Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2020

Τάκης Θεοδωρικάκος : Ζήτω (το πρώην τιμημένο ΚΚΕ και νυν) η Νέα Δημοκρατία και τα κομματόσκυλά της!

https://img.documentonews.gr/unsafe/1000x600/smart/http://img.dash.documentonews.gr/documento/imagegrid/2020/09/01/5f4e4981825e6335782653c3.jpg

Τάκης Θεοδωρικάκος : Ζήτω (παλαιότερα το τιμημένο ΚΚΕ και νυν) η Νέα Δημοκρατία και τα κομματόσκυλά της!

Κράτος «γαλάζιων» φίλων


Οι «άριστοι» κατεδαφίζουν το σύνταγμα και οποιαδήποτε αξιοκρατία, επιστρέφοντας στο κράτος-λάφυρο και κράτος-πελάτη του μακρινού παρελθόντος
Κάθε μήνα οι μετακλητοί επί ΝΔ καταρρίπτουν ρεκόρ που κατείχε και πάλι η «γαλάζια» διακυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα! Από 2.774 που ήταν ο συνολικός αριθμός μετακλητών τον Απρίλιο του 2020 –ο μεγαλύτερος της τελευταίας δεκαετίας–, έφτασαν τις 2.817. Εχοντας μάλιστα τη βούλα του νόμου για το «επιτελικό κράτος» που, όπως φαίνεται, έγινε για να γεμίσει με στρατιές «γαλάζιων» στελεχών τη διοίκηση. Συνεχείς είναι οι καταγγελίες για αύξηση μετακλητών και κόστους σε σχέση με το παρελθόν, παρόλο που το Μαξίμου δεν απαντά ή ξεγλιστρά δείχνοντας την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα και το ΚΙΝΑΛ σε δημόσιες παρεμβάσεις του λέει ότι η ΝΔ «κατάφερε να ξεπεράσει τις επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης σε έναν μόλις χρόνο».
Πέρα από τις εκατοντάδες θέσεις μετακλητών που θέσπισε και τις αυξημένες αποδοχές που όρισε, το Μαξίμου έκανε λάστιχο τις προϋποθέσεις για την κάλυψη θέσεων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν στο Documento στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ότι μέχρι το 2019 οι αποδοχές ενός μετακλητού της κατηγορίας ΔΕ ήταν 858 ευρώ, με βάση το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο ενός δημόσιου υπαλλήλου (Μισθολογικό Κλιμάκιο-ΜΚ 1 της ΔΕ κατηγορίας). Ομως μετά τον ν. 4622/19 (επιτελικό κράτος) κατατάσσεται στο ΜΚ 11 της ΔΕ με αποδοχές 1.458 ευρώ, δηλαδή ποσοστό αύξησης αποδοχών 70%!
Στελέχη κομματικών επιτελείων της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι «η ΝΔ αυξάνει διαρκώς τον αριθμό των μετακλητών, εισάγοντας παράλληλα και μια πρωτοφανή πατέντα: διορίζει μετακλητούς υπαλλήλους σε οργανικές θέσεις δημόσιων υπαλλήλων, ακόμη και σε θέσεις προϊσταμένων, κατά παράβαση βασικών συνταγματικών αρχών και κάθε έννοιας αξιοκρατίας και παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ».
H Χαριλάου Τρικούπη συγκέντρωσε στοιχεία που δείχνουν την τακτική της ΝΔ, η οποία άφησε τη ρομφαία της διαφάνειας και της απ ο κομματικοποίησης του κράτους έξω α πότο Μαξίμου τον Ιούλιο του 2019. Οπως σημειώνουν από το ΚΙΝΑΛ, ο «γαλάζιος» Μάιος του 2020 βρήκε τη δημόσια διοίκηση με 2.817 μετακλητούς , όταν τον Μάιο του 2018 ήταν 2.522 και τον Μάιο του 2013 ήταν 1.768. Μάλιστα το ΚΙΝΑΛ έφερε το θέμα με ερώτηση στη Βουλή, ενώ συνεχίζει να στηλιτεύει ότι κατεδαφίζεται «κάθε ασφαλιστική δικλίδα προστασίας των δημόσιων αγαθών», περιλαμβανομένης της διαχείρισης δημόσιου χρήματος.

Νόμοι για «φυτευτούς» κομματικούς φίλους

Η νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πλούσια και αξιοπρόσεκτη ως προς την επιμέλεια με την οποία διασφαλίστηκε θεσμικά η δυνατότητα τοποθέτησης «αρεστών» προϊσταμένων.
Το άρθρο 111 του ν. 4622/2019 με τις οργανωτικές διατάξεις υπουργείων είναι το… ευαγγέλιο της κομματικής μετακλητής «ντρίμπλας» στο δημόσιο, με τη σύσταση θέσεων προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων σε υπηρεσίες κρίσιμες (ελεγκτικός μηχανισμός κ.λπ.). Συστήνονται θέση μετακλητού γενικού διευθυντή του Εθνικού Τυπογραφείου αλλά και θέση γενικού επιθεωρητή της Επιθεώρησης Εργασίας επιπέδου προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης, στον οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κ.λπ.
Παράλληλα, ενδεικτικά:
• Για την πολιτική προστασία με το άρθρο 33 του ν. 4662/2020 προβλέπεται ότι ο γενικός γραμματέας θα επιλέγει μετακλητό γενικό διευθυντή.
• Στο υπουργείο Προστασίας του
Πολίτη με τροπολογία συνιστώνται 28 νέες θέσεις μετακλητών στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
• Στο υπουργείο Μετανάστευσης συστάθηκαν 27 νέες θέσεις μετακλητών: οκτώ στη νεοσύστατη Τεχνική Υπηρεσία, η οποία θα αναφέρεται απευθείας στον υπουργό και όχι στον αρμόδιο υπηρεσιακό γενικό διευθυντή, όπως θα υπαγόρευε η ορθή διοικητική πρακτική. Στην Τεχνική Υπηρεσία θα προΐσταται μετακλητός υπάλληλος, ο οποίος θα επιλέγεται από τον υπουργό. Τρεις στη νεοσύστατη Νομική Υπηρεσία, η οποία υπάγεται –κι αυτή– απευθείας στον υπουργό. Δύο στο αυτοτελές τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων. Δώδεκα στις Υπηρεσίες Ασύλου: μετακλητοί συνεργάτες σε διοικητές, υποδιοικητές.
• Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Με βάση τον οργανισμό δημιουργούνται τέσσερις θέσεις που αντιστοιχούν σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης, 27 θέσεις που αντιστοιχούν σε επίπεδο διεύθυνσης ή εξομοιώνονται με τη θέση του διευθυντή γραφείου υπουργού και τουλάχιστον 63 θέσεις που αντιστοιχούν σε επίπεδο τμηματάρχη και τρεις θέσεις προϊσταμένων γραφείων. Σύνολο θέσεων ευθύνης: 97 (τουλάχιστον). Ολες καλύπτονται με αποφάσεις του διοικητή.
• Υπουργείο Παιδείας: Καθαίρεση διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τοποθέτηση (προσωρινών) διευθυντών.

«Τεράστια πρόκληση και υποκρισία»

Αυστηρός στην κριτική του για τον τρόπο κάλυψης «επιτελικών θέσεων» και τη διείσδυση μετακλητών παντού εμφανίζεται ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, μαθηματικός και έμπειρο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, υπάλληλος της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης (2016-19). 

«Η διαρκής και ραγδαία αύξηση των μετακλητών και των αποδοχών τους αποτελεί ούτως ή άλλως τεράστια πρόκληση σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται εκ νέου. Πρόκληση απέναντι στους ανέργους, πρόκληση στους εργαζόμενους που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, πρόκληση απέναντι στους δημόσιους λειτουργούς που υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον. 

Ταυτόχρονα, αποδεικνύει περίτρανα την υποκριτική στάση και τον απόλυτο λαϊκισμό με τον οποίο πολιτεύτηκε η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση» τονίζει στο Documento.
Ομως θεωρεί ότι το μείζον θέμα είναι η επαναλαμβανόμενη τοποθέτηση μετακλητών σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων και σε θέσεις ευθύνης, κάτι που, όπως παρατηρεί, «συνιστά ευθεία παραβίαση βασικών συνταγματικών αρχών. Η καταστρατήγηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας στον τρόπο στελέχωσης του δημόσιου τομέα επιστρέφει τη δημόσια διοίκηση πολλές δεκαετίες πίσω.

 Ξαναγυρίζουμε στο κράτος-λάφυρο, στον απόλυτο κομματισμό και πελατειασμό περασμένων δεκαετιών. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όχι από την ιεραρχία των δημόσιων υπαλλήλων με τις θεσμικές εγγυήσεις που τη συνοδεύουν, αλλά από ένα νέο σώμα κολλητών των υπουργών που θα μπορούν ανεμπόδιστοι να επιδίδονται στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Philip Glass - Songs From Liquid Days (Live) : Όταν ο μουσικός μινιμαλισμός ερωτεύτηκε την Ποίηση

Το Songs from Liquid Days(1986 είναι μια συλλογή τραγουδιών που συνέθεσε ο συνθέτης Philip Glass σε στίχους των Paul Simon, Suzanne Vega, ...