Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2017

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για Giovannino Guareschi"Αν υπάρχει πουθενά κανένας παπάς που να αισθάνεται προσβεβλημένος από την προσωπικότητα του Δον Καμίλο, του επιτρέπω ναρθεί να μου σπάσει το πιο μεγάλο του κηροπήγιο πάνω στο κεφάλι. Αν υπάρχει πουθενά κανένας κομμουνιστής που να αισθάνεται προσβεβλημένος από την προσωπικότητα του Πεπόνε, του επιτρέπω ναρθεί και να μου σπάσει ένα σφυρί κι ένα δρεπάνι πάνω στην πλάτη...
Και ο συγγραφέας καταλήγει:
Αν, όμως, κανένας αισθάνεται προσβεβλημένος από τα λόγια του Χριστού, τότε τον διαβεβαιώνω πως δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί δεν είναι ο Χριστός που μιλάει, αλλά ο δικός μου Χριστός, πάει να πει η φωνή της συνείδησής μου."

 Giovannino Guareschi
Αποτέλεσμα εικόνας για Don Camillo

Ο Δον Καμίλο (Don Camillo) είναι ένας χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από τον Ιταλό συγγραφέα και δημοσιογράφο Giovannino Guareschi . Βασίζεται  σε έναν πραγματικό Ρωμαιοκαθολικό ιερέα, που στον  Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, παρτιζάνο και  κρατούμενο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Νταχάου και Μαουτχάουζεν , που ονομαζόταν  Don Camillo Valota (1912-1998 ).
Ο  φανταστικός Δον Καμίλο είναι ένας από τους δύο κύριους πρωταγωνιστές των διηγημάτων του Guareschi, ο άλλος  είναι ο κομουνιστής δήμαρχος της πόλης, ονόματι Πεπόνε. Οι ιστορίες που γράφει ο  Guareschi αναφέρεται  στον  «μικρόκοσμο» των αγροτικών περιοχών στην  Ιταλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι περισσότερες από τις ιστορίες Don Camillo κυκλοφόρησαν στο εβδομαδιαίο περιοδικό Candido, που έβγαλαν  ο  Guareschi με τον Giovanni Mosca.Οι ιστορίες αυτές ανήλθαν σε 347 συνολικά και   δημοσιεύθηκαν σε οκτώ βιβλία,  τα τρία πρώτα από τα οποία είχαν δημοσιευθεί όταν Guareschi ήταν ακόμα ζωντανός.

 Στα χρόνια μετά τον πόλεμο (μετά το 1945), ο  Don Camillo Tarocci (το πλήρες όνομά του, το οποίο χρησιμοποιεί σπάνια) είναι ο ιερέας μιας μικρής πόλης στην κοιλάδα του Πάδου στη βόρεια Ιταλία . Don Camillo είναι ένας μεγάλος άνθρωπος, ψηλός και δυνατός με ατσάλινες  γροθιές. Για τις ταινίες, η πόλη Brescello  επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει  (εκτός από την πρώτη ταινία) την πόλη του βιβλίου και η πόλη αυτή διαθέτει σήμερα ένα μουσείο αφιερωμένο στους Δον Καμίλο και Πεπόνε .
Ο Δον Καμίλο μιλάει με τον Ιησού
 
Ο Δον Καμίλο  είναι συνεχώς σε αντίθεση με τον  κομμουνιστή  δήμαρχο, Giuseppe Bottazzi, περισσότερο γνωστό ως Πεπόνε  , και "συνομιλεί" με τον Ιησού μέσω του ...σταυρού της εκκλησίας του. Ο Χριστός στον σταυρό έχει συχνά πολύ μεγαλύτερη κατανόηση από τον Δον Καμίλο  για  τα προβλήματα των ανθρώπων και συνεχώς  επιπλήττει  τον ιερέα για την ανυπομονησία του.
  Ενώ ο Πεπόνε κάνει δημόσιες ομιλίες σχετικά με το πώς θα έπρεπε να πυροβολούνται  "οι αντιδραστικοί" ,  ο Δον Καμίλο  κηρύττει φωτιά και θειάφι εναντίον των  "άθεων κομμουνιστών", που πραγματικά απρόθυμα να θαυμάσει ο ένας τον άλλον. Ως εκ τούτου, μερικές φορές καταλήγουν να εργάζονται μαζί σε ιδιαίτερες περιστάσεις, αν συμβαδίσουν αντιπαραθέσεις τους. Ο Πεπόνε , παρόλο που ο ίδιος διαφωνεί δημοσίως με την Εκκλησία από  καθήκον για το Κόμμα, εκκλησιάζεται τακτικά στην εκκλησία του Δον Καμίλο  και βαφτίζει τα παιδιά του εκεί, πράγμα που τον κάνει μέρος του ποιμνίου του Δον Καμίλο, οποίος ποτέ δεν καταδικάζει τον Πεπόνε προσωπικά , αλλά  την ιδεολογία του κομουνισμού που έρχεται σε άμεση αντίθεση με την εκκλησία.
Όπως απεικονίζεται στις ιστορίες, οι κομουνιστές είναι το μόνο πολιτικό κόμμα με μαζική λαϊκή οργάνωση στην πόλη. Το Ιταλικό  Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα , η κύρια δύναμη στην ιταλική πολιτική σκηνή εκείνη την εποχή, δεν έχει μια τοπική πολιτική οργάνωση.  Αντίθετα, είναι η Καθολική Εκκλησία η οποία ανεπίσημα αλλά πολύ προφανώς παίζει αυτό το ρόλο. Ο Δον Καμίλο παίζει έτσι ένα ρητό  πολιτικό όσο και θρησκευτικό ρόλο. Για παράδειγμα, όταν οι κομουνιστές οργανώνουν μια τοπική εκστρατεία για την υπογραφή της Συνθήκης  της Στοκχόλμης για την Ειρήνη, είναι ο Δον Καμίλο που οργανώνει μια αντι-εκστρατεία, και κάτοικοι θεωρούν δεδομένο ότι μια τέτοια πολιτική εκστρατεία αποτελεί μέρος της εργασίας του ως ιερέα.Σχετική εικόνα
Πολλές ιστορίες είναι σατιρικές και αποτυπώνουν  το πραγματικό πολιτικό χάσμα μεταξύ της Ιταλικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του Ιταλικού  Κομμουνιστικού Κόμματος . Άλλες όμως   είναι τραγωδίες που αναφέρονται σε  δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα  και προσωπικές "βεντέτες" σε μια μικρή πόλη όπου όλοι γνωρίζουν όλους τους άλλους, αλλά  καθένας δεν αρέσει  απαραίτητα σε  όλους τους άλλους .

Παρά τους διαπληκτισμούς τους, η καλοσύνη και η γενναιοδωρία του κάθε χαρακτήρα αναδεικνύονται μέσα στο χρόνο. Πάντα κατανοούν και  σέβονται ο ένας τον άλλο, όταν κάποιος είναι σε κίνδυνο, όταν μια πλημμύρα καταστρέφει την πόλη, όταν ο θάνατος παίρνει ένα αγαπημένο του πρόσωπο, και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στις οποίες οι δύο "πολιτικοί  εχθροί" δείχνουν τον αμοιβαίο σεβασμό τους  ο ένας για τον  άλλο και την κοινή , έστω και από διαφορετικό δρόμο, προσπάθεια για τα ίδια ιδανικά (ακόμα και αν  καθένας  εξαρτάται από τον  δημόσιο  ρόλο  του στην κοινωνία.

 

Ταινίες 

Μια σειρά από  ασπρόμαυρα φιλμ   έγιναν μεταξύ 1952 και 1965 και βασίστηκαν σε δημοφιλή επεισόδια-βιβλία του Δον Καμίλο . 

Πρόκειται για πέντε   Γαλλο-Ιταλικές  συμπαραγωγές , που  κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα και στις δύο γλώσσες. Τον Δον Καμίλο ενσάρκωσε ο  δημοφιλής Γάλλος ηθοποιό Φερναντέλ (Δείτε : Ο γελαστός κόσμος του Φερναντέλ) και τον Πεπόνε ο καλός ηθοποιός  Τζίνο Τσέρβι  , που έμοιαζε αρκετά με τον Guareschi, ψηλός , ογκώδης και  με μεγάλα μουστάκια. 

Στην έκτη ταινία, τη θέση του Φερναντέλ πήρε ο ηθοποιός Γκαστόν Μοσκίν και τη θέση του Τζίνο Τσέρβι, ο Λιονέρ Στράντερ. Υπάρχει ακόμα και μία έβδομη ταινία, που σκηνοθέτησε ο Τέρενς Χίλλ το 1983 , κάνοντας ο ίδιος τον Δον Καμίλο και ο Κόλιν Μπλαίηκλυ τον Πεπόνε. 

Πηγή :  (κατά βάση:enwikipedia.org)

_________________________________- 

 

Σχετική εικόνα

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ

(1953)

Ο Δον Καμίλο είναι "εξόριστος" σε ένα απομακρυσμένο χωριό πάνω στα βουνά. Στο χωριό Brescello  ο κομμουνιστής δήμαρχος Πεπόνε αγωνίζεται σκληρά για να ξεπεράσει τα εμπόδια που ένας πλούσιος γαιοκτήμονας προβάλλει , αρνούμενος πεισματικά  να δώσει μερικά στρέμματα γης για την κατασκευή του φράγματος .

Αποτέλεσμα εικόνας για le retour de don camillo

Αποτέλεσμα εικόνας για don camillo  animated gifs 



Δεν υπάρχουν σχόλια: