Arsenic-Containing Feed Supplements
Supplements containing arsenic have been banned in the European Union
since 1999 and in North America since 2013. In many countries they are
still added to poultry feed to prevent parasitic infection and promote
weight gain. In the journal Angewandte Chemie, scientists have
now demonstrated that the danger to human health may be greater than
previously thought because the metabolic breakdown of these compounds in
chickens occurs via intermediates that are significantly more toxic
than the initial additives.Roxarsone (3-nitro-4-hydroxyphenylarsonic acid, "Rox") is a common feed supplement that is only slightly toxic to those animals that have been tested. However, we do not yet have enough knowledge about which arsenic-containing metabolites are found in treated chickens and what risks these pose to human health. The toxicity of arsenic-containing species depends strongly on the type of compound and can vary by orders of magnitude.
Toxic Metabolites
In a study of 1600 chickens under controlled feeding, a team headed by Bin Hu, Wuhan University, China, and X. Chris Le, University of Alberta, Canada, analyzed liver samples from birds treated with Rox. Previously, these researchers found a number of different arsenic-containing species in chicken livers, breast meat, and waste. By using various mass spectrometric and chromatographic methods, they have now been able to identify three additional compounds. These compounds are Rox derivatives that have an additional methyl group on their arsenic atom. The three methylated compounds make up about 42 % of the total arsenic compounds found in the chicken livers.What causes this methylation? The researchers are pointing to the enzyme arsenic methyltransferase (As3MT), which is also involved in the human metabolism of arsenic. However, this enzyme only methylates trivalent arsenic, whereas Rox and its derivatives contain arsenic in its pentavalent form. Tests with reduced versions of Rox have shown that the process of breaking down Rox occurs via trivalent intermediates. Tests with cell cultures have shown that these species are 300 to 30,000 times as toxic as Rox derivatives with pentavalent arsenic. It remains to be determined whether and at what concentrations these highly toxic intermediates occur in treated chickens.
In the poultry industry, Rox supplementation is usually halted five days before slaughter. Liver samples taken after this interval still contained residues of arsenic compounds at a concentration that – at least if the chicken liver is consumed – could be alarming. The researchers recommend an assessment of the extent of human exposure to various arsenic compounds to determine whether feed containing arsenic is not more problematic for human health than previously thought.
- Methylated Phenylarsenical Metabolites Discovered in Chicken Liver,
Hanyong Peng, Bin Hu, Qingqing Liu, Jinhua Li, Xing-Fang Li, Hongquan Zhang, X. Chris Le,
Angew. Chem. Int. Ed. 2017.
DOI: 10.1002/anie.201700736
Πόσο επικίνδυνα για την υγεία μας είναι τα κοτόπουλα;
Σύμφωνα με τις διεθνής οδηγίες επιβάλλεται να περάσουν 5 μέρες από τη χορήγηση του αρσενικού μέχρι το σφάξιμο του κοτόπουλου.
Πηγή: naftemporiki.gr
Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
Σύμφωνα με τις διεθνής οδηγίες επιβάλλεται να περάσουν 5 μέρες από τη χορήγηση του αρσενικού μέχρι το σφάξιμο του κοτόπουλου.
Ένα από τα πλέον προβληματικά συστατικά που καταναλώνουμε χωρίς να το γνωρίζουμε, το αρσενικό, μελέτησαν οι επιστήμονες προκειμένου να διαπιστώσουν τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να επιφέρει στην υγεία.
Πως καταναλώνουμε όμως αρσενικό χωρίς να το γνωρίζουμε; Το αρσενικό είναι μέρος της διατροφής των κοτόπουλων. Είναι εγκεκριμένο προσθετικό στη διατροφή τους σε πολλές χώρες καθώς χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των εντερικών παρασίτων στα κοτόπουλα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις διεθνής οδηγίες επιβάλλεται να περάσουν 5 μέρες από τη χορήγηση του αρσενικού μέχρι το σφάξιμο του κοτόπουλου. Και ο λόγος είναι για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε το στοιχείο αυτό να αποβληθεί από τον οργανισμό του κοτόπουλου.
Το αρσενικό ως στοιχείο βρίσκεται κυρίως στο φλοιό της γης και οι άνθρωποι εκτίθενται συνήθως σε αυτό μέσω του πόσιμου νερού, της σκόνης και της διατροφής τους. Η ανόργανη μορφή του αρσενικού είναι περισσότερο επικίνδυνη από την οργανική μορφή. Έχει καταταχθεί στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών και όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα το 65% του αρσενικού που υπάρχει στα κοτόπουλα είναι σε ανόργανη μορφή.
Σε χαμηλές ποσότητες η ύπαρξη αρσενικού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ακίνδυνη, όμως όταν οι συγκεντρώσεις αυτές αυξάνονται μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει επ’ αυτού έχουν διαπιστώσει ότι η χρόνια έκθεση των ανθρώπων στο αρσενικό, της τάξης των 10 - 40 μικρογραμμαρίων κατά κιλό ημερησίως, συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, του αναπνευστικού συστήματος και της ουροδόχου κύστεως.
Η μελέτη διήρκεσε 7 χρόνια και εξετάστηκαν μεταξύ άλλων 5.000 δείγματα από κοτόπουλα. Οι επιστήμονες υπολόγισαν την ποσότητα αρσενικού που συγκεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα ανάλογα με την κατανάλωση που κάνει σε κρέας και διαπίστωσαν ότι τα κοτόπουλα περιέχουν 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες αρσενικού σε σύγκριση με άλλα ζώα και πουλερικά.
Όπως είπαν, οι ενήλικες που καταναλώνουν μικρές ποσότητες κοτόπουλου, η ποσότητα αρσενικού που παίρνουν είναι μεταξύ 3,52-5,24 μικρογραμμάριων ημερησίως. Δηλαδή όταν το άτομο ζυγίζει 60 κιλά και τρώει 60 γραμμάρια ημερησίως κοτόπουλου, λαμβάνει αυτή την ποσότητα η οποία είναι μέσα στα αποδεκτά όρια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το αποδεκτό όριο ημερήσιας πρόσληψης αρσενικού είναι 2 μικρογραμμάρια ανά κιλό ημερησίως.
Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα που τρώνε υψηλές ποσότητες κοτόπουλου, μπορεί να λαμβάνουν 10 φορές υψηλότερη ποσότητα αρσενικού από αυτήν που θεωρείται ασφαλής. Να σημειωθεί ότι στις ομάδες αυτές εκτός από τους ενήλικες συμπεριλαμβάνονται και παιδιά.
Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν, ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών καθώς, η χρόνια έκθεσή τους σε στοιχεία όπως το αρσενικό είτε μέσω της διατροφής τους, είτε μέσω του νερού, μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου