Πέμπτη, Απριλίου 26, 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για 15η ΔΕΒΘ15η ΔΕΒΘ: Η διεθνής γιορτή του βιβλίου το Μάιο στη Θεσσαλονίκη

Εύα Κουσιοπούλου


 285 εκδότες, πλήθος συγγραφέων και 500 εκδηλώσεις στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της στις 3 Μαΐου.
Έτοιμη να «ταξιδέψει» το αναγνωστικό κοινό στον μαγικό κόσμο του βιβλίου είναι η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), η μεγάλη γιορτή του πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Μαΐου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης. Με 285 εκδότες από την Ελλάδα και 22 ξένα κράτη, περί τις 500 εκδηλώσεις, πλήθος συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων, τιμώμενες χώρες αυτές της Γαλλοφωνίας και κεντρικό θέμα τη «Δημοκρατία στον 21ο αιώνα», η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πύλες της στις 3 Μαΐου και φιλοδοξεί κατά τη διάρκεια της τετραήμερης διοργάνωσής της να «παρασύρει» τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο.
Η 15η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και για το αναγνωστικό κοινό που αναμένεται να επισκεφθεί τα Περίπτερα 13, 14 και 15.
Στο πλαίσιο της τιμώμενης Γαλλοφωνίας θα παρευρεθούν πάνω από 30 Γαλλόφωνοι συγγραφείς, ενώ στο ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο των 350 τ.μ. γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα.
Η έκθεση έχει τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία, Βιβλίο και Performance, ενώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων της περιλαμβάνει πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, και βέβαια, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό περίπτερο και θα φιλοξενήσει 108 εκδηλώσεις με 158 δημιουργούς.Αποτέλεσμα εικόνας για 15η ΔΕΒΘ
Στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της 15ης ΔΕΒΘ θα δώσουν το «παρών» δεκάδες Έλληνες και ξένοι λογοτέχνες, κριτικοί, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας -ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, φιλόσοφοι- μεταφραστές, εικαστικοί, εικονογράφοι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των ξένων κοινοτήτων στην Ελλάδα, μετανάστες και πρόσφυγες, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου, σε σχεδόν 500 εκδηλώσεις- παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και στρογγυλά τραπέζια, λογοτεχνικές συναντήσεις, εργαστήρια και ομιλίες, επαγγελματικές συναντήσεις, προβολές ταινιών και εικαστικά δρώμενα.
Επίσης η ΔΕΒΘ θα συστήσει στο κοινό μια πλειάδα συγγραφέων, όπως ο Σουηδός Arne Dahl (λογ. ψευδώνυμο του Γιαν Άρναλντ), διακεκριμένος συγγραφέας στον χώρο του σκανδιναβικού κοινωνικού-αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Γερμανός δημοσιογράφος (Suddeutsche Zeitung) και βραβευμένος συγγραφέας Joachim Kappner, οι Γάλλοι Jean-Bernard Pouy, Caryl Férey και Dominique Manotti, που θα μιλήσουν για το έργο τους, αλλά και για τη μεγάλη άνθιση του νέου γαλλικού νουάρ και τη θέση του στη διεθνή σκηνή, σε ένα μίνι Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Καναδός Denis Theriault, αλλά και οι Maxime Raymond, Alissa York, Bock Shari Lapena, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο, οι Κροάτες Ivan Sršen, Ivan Zrinušić, Marko Pogačar, Neven Vulić, oι Σέρβοι Dragan Velikic και Darko Tuševljaković, η Ισραηλινή Dorit Rabinyan, η Uxue Alberdi από τη Χώρα των Βάσκων, κ.ά.
Δυναμικό «παρών» στην έκθεση θα δώσει το Bureau International de l’ édition francaise, ενεργή συμμετοχή θα έχει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, μέσω της παρουσίασης της διεθνούς πλατφόρμας EMMA, ενώ την παρουσία τους θα κάνουν αισθητή η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια.
 Μια διεθνής έκθεση
«Μια πραγματικά διεθνής έκθεση είναι η φετινή ΔΕΒΘ», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσο Τζήκα, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία προς αυτή την κατεύθυνση του αφιερώματος στις χώρες της γαλλοφωνίας. Έκανε δε γνωστό πως σε συνεργασία με το ΕΙΠ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για την εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης της έκθεσης μετά το 2019.
Στην καρδιά των Θεσσαλονικέων «μιλά» η ΔΕΒΘ, όπως είπε χαρακτηριστικά από την πλευρά της η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κα Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία εξέφρασε την κυβερνητική βούληση για τη στήριξή της.
Με τη σειρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΠ και αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, τόνισε πως η ΔΕΒΘ δεν είναι μόνο μία έκθεση βιβλίου, αλλά μία γιορτή του πολιτισμού, που έχει να κάνει με όλη την χώρα και όχι μόνο με τη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος δε στην επιλογή να είναι τιμώμενες της ΔΕΒΘ οι χώρες της γαλλοφωνίας, τόνισε πως το βιβλίο είναι γλώσσα και πολύ συχνά η γλώσσα δεν ταυτίζεται με μία χώρα.
Στους στόχους της ΔΕΒΘ που είναι η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή στους προβληματισμούς αιχμής της εποχής, η ουσιαστική ένταξη στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων, πεδίο όπου έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά και η διάδοση και του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, κ. Μανώλης Πιμπλής. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τρίγωνο ‘’Ελλάδα-Δυτική Ευρώπη-Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη’’ σημείωσε, υπογραμμίζοντας τα βήματα διεθνοποίησης που έχει κάνει η ΔΕΒΘ.
Με τη σειρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης, κα Έλλη Χρυσίδου, τόνισε πως ο δήμος θέλει να γίνει πιο ενεργός συνεργάτης στην υπόθεση της ΔΕΒΘ, ενώ υπογράμμισε τις στενές σχέσεις της Θεσσαλονίκης με τη Γαλλία και εν προκειμένω με το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κ. Philippe Ray, αναφέρθηκε στις πλούσιες δράσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος της γαλλοφωνίας, αλλά και στη σχέση της Γαλλίας με την πόλη, με δεδομένη και την ύπαρξη του Γαλλικού Ινστιτούτου εδώ από το 1906. Τόνισε δε πως στο περίπτερο των 350 τ.μ. που θα είναι αφιερωμένο στη γαλλοφωνία θα υπάρχουν πολλές πρεσβείες γαλλόφωνων χωρών, πολλοί Γάλλοι εκδότες, ενώ θα φιλοξενηθούν ακόμα και εργαστήρια γαστρονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: