Παρασκευή, Μαΐου 10, 2019

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ


  • Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9-12/5/19)Αποτέλεσμα εικόνας για Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    Η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9-12 Μαΐου 2019) θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO), με τιμώμενες τις ισπανόφωνες χώρες και κεντρικό της θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία».
    Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τις εξής εκδηλώσεις:
    Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, ώρα 09.00-10.00, Αίθουσα «Διδώ Σωτηρίου», περίπτερο 15
    Εκδήλωση
    «Επιγράφω»-Βιωματικό εργαστήριο για μαθητές ΓυμνασίουΠεριγραφή Γνωριμία των μαθητών με την αλφαβητική γραφή στην αρχαία Ελλάδα και τον κόσμο των αρχαίων ελληνικών επιγραφών
    Ομιλητές: Νίκη Οικονομάκη, Εργαστήριο Επιγραφικής και Παπυρολογίας ΑΠΘ (ΕΡΕΠ), Κερασένια Παπαλεξίου, Υπεύθυνη εκπαιδευτικός, Ειδική Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας
    Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, ώρα 11.00-12.00, αίθουσα "Εξώστης", περίπτερο 15
    Παρουσίαση Βιβλίου-Συζήτηση
    «Κλικ στα ελληνικά». Κλικ στην εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας!
    Θα παρουσιαστεί το τελευταίο διδακτικό εγχειρίδιο του ΚΕΓ «Κλικ στα ελληνικά, Επίπεδο Γ1» που απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία και εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο ελληνομάθειας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά όλα τα βιβλία της σειράς «ΚΛΙΚ στα ελληνικά».
    Ομιλητές: Καζάζης Ιωάννης, πρόεδρος ΚΕΓ, Μαρία Καρακύργιου, ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, συγγραφέας της σειράς, Βικτωρία Παναγιωτίδου, ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, συγγραφέας της σειράς.
    *
    Σάββατο 11 Μαΐου 2019, ώρα 11.00-12.00, αίθουσα "ΕΙΠ", περίπτερο 15
    Παρουσίαση βιβλίου-συζήτηση Το περιοδικό «Θρακικά Χρονικά» του Στέφανου Ιωαννίδη και η λογοτεχνία της Ξάνθης στον 20ό αιώνα. Η συζήτηση οργανώνεται με αφορμή την ψηφιοποίηση του περιοδικού από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιοποίησης περιοδικών λόγου και τέχνης και εντάσσεται στον ετήσιο εορτασμό «Ξάνθη 1919-2019. Εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής». Χαιρετίζουν: ο καθ. κ. Ι.Ν. Καζάζης, Πρόεδρος του ΚΕΓ και η κα Αθηνά Ιωαννίδου Ομιλητές Θ. Μουσόπουλος, συγγραφέας φιλόλογος, ποιητής, και Β. Βασιλειάδης, ερευνητής στο ΚΕΓ Αποσπάσματα από το έργο του Στέφανου Ιωαννίδη διαβάζει η φιλόλογος Δήμητρα Κατάκη *
    Κυριακή 12 Μαΐου 2019, ώρα 12.00-13.00, αίθουσα "ΕΙΠ", περίπτερο 15
    Συζήτηση
    Η βάση δεδομένων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για γλωσσικούς όρους Διαμόρφωση ενός κοινού ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για τις τέσσερις ψηφιακές βάσεις δεδομένων που τηρούνται στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για όρους της γλωσσολογίας και της φιλολογίας στην ιστορική τους πορεία.
    Ομιλητές: Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος ΚΕΓ, Μαρία Αραποπούλου, ερευνήτρια-φιλόλογος ΚΕΓ, Κερασένια Παπαλεξίου, φιλόλογος, σύμβουλος υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
    *
    Ο Πρόεδρος του ΚΕΓ, κ. Ι.Ν. Καζάζης, συμμετέχει στις ακόλουθες εκδηλώσεις:
    Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, ώρα 17:30-18:30, αίθουσα «Διδώ Σωτηρίου», περίπτερο 15
    Εκδήλωση
    Η κοινωνική διάσταση της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3
    Ο κοινωνικός ρόλος μιας Λέσχης Ανάγνωσης και ειδικότερα της ΕΡΤ3. Παρουσίαση των δράσεων και προτάσεων για την αναβάθμιση του κοινωνικού της ρόλου.
    Ομιλητές: Μυρσίνη Ζορμπά, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Μαρία Σιώτη, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εταιρικής
    Κοινωνικής Ευθύνης ΕΡΤ3, Γιώργος Καλιεντζίδης, δημοσιογράφος, συντονιστής
    Λέσχης Ανάγνωσης ΕΡΤ3
    Οργανωτής: ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΡΤ3 / 958 FM ΕΡΤ3
    Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, ώρα 18:30, αίθουσα «Διδώ Σωτηρίου», περίπτερο 15
    Επίσημη Τελετή Έναρξης του Αφιερωματικού Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας και Ελλάδας
    Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης στο συνημμένο.

    Συνημμένα

    Πρόγραμμα (pdf, 2.26MB)
  • Συνέδριο για τις Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις στα χρόνια του Όθωνα: κάλεσμα συμμετοχής

    Πρόσκληση υποβολής δοκιμίων (έως τις 15 Ιουνίου 2019) για το συνέδριο του ComDeG
    Το Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του FU-Berlin οργανώνει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης των Ελληνογερμανικών Σχέσεων (ΕΜΕΣ) του ΕΚΠΑ συνέδριο με θέμα Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις στα χρόνια του Όθωνα που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, 8-10 Νοεμβρίου 2019.
    http://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/aktivitaeten/worksho...
    Το πλαίσιο
    Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Επιτομής των ελληνογερμανικών διασταυρώσεων. Η Επιτομή αποτελεί ένα δίγλωσσο ψηφιακό έργο αναφοράς, με ελεύθερη πρόσβαση, το οποίο θα παρέχει σε ένα ευρύ κοινό, αξιόπιστες πληροφορίες για τις ιστορικές, πολιτισμικές και επιστημονικές διασταυρώσεις μεταξύ του γερμανόφωνου και του ελληνόφωνου χώρου από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η επιλογή μας υπέρ ενός πληθυντικού αριθμού διασταυρούμενων ιστοριών δεν αποτυπώνεται μόνο στην προγραμματική διεπιστημονικότητα του έργου, που καλύπτει το σύνολο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά εγγράφεται επιπλέον στην ίδια την αρχιτεκτονική του. Τα ιστορικά δοκίμια διακρίνονται έτσι σε τρεις τύπους που περιέχουν μικρο-ιστορίες (Mikrogeschichten), μακρο-διαδικασίες (Makrovorgänge) και μετα-αφηγήματα (Metanarrative). Πρόκειται για τρεις διακριτές προοπτικές εστιάσεις πάνω στην ιστορική πρώτη ύλη, οι οποίες επιτρέπουν να αναδειχθούν οι διαφορετικοί παράγοντες που συμπλέκονται στις επιμέρους χρονικές στιγμές και αθροίζονται στην κοινή και πολυπρισματική ελληνογερμανική ιστορία.
    Με το συνέδριο «Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις στα χρόνια του Όθωνα» εγκαινιάζεται η σειρά των επιστημονικών συναντήσεων που προβλέπονται για τη συγγραφή των ιστορικών δοκιμίων στο πλαίσιο ανάπτυξης της Επιτομής. Σκοπός του προγράμματος είναι η συστηματοποίηση των γνώσεων των ειδικών με τρόπο που θα τις καταστήσει προσβάσιμες στο ευρύτερο κοινό. Προσβλέπουμε συγχρόνως στην ανάδειξη άγνωστων ή αμφιλεγόμενων όψεων των γεγονότων που θα διευκολύνει τον προσανατολισμό της μελλοντικής έρευνας.
    Το συνέδριο
    Δεν υπάρχει άλλη περίοδος της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας κατά την οποία η εισαγωγή κρατικών θεσμών να μετασχηματίζει την κοινωνία και τα πολιτισμικά πρότυπα σε βαθμό ανάλογο με αυτόν που παρατηρείται κατά τις τρεις δεκαετίες της βασιλείας του Όθωνα. Η προσπάθεια εισαγωγής μέσω των ελληνογερμανικών διασταυρώσεων ευρωπαϊκών προτύπων, σε μια περιοχή που μόλις είχε αποσχισθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συνεπάγεται βαθιές πολιτικές, θεσμικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές μεταβολές, όπως επίσης μεταβολές του δομημένου περιβάλλοντος και των πρακτικών της καθημερινότητας. Παρά τις αντιστάσεις και τις συγκρούσεις, η εικόνα της Ελλάδας μετά το τέλος της «Βαυαροκρατίας» –ο ίδιος ο όρος θα μπορούσε να μελετηθεί ως ένα ακόμη μετα-αφήγημα στην ελληνογερμανική ιστορία– έχει αλλάξει ριζικά.
    Η σημασία της πρόσληψης προτύπων που μεταφέρονται από τους Βαυαρούς, στο πλαίσιο πάντα των ευρύτερων ευρωπαϊκών πολιτισμικών μεταφορών από τα προεπαναστατικά χρόνια, έχει ήδη επισημανθεί στο πλαίσιο υπαρχουσών μελετών, η συστηματοποίηση των οποίων θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επιμέρους δοκιμίων της Επιτομής. Η ερμηνεία των δεδομένων κυριαρχείται πάντως συχνά από την σκοπιά της γενικής ελληνικής πολιτικής ιστορίας και στην καλύτερη περίπτωση επεκτείνεται σε εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν τη νομοθεσία, την εκπαίδευση, τη στρατιωτική οργάνωση ή την οργάνωση των εκκλησιαστικών πραγμάτων. Η εξέταση των μετασχηματισμών υπό αυτό το πρίσμα αφήνει έτσι στο περιθώριο σημαντικές πτυχές των διασταυρώσεων του υπό διαμόρφωση νεοελληνικού χώρου με τον γερμανόφωνο χώρο, αλλά και της εγγραφής αυτών των σχέσεων σε ευρύτερες ευρωπαϊκές διαδικασίες.
    Σκοπός του συνεδρίου είναι η εστίαση σε αδιερεύνητες ακόμη πλευρές των σχέσεων με τον γερμανόφωνο χώρο ενός τμήματος του νέου ελληνισμού που αναπτύσσεται μέσα στα όρια της επικράτειας του νεαρού βασιλείου. Επιδιώκεται να δοθεί έμφαση στο πεδίο των ιδεών, των νοοτροπιών και των πολιτισμικών μεταφορών που διαμορφώνουν τόσο τις καθημερινές πρακτικές όσο και τα κοινωνικά και πολιτισμικά πρότυπα, καθώς και στην εξέλιξη των θεσμικών πλαισίων ή των στοιχείων του υλικού πολιτισμού που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών.
    Πρόσκληση υποβολής δοκιμίων για τη συμμετοχή στο συνέδριο
    Προτάσεις για δοκίμια (περίληψη 500 περίπου λέξεων), που θα συζητηθούν στο συνέδριο, αποστέλλονται έως τις 15 Ιουνίου 2019 στην εξής διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: z.stoikou@fu-berlin.de.

    Ενημέρωση σχετικά με την αποδοχή/απόρριψη συμμετοχής στο συνέδριο: 06.07.2019
    Προθεσμία αποστολής των δοκιμίων που θα συζητηθούν στο συνέδριο: 25.10.2019
    Διεξαγωγή του συνεδρίου: 8–10.11.2019
    Οι γλώσσες του συνεδρίου είναι τα ελληνικά και τα γερμανικά.

  • Εκδήλωση του ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ στην 16η ΔΕΒΘ: Είναι, τελικά, η λογοτεχνική ανάγνωση γένους θηλυκού; (12/5/19)

    "Είναι, τελικά, η λογοτεχνική ανάγνωση γένους θηλυκού;"
    Εκδήλωση της Λέσχης Ανάγνωσης του Φιλολόγου Ex libris στη 16η ΔΕΒΘ Κυριακή 12 Μαΐου, 10.00-11.00, Περίπτερο 13, στο Φιλολογικό Καφενείο.
    Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της "Χαμένης αναγνωστριας" του Fabio Stassi στη γλώσσα μας τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης του Φιλολόγου, «Ex libris», εξετάζουν το προφίλ των αναγνωστών λογοτεχνίας.
    Στη συζήτηση παρεμβαίνει η Δρ Ειρήνη Γαμβρού, ειδική σε θέματα αναγνωστικής συμπεριφοράς.
    Συντονίζουν Κέλλυ Πάλλα, συντονίστρια της της ομάδας Ex libris- Γεωργία Πούλου, εμψυχώτρια λεσχών ανάγνωσης.
  • Διημερίδα στη Θεσσαλονίκη: Ο Γιώργος Ιωάννου σήμερα

    Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος ΙωάννουΤο Κοινό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλεί σε Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στον πολυγραφότατο Θεσσαλονικέα συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου, με τίτλο «Ο Γιώργος Ιωάννου σήμερα – πολυσχιδής και έωλος ή πολύτροπος και επίκαιρος;». Η εκδήλωση θα γίνει στις 17-18 Μαΐου 2019, στο Παράρτημα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Αλεξανδρουπόλεως 10, Θεσσαλονίκη).
    Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές για τους φοιτητές του ΚΔ Π.Μ.Σ «Δημιουργική γραφή» και για ολόκληρο το κοινό της πόλης.
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πρόγραμμα (msword, 61KB)
  • Δελτίο Τύπου-Απολογισμός για το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Γιάννη ΡίτσοΑποτέλεσμα εικόνας για Γιάννη Ρίτσο

    Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε και εφέτος, στις 13 και 14 Απριλίου 2019, το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο στο Γύθειο, αφιερωμένο στο Γιάννη Ρίτσο, που διοργάνωσαν ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Γενικό Λύκειο Γυθείου. Την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούσαν οι: Κώστας Δρογκάρης, Ιατρός, Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας, Γεωργία Λυροφώνη, Αντιδήμαρχος Δήμου Ανατολικής Μάνης, Παναγιώτα Μένεγα, Διευθύντρια Γενικού Λυκείου Γυθείου, Μανώλης Μ. Στεργιούλης, δ.φ., Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Ελένη Δρακουλάκου, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ανατολικής Μάνης. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους οι δύο κορυφαίοι ποιητές μας, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Στο πλαίσιο του συνεδρίου λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Γύθειο 1920-1930» από την προσωπική συλλογή του Κωνσταντίνου Δρογκάρη.
    Δείτε περισσότερα στο συνημμένο

    Συνημμένα

    Δελτίο Τύπου (msword, 37KB)
  • Γιάννης Ρίτσος | Αφιερώματα | Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

  • Μαθητικό Συνέδριο: Προφορική ιστορία και διδακτική της Ιστορίας: σχεδιάζοντας μια διδασκαλία ‘αλλιώς’ (10-12/5/19)

    Η Ομάδα Συντονιστικού ΟΠΙ (Ομάδες Προφορικής Ιστορίας) συνδιοργανώνει, με την Ένωση Προφορικής Ιστορίας, τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (AHEG), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΠΜΣ «Ιστορική Έρευνα - Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες», Μαθητικό Συνέδριο με θέμα "Προφορική ιστορία και διδακτική της Ιστορίας: σχεδιάζοντας μια διδασκαλία ‘αλλιώς’", στις 10-12 Μαΐου 2019, στην Σιβιτανίδειο (Σταθμός Μετρό 2: Καλλιθέα).
    Το Μαθητικό Συνέδριο με σύνθημα «Η απομνημόνευση βλάπτει σοβαρά την πνευματική
    υγεία» οργανώθηκε με το σκεπτικό και τη διαπίστωση ότι ο τρόπος που διδάσκεται το
    μάθημα της ιστορίας στα σχολεία σπάνια καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των
    μαθητών, με αποτέλεσμα να καταλήγει στη στείρα απομνημόνευση για τις ανάγκες των
    εξετάσεων, χωρίς οι μαθητές να «μαθαίνουν» Ιστορία. Πιστεύουμε ότι στην εποχή μας,
    εποχή μεγάλων κοινωνικών αναδιαρθρώσεων, το αιτούμενο είναι αφενός να αλλάξει η ύλη,
    το τι διδάσκεται, καθώς και ο τρόπος διδασκαλίας.
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

  • Πρόγραμμα (pdf, 2.76MB)

  • Μαθητικό Συνέδριο: Προφορική ιστορία και διδακτική της Ιστορίας: σχεδιάζοντας μια διδασκαλία ‘αλλιώς’ (10-12/5/19)

     

    Η Ομάδα Συντονιστικού ΟΠΙ (Ομάδες Προφορικής Ιστορίας) συνδιοργανώνει, με την Ένωση Προφορικής Ιστορίας, τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (AHEG), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΠΜΣ «Ιστορική Έρευνα - Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες», Μαθητικό Συνέδριο με θέμα "Προφορική ιστορία και διδακτική της Ιστορίας: σχεδιάζοντας μια διδασκαλία ‘αλλιώς’", στις 10-12 Μαΐου 2019, στην Σιβιτανίδειο (Σταθμός Μετρό 2: Καλλιθέα).
    Το Μαθητικό Συνέδριο με σύνθημα «Η απομνημόνευση βλάπτει σοβαρά την πνευματική
    υγεία» οργανώθηκε με το σκεπτικό και τη διαπίστωση ότι ο τρόπος που διδάσκεται το
    μάθημα της ιστορίας στα σχολεία σπάνια καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των
    μαθητών, με αποτέλεσμα να καταλήγει στη στείρα απομνημόνευση για τις ανάγκες των
    εξετάσεων, χωρίς οι μαθητές να «μαθαίνουν» Ιστορία. Πιστεύουμε ότι στην εποχή μας,
    εποχή μεγάλων κοινωνικών αναδιαρθρώσεων, το αιτούμενο είναι αφενός να αλλάξει η ύλη,
    το τι διδάσκεται, καθώς και ο τρόπος διδασκαλίας.
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πρόγραμμα (pdf, 2.76MB)
  • Πέμπτος κύκλος διαλέξεων του Αρχείου Καβάφη (10, 17, 24, 31/5/19)

    Αποτέλεσμα εικόνας για Καβάφη

     

    Στον πέμπτο κύκλο δημοφιλών διαλέξεων του Αρχείου Καβάφη, ο Καβάφης μπαίνει σε διάλογο με άλλους, Έλληνες και ξένους σύγχρονούς του ποιητές: Παλαμά, Καρυωτάκη, Stefan George, Paul Valéry και Hugo von Hofmannsthal.
    Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, 19:00-21:00
    ΠΑΛΑΜΑΣ – ΚΑΒΑΦΗΣ: ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ
    Ομιλήτρια:
    Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Παρασκευή 17 Μαΐ̈ου 2019, 19:00-20:00
    Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΙ Κ. Γ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ: Η ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
    Ομιλήτρια:
    Έλλη Φιλοκύπρου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, 19:00-21:00
    Η ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ ΚΑΙ STEFAN GEORGE
    Ομιλήτρια:
    Αναστασία Αντωνοπούλου, Καθηγήτρια Γερμανικής Λογοτεχνίας του 19ου και 20ού αιώνα & Συγκριτικής Γραμματολογίας, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, 19:00-21:00
    ΜΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ: Ο Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, Ο PAUL VALÉRY ΚΑΙ Ο HUGO VON HOFMANNSTHAL ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ
    Ομιλήτρια:
    Λητώ Ιωακειμίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Επιμέλεια Κύκλου:
    Ερασμία Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Χώρος διεξαγωγής:
    Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
    Κόστος Συμμετοχής:
    Δωρεάν
    Κρατήσεις:
    Email: education@onassis.org
    Περιορισμένος αριθμός θέσεων
  • Διάλεξη στο Παν/μιο Κρήτης: Εικονοποιΐα, φαντασία και μύθος στον Τίμαιο (14/5/19)

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 και ώρα 17:30-20:30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της κ. Ξανθίππη Μπουρλογιάννη (Ακαδημία Αθηνών) με θέμα: Εικονοποιΐα, φαντασία και μύθος στον Τίμαιο. Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος "Ο Πλάτων και ο Μύθος", είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα γίνει στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤίμαιοΤίμαιος (διάλογος) - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η απαγωγή (1996) : Στη σκιά ενός παλαιού αριστουργήματος

Η απαγωγή (1996) Πηγή: filmy.gr     Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τομ Μάλεν περνάει τις χειρότερες ώρες της ζωής του, όταν ο γιος του πέφτει θύμα...