναι η απόφαση του δικαστηρίου αφετηρία κάθαρσης στο δημόσιο, στην αστυνομία, την εκκλησία και την κοινωνία; Αυτή την απάντηση δεν θα τη δώσει το δικαστήριο, αλλά όλοι εμείς.
Από το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκαν κάποια πλάνα ως τεκμήριο κατά της Χρυσής Αυγής από την πολιτική αγωγή. Αυτό ήταν το πιο μεγάλο έπαθλο που θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε. Επίσης το ντοκιμαντέρ έχει ενσωματωθεί στο μάθημα της ιστορίας στα γαλλικά γυμνάσια και λύκεια διότι λάβαμε το βραβείο MPM Averroès Junior από τα ίδια τα παιδιά. Το πιο σημαντικό για εμάς δεν ήταν τα βραβεία στα φεστιβάλ, αλλά ότι μπορέσαμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Προσωπικά μου επιτέθηκαν χρυσαυγίτες στα γυρίσματα στον Μελιγαλά. Δεν έκανα μήνυση γιατί ήθελα να κρατήσω τις εικόνες και να τελειώσει το ντοκιμαντέρ. Ο κόσμος δεν έμαθε πολλά από αυτά που συνέβαιναν στη δίκη γιατί η πλειονότητα των ΜΜΕ δεν τα πρόβαλλε. Τα μίντια θυμούνταν τη διαδικασία μόνο όταν κατέρρεε η Μάγδα ή όταν έβλεπαν επεισόδια.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου