Κυριακή, Ιανουαρίου 05, 2020

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΧΩΡΙΣ ΨΙΜΥΘΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για M.HULOTM.HULOT: "Απ' όλα τα διαβάσματα που έκανες για να γράψεις το Κολοκοτρωνέικο, στάθηκες σε κάποιο πρόσωπο, σε έναν αγωνιστή που εκτίμησες ιδιαίτερα;"

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΙΚΟΣ ΠΛΑΤΗΣΝΙΚΟΣ ΠΛΑΤΗΣ : "Ναι, στάθηκα. Στον Φωτάκο. Ήταν ένας από τους ελάχιστους αγνούς ιδεαλιστές αγωνιστές της Επανάστασης του '21. Ο λόγος για τον Φώτιο Χρυσανθακόπουλο, τον Φωτάκο, γραμματικό (αγιουτάντε) του Κολοκοτρώνη και συγγραφέα του περίφημου δίτομου Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως (ένα από τα δυο πιο αξιόπιστα χρονικά του '21, το αξιολογότερο). Όταν τελείωσε ο απελευθερωτικός αγώνας, εγκαταστάθηκε στην Τρίπολη, αλλά χήρεψε χωρίς να έχει αποκτήσει παιδιά. Δεν ξαναπαντρεύτηκε. Ξόδεψε την περιουσία της εύπορης γυναίκας του βοηθώντας οικογένειες αγωνιστών που υπέφεραν από τη φτώχεια. Πέθανε στον κήπο του σπιτιού του, ενώ διάβαζε την εφημερίδα του. Για την προσφορά του στον Αγώνα δεν ζήτησε –και δεν πήρε– κάποιο τιμητικό πόστο ή σύνταξη, δεν σύχναζε στο παλάτι, δεν συνήθιζε να πηγαίνει σε χοροεσπερίδες..."
Απόσπασμα συνέντευξης του συυγγραφέα Νίκου Πλατή στον   M. Hulot, (Κολοκοτρωνέικο: Ένα εντελώς διαφορετικό βιβλίο για τον Κολοκοτρώνη, "Lifo", 27.11.2019) για το νέο βιβλίο του που αφορά το βίο και την πολιτεία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη χωρίς  τα μυθοποιημένα στοιχεία της επίσημης ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία:  

Μικρομέγα Κολοκοτρωνέικο

Μικρομέγα Κολοκοτρωνέικο  













Σχετική εικόνα

Φώτιος Χρυσανθόπουλος - Βικιπαίδεια


Αποτέλεσμα εικόνας για φωτακου απομνημονεύματα
ΦΩΤΑΚΟΥ-Απομνημονεύματα ( "Κατεβάστε" σε  pdf  και διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο , όπως κυκλοφόρησε, το 1858)
  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Greek -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στέφαν Τσβάιχ, «Σκακιστική νουβέλα» : το συγκλονιστικό γραπτό που εστάλη στους εκδότες ως προπομπός του θανάτου του μία μέρα πριν αυτοκτονήσει

Παιγνιώδες σαν θρίλερ, σκοτεινό ψυχογράφημα, πολιτική και κοινωνική αλληγορία, το μικρό αυτό αριστούργημα διαδραματίζεται σε ένα επιβατηγό ...